Ivalon testikeskus "White Hell"

Maailman pohjoisin rengasvalmistaja Nokian Renkaat testaa talvirenkaansa omassa Ivalon White Hell -testikeskuksessaan, jossa kumeja prässätään niin lumessa, jäällä kuin sohjossakin. Kokeneet testikuljettajat ottavat renkaista mittaa ja karsivat tinkimättömällä testaustyöllä hyvistä renkaista ne parhaat. Mikäli rengas toimii maailman vaativimmissa olosuhteissa, se toimii luotettavasti kaikkialla.

Katso videot

Nokian Renkaat testaa talvirenkaitaan ympäri maailmaa, mutta talvirenkaiden todellinen koti sijaitsee Suomessa Ivalossa, napapiirin pohjoispuolella. Maailman pohjoisin talvirengasvalmistaja perusti testikeskuksen Ivaloon jo 80-luvun puolivälissä. Yli 700 hehtaarin kokoisella testialueella ei turhaan ole kovaa mainetta, sillä maailman suurin ja monipuolisin talvirengastestialue on rakennettu ääriolosuhteisiin.

Talvirengasteknologian edelläkävijän tuotekehitysmenoista jopa yli puolet käytetään tuotteiden testaamiseen. Tärkein testauspaikka on White Hell.

- Teemme testejä aidossa ympäristössä heti renkaan kehityksen alkuvaiheesta asti, jotta ne toimisivat moitteettomasti vaikeissa, vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Autenttiset testit jäällä ja lumella ovat erittäin tärkeä osa kehitystyötä, sillä ominaisuuksia ei voi optimoida pelkästään tietokonemallinnuksen avulla, kertoo testikeskuksen isäntä Matti Suuripää Nokian Renkailta.

"Autenttiset testit jäällä ja lumella ovat erittäin tärkeä osa kehitystyötä, sillä ominaisuuksia ei voi optimoida pelkästään tietokonemallinnuksen avulla."
Matti Suuripää, Nokian Renkaat Oyj, Testikeskuksen isäntä

Uusien renkaiden kehitystyö on pitkä prosessi, joka kestää kahdesta neljään vuotta. Suuri koetinkivi on käytännön testaus, jonka tulosten perusteella kehitystyötä jatketaan aina siihen saakka, kunnes jäljellä on paras, tiettyihin talvioloihin räätälöity huippuyksilö.

Talvirenkailta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia riippuen siitä, ajetaanko niillä pohjoisen jäisissä olosuhteissa vaiko esimerkiksi Keski-Euroopan leudommissa talvikeleissä.

- Tinkimättömän testauksen ja pitorajojen uhmaamisen päämääränä on kehittää entistä parempia ja luotettavampia talvirenkaita. Kun renkaat ovat takuulla turvalliset, autoilijat voivat ajaa talvisillakin teillä rauhallisin mielin. Maailman vaativimmissa olosuhteissa Ivalossa testattu rengas toimii varmasti kaikkialla, Suuripää huomauttaa.

"Tinkimättömän testauksen ja pitorajojen uhmaamisen päämääränä on kehittää entistä parempia ja luotettavampia talvirenkaita. Kun renkaat ovat takuulla turvalliset, autoilijat voivat ajaa talvisillakin teillä rauhallisin mielin."
Matti Suuripää, Nokian Renkaat Oyj, Testikeskuksen isäntä

Puoli vuotta testausta pakkasessa ja kaamoksen pimeydessä

Valkoiseksi helvetiksi kutsutussa testikeskuksessa on täysi meininki päällä marraskuusta toukokuuhun. Ivalossa ajanjaksolle mahtuu yli 200 pakkaspäivää, jolloin testataan yli 20 000 rengasta ja ajetaan yli 40 000 testikilometriä. Kokeneet ja kouliintuneet tuotekehitys- ja testaustiimit sekä tuntumakuljettajat ottavat renkaista mittaa päivin ja öin.

Erilaisilla jää- ja lumiradoilla renkaita testataan mahdollisimman tasalaatuisissa olosuhteissa. Testaaminen vaatii äärimmäistä ammattitaitoa, tarkkuutta ja tuhansia toistoja. Premium-renkaistaan tunnetulla Nokian Renkailla on Ivalossa yli sata kilometriä hoidettuja testiratoja.

Ivalo Testing Center “White Hell”


- Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lumen paksuus pidetään radalla aina samanlaisena tai jäätä karhennetaan ja harjataan puhtaaksi, Suuripää sanoo.

Valkoinen helvetti ei ole aina valkoinen, sillä keskitalvella kaamoksen pimeys tuo kehitystyöhön omat haasteensa. Keväällä käydään taas kamppailua kylmien öiden ja aurinkoisten päivien olosuhde-erojen kanssa, sillä lämpötila saattaa vaihdella testiradoilla jopa 40 astetta päivän aikana.

Yksi haaste on kevättalven auringonpaiste. Pahimmillaan se lämmittää päivisin niin paljon, että testejä ei voida lämpötilavaihteluiden vuoksi tehdä. Silloin odotellaan, että aurinko laskee ja testit tehdään yöllä.

Ivalo Testing Center “White Hell”


Minuuttiaikataululla hoidettujen testiratojen lisäksi testauskäytössä on myös 700 metriä pitkä jäähalli, joka mahdollistaa tasaiset olosuhteet ja tarkkojen testien tekemisen kaikissa olosuhteissa.

Ivalon testikeskus "White Hell"


Teknologia ei korvaa ihmistä

Monipuolisissa testeissä on keskeistä simuloida talviautoilun ääritilanteita. White Hellissä on tällä hetkellä reilut parikymmentä erilaista testirataa. Niillä kokeillaan, miten testattava rengas toimii esimerkiksi kiihdytyksissä ja jarrutuksissa tai erilaisissa kaarteissa ja mäissä, ja millainen pito on erilaisilla alustoilla jäällä, lumessa ja sohjossa. Testauksessa käytetään apuna huippuluokan teknologiaa.

- Testilaitteiden pitää olla viimeisen päälle ja niitä kehitetään koko ajan. Meillä on muun muassa reaaliaikainen lämpötilan ja ilmankosteuden seuranta, mikä helpottaa ja nopeuttaa työtä, kertoo testauspäällikkö Petri Peltoniemi Nokian Renkailta.

Nokian Renkaita pidetään maailman johtavana pohjoisten olosuhteiden asiantuntijana pitkäjänteisen Lapissa tehtävän testauksensa ansiosta. Kokeneet testaajat ovat avainasemassa, mutta osa testiajoista hoituu tekniikan avulla. Esimerkiksi robottiautot ovat erinomainen apu silloin, kun tarvitaan paljon tarkkoja toistoja. Tuntumakuljettajiin verrattuna ne ovat kuitenkin sivuroolissa.

- Mikään kone tai laite ei korvaa ihmisiä ja kuljettajien näkemystä. Hyväksi tuntumakuskiksi kehittyminen vie vuosia ja heiltä saadaan paras mahdollinen tieto. Kaikki tulokset käydään aina läpi omien testikuljettajien kanssa, Peltoniemi toteaa.

Lue lisää:
Huippuosaamista ja viimeisintä teknistä tietoutta

Ivalon testikeskus pähkinänkuoressa

  • Nokian Renkaiden White Hell on maailman suurin talvirenkaiden testikeskus. Sen alueelle mahtuisi 1129 jalkapallokenttää tai 700 baseballkenttää.
  • Suomen Lapin ainutlaatuisissa oloissa renkaista otetaan mittaa vuorokauden ympäri yli 30 testiradalla.
  • Olosuhteet ovat testattaville renkaille kovat, sillä Ivalossa on reilusti yli 200 pakkaspäivää vuodessa.
  • Testikeskuksessa testataan kauden aikana jopa yli 20 000 talvirengasta.
  • Testattavilla renkailla ajetaan yli 40 000 kilometriä.
  • Testikuljettajat testaavat Ivalossa kaikissa keleissä yli 180 päivää vuodessa.
  • Lähes 700 metriä pitkä jäähalli mahdollistaa tasaiset testiolosuhteet kaikissa keleissä.