Kesärenkaat kuuluvat kesäteille

Kesärenkaat kuuluvat kesäteille

Juuri nyt kesärenkaiden vaihto saattavat tuntua pieneltä tarpeelta, ja kitkarenkaiden auton alle jättäminen koko kesäksi voi vaikuttaa helpolta ratkaisulta, varsinkin kun monet meistä ajavat tavallista vähemmän. Renkaat ovat kuitenkin aivan yhtä tärkeä osa tieturvallisuutta kuin ennekin, ja hyväkuntoiset kesärenkaat ovat ehdoton turva kesäisillä teillä. Tässä viisi syytä miksi kesärenkaiden tärkeyttä ei kannata aliarvioida.

Viisi syytä miksi kiinnittää huomio kesärenkaisiin tänäkin keväänä:

1. Kesärenkaat pysähtyvät nopeammin märällä

Modernit talvirenkaat toimivat hyvin kylmällä säällä lumella, jäällä, sohjossa ja kohtuullisessa vesisateessa, mutta kun tiet tulvivat ukkosmyräkässä, ei ole kesärenkaan voittanutta. Ero kesärenkaan ja kuluneen kitkarenkaan jarrutusmatkassa 80 kilometrin tuntinopeudesta märällä tiellä on yli 12 metriä.* Se vastaa yli kahta autonpituutta ja on merkittävä ero väistettäessä yllättäen tielle ilmaantuvaa estettä. 

2. Kesärenkaat vastustavat vesiliirtoa tehokkaasti

Vaarallinen vesiliirto tapahtuu silloin, kun renkaan ja tien väliin pääsee liikaa vettä, ja rengas menettää kontaktin tienpintaan. Tuloksena on hallitsematon luisu, jonka aikana kuljettaja ei pysty tekemään muuta, kuin toivomaan parasta. Talvirenkaat ovat mestareita sohjoluisun estossa, mutta syvään vesipatjaan ajettaessa ne eivät pärjää kesärenkaille. Testeissä märällä tiellä kesärenkaat kestivät jopa 80 kilometrin tuntinopeuden ennen vesiliirtoa, kun taas kuluneet kitkarenkaat lähtivät lapasesta jo 60 kilometrin tuntinopeudessa.* 

3. Kesärenkaat tekevät ajamisesta mukavaa ja tarkkaa

Vaikka ne saattavat vaikuttaa samankaltaisilta mustilta rinkuloilta, kesä- ja talvirenkaissa on perustavanlaatuisia eroja. Talvirenkaissa kaikki pintamallista pehmeämpää kumiseokseen on suunniteltu tekemään ajamisesta turvallista kylmässä säässä, eivätkä ne siis ole tarkoitettukaan toimimaan kesällä. Kuumat tienpinnat aiheuttavat talvirenkaille myös ennenaikaista kulumista ja talviturvaominaisuuksien heikkenemistä. Kesärenkaat taas on suunniteltu tuomaan turvaa ja mukavuutta kesäajoon. Lämpimät kadut ja kuumat moottoritiet, jotka ovat turmiollisia talvirenkaille, ovat kesärenkaiden ominta alaa. Kesärenkaat takaavat miellyttävän matkan, tarkan tuntuman sekä nopean ohjausvastuksen. Tämä tekee ajamisesta myös turvallisempaa tilanteissa, joissa on tehtävä nopea väistöliike. 

4. Renkaiden kunto ja laatu ovat tärkeitä turvallisuustekijöitä

Vain se, että kesällä on alla kesärenkaat ei yksinään riitä takaamaan turvallisia matkoja. Ennen renkaiden vaihtamista on tärkeää myös tarkistaa niiden kunto. Jos kesärenkaiden urasyvyys on 4 mm tai alle, on suositeltavaa harkita uusien ostoa, sillä niin kulunut rengas ei enää toimi märällä tiellä turvallisesti. Renkaat kannattaa myös tarkistaa epätasaisen kulumisen, halkeamisen tai viiltojen varalta ennen asentamista – vahingoittunutta rengasta ei tule käyttää. Renkaista kannattaa myös huomioida valmistusaika, sillä yli 10 vuotta vanhoja renkaita ei kannata käyttää, ja renkaiden käyttöiäksi suositellaan kuutta vuotta. Kun hankit laadukkaat kesärenkaat kesäksi ja talvirenkaat talvikäyttöön, takaat mahdollisimman turvallisen ajon pitkäksi aikaa. 

5. Rengasliikkeissä otetaan hyvin huomioon pandemiasuositukset  

Monet rengasliikkeet ovat tehneet toimia taatakseen asiakkaiden turvallisen asioinnin. Monet ketjut siivoavat pisteitään enemmän ja huomioivat turvavälit. Jotkut liikkeet tarjoavat jopa täysin kontaktitonta palvelua. Nyt kannattaa myös hyödyntää erilaisia verkkopalveluja, sillä monet ketjut tarjoavat palvelujen ja tuotteiden osto- ja varausmahdollisuuksia verkkosivuillaan sekä myös neuvontaa ja tukea renkaiden hankintaan liittyvissä asioissa.

* Tekniikan Maailma 05/2019 

Löydä autoosi parhaiten sopivat renkaat

LÖYDÄ LÄHIN NOKIAN RENKAAT JÄLLEENMYYJÄSI

Asiantuntevat rengasmyyjämme ovat valmiina palvelemaan! Jälleenmyyjähausta voit etsiä ja valita juuri sinulle sopivimman tai lähimmän myyjän.

ETSI LÄHIN JÄLLEENMYYJÄ

LÖYDÄ LÄHIN NOKIAN RENKAAT JÄLLEENMYYJÄSI

ETSI LÄHIN JÄLLEENMYYJÄ

Asiantuntevat rengasmyyjämme ovat valmiina palvelemaan! Jälleenmyyjähausta voit etsiä ja valita juuri sinulle sopivimman tai lähimmän myyjän.