Toimitusjohtajan katsaus

Nokian Renkaat Oyj - Toimitusjohtaja Hille Korhonen

Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2019, julkaistu 30.10.2019

Toimitusjohtaja Hille Korhonen: “Tammi-syyskuussa 2019 Nokian Renkaiden liikevaihto vertailukelpoisilla valuutoilla oli viime vuoden tasolla. Hyvä kehitys Raskaissa Renkaissa ja Vianorissa jatkui, Henkilöautonrenkaiden liikevaihto puolestaan laski Euroopan auto- ja rengasmarkkinan jatkuessa heikkona. Tämä yhdessä korkeampien materiaali- ja laajentumiskustannusten kanssa vaikutti kannattavuuteen negatiivisesti. Venäjällä markkina on heikentynyt, mikä on selkeä muutos verrattuna vuoden alun odotuksiimme. Markkinoiden odotetaan jatkuvan pehmeinä vuonna 2020.

Markkinoiden pehmeydestä huolimatta jatkamme strategiamme toteuttamista. Lokakuussa Nokian Renkaat saavutti merkittävän vaiheen juhlistaessaan Yhdysvaltojen tehtaan avajaisia Daytonissa, Tennesseessä. Olemme äärimmäisen innoissamme uuden tehtaan tarjoamista mahdollisuuksista laajentaa toimintaamme Pohjois-Amerikassa. Kaupallinen tuotanto Yhdysvalloissa alkaa tammikuussa 2020. Myös uuden testikeskuksen rakennustyöt Espanjassa sekä Raskaiden Renkaiden tuotantokapasiteetin lisäyshanke etenevät suunnitellusti.

Syyskuussa saimme hienon tunnustuksen saavutuksistamme vastuullisuuden edistämiseksi, kun Nokian Renkaat valittiin jälleen DJSI World -indeksiin sekä tiukkarajaisempaan DJSI Europe -indeksiin. Olen myös erittäin tyytyväinen työturvallisuuskehityksestämme erityisesti Raskaissa Renkaissa, jossa ei ole tapahtunut yhtään poissaoloon johtanutta tapaturmaa kokonaiseen vuoteen. Yhtiömme haluaa olla rengasalan suunnannäyttäjä vastuullisuudessa, ja tulokset osoittavat, että olemme oikealla tiellä.”

Puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2019, julkaistu 6.8.2019

Toimitusjohtaja Hille Korhonen: “Vuoden 2019 ensimmäisellä vuosipuoliskolla Nokian Renkaiden liikevaihto vertailukelpoisilla valuutoilla kasvoi hieman viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Eteneminen Raskaissa Renkaissa ja Vianorissa kompensoi Henkilöautonrenkaiden liikevaihdon laskua. Henkilöautonrenkaiden myyntivolyymien pieneneminen pääosin Keski-Euroopassa vaikutti negatiivisesti liikevoittoon. Tulokseen vaikuttivat myös valuutat sekä korkeammat materiaali- ja tuotantokustannukset.

Katsauskaudella Euroopan auto- ja rengasmarkkinan kehitys jatkui heikkona. Kilpailuympäristö Keski-Euroopan jälkirengasmarkkinalla on tiukka, sillä OE-segmentin heikko kehitys on lisännyt renkaiden tarjontaa markkinoilla. Odotamme, että lyhyen aikavälin heikkous jatkuu myyntivolyymeissa Keski-Euroopassa loppuvuoden ajan. Jonkin verran epävarmuutta liittyy myös Venäjän markkinaan.

Markkinaepävarmuuksista huolimatta jatkamme työtä kasvumme edistämiseksi. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana investoimme 148 miljoonaa euroa, sisältäen Yhdysvaltojen-tehtaan, Espanjan testikeskuksen ja Raskaiden Renkaiden tuotantokapasiteetin. Yhdysvaltojen-tehtaalla saavutimme merkittävän virstanpylvään alkuperäisen aikataulun mukaisesti, kun valmistimme ensimmäinen koerenkaan uudessa tehtaassa kesällä. Kaupallisen tuotannon on määrä alkaa vuoden 2020 alussa.

Uuden testikeskuksen rakennustyöt Espanjassa etenevät aikataulussaan. Keskus mahdollistaa kesä-, talvi- ja all season -renkaiden ympärivuotisen testaamisen ja on Nokian Renkaiden historian suurin yksittäinen investointi testaamiseen. Hyvä esimerkki vahvoista T&K- ja testausvalmiuksistamme ovat Keski-Euroopan markkinoille kehitetyt ja kaupallisesti hyvin menestyneet uudet kesärenkaamme.

Raskaiden Renkaiden hanke lisätä tuotantokapasiteettia Suomen-tehtaalla 50 prosentilla ja yli kaksinkertaistaa uusien tuotteiden määrä on hyvässä vaiheessa. Uusi tuotekehityskeskus, joka rakennetaan osana investointia vauhdittamaan uusien tuotteiden testaamista, valmistuu tänä vuonna.”
 

Osavuosikatsaus tammi-maaliskuu 2019, julkaistu 8.5.2019

Toimitusjohtaja Hille Korhonen: “Nokian Renkailla oli moninainen alku vuodelle. Liikevaihtomme kasvoi 3,8 % vertailukelpoisilla valuutoilla ja etenimme hyvin Raskaissa Renkaissa ja Vianorissa. Henkilöautonrenkaiden sisäänmyynti Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa laski, mikä yhdessä Pohjois-Amerikan toimitusten aikataulutuksen kanssa vaikutti negatiivisesti Henkilöautonrenkaiden liikevaihtoon. Tämän kompensoi osittain aikaisemmat toimitukset Venäjällä. Liikevoitto laski johtuen erittäin kilpaillun Keski-Euroopan markkinan ja valuuttojen vuoksi.

Saimme maaliskuussa 2019 lopulliset päätökset vuosien 20072010 ja vuoden 2011 verokiistoissa. Molemmat päätökset olivat positiiviset yhtiölle, ja oikaisut taloudelliseen raportointiin tehtiin vuoden 2019 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Vastuullisuus on tärkeä osa strategiaamme, ja olen erityisen ylpeä siitä, että helmikuussa yhtiö listattiin Silver Class -luokkaan RobecoSAMin kestävän kehityksen vuosikirjassa 2019. Premium-rengasbrändinä haluamme olla suunnannäyttäjä vastuullisena yrityksenä.

Vuonna 2019 jatkamme työtämme kasvun edistämiseksi huolimatta Euroopan auto- ja rengasmarkkinan pehmeydestä. Keskitymme strategisten projektiemme toteuttamiseen, erityisesti Yhdysvaltojen-tehtaan rakentamiseen. Projekti etenee suunnitelmien mukaan, ja kaupallisen tuotannon on määrä alkaa vuoden 2020 alussa.”

 

Tilinpäätöstiedote 2018, julkaistu 5.2.2019

Toimitusjohtaja Hille Korhonen: “Vuonna 2018 etenimme hyvin erityisesti Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa. Nokian Renkaiden liikevaihto kasvoi 5,7 % vertailukelpoisilla valuutoilla. Kasvu tuli etenkin Henkilöautonrenkaista, huolimatta viivästyneen kesän aiheuttamasta negatiivisesta vaikutuksesta ja alhaisemmasta uusien autojen myynnistä Ruotsissa ja Norjassa. Liikevoitto kasvoi, vaikka negatiivinen valuuttavaikutus oli merkittävä.  

Rakennustyöt uudella Yhdysvaltojen-tehtaallamme edistyvät suunnitelmien mukaan kuten myös Raskaiden Renkaiden kapasiteetin laajentaminen Suomessa. Espanjan testikeskusprojekti etenee ja on aikataulussa. Kaikki nämä investoinnit ovat tärkeitä projekteja meille, kun olemme nyt aloittaneet seuraavan kasvuvaiheemme. Tavoitteenamme on kaksinkertaistaa myyntimme Pohjois-Amerikassa ja kasvattaa myyntiämme 50 % Keski-Euroopassa seuraavan viiden vuoden aikana, sekä olla jatkossakin markkinajohtaja Pohjoismaissa ja Venäjällä.

Rengasmarkkina Keski-Euroopassa muuttui erittäin kilpailluksi vuonna 2018. Vuoden 2018 lopussa jaoimme Euroopan liiketoiminta-alueen kahteen erilliseen liiketoiminta-alueeseen, Keski-Eurooppaan ja Pohjoismaihin. Vahvistamme näin entisestään fokustamme näillä alueilla. Suunnittelemme Suomeen lisätyn kapasiteetin käyttöasteen sopeuttamista, koska Keski-Euroopan autorengasmarkkina ei ole niin vahva kuin arvioimme vuosi sitten.

Marraskuussa julkistimme uudet taloudelliset tavoitteemme vuosille 2019–2021. Tavoitteemme ovat markkinoita nopeampi kasvu, terve kannattavuus ja osinko yli 50 % nettovoitosta. Nämä tavoitteet ohjaavat meitä strategisten tavoitteidemme saavuttamisessa.

Yhtiömme edistää turvallista ajamista, elämän vuoksi. Tarjoamme mielenrauhaa ihmisten arjessa, kun he ajavat kotiin. Missiomme on voimakas ja se antaa työllemme selkeän merkityksen joka ikinen päivä. Haluan kiittää asiakkaitamme, työntekijöitämme ja muita sidosryhmiä menestyksekkäästä vuodesta 2018. Meillä on vaikuttava 120-vuotinen historia, ja olemme sitoutuneet jatkamaan yhdessä menestystarinamme rakentamista tulevina vuosina.”