Flat Run -teknologia

Nokian Renkaiden FRT (Flat Run Technology) on erityisrakenne, jonka ansiosta renkailla voidaan ajaa jopa ilman painetta. Jotkin autonvalmistajat käyttävät vain FRT-renkaita autoissaan taatakseen turvallisen ajon jälleenmyyntiliikkeeseen mahdollisista rengasrikoista huolimatta.

Nokian FRT -tuotteiden rakenne on tavallista lujempi. Niiden sivussa on erityinen komponentti, joka lisää sivun jäykkyyttä ajettaessa tyhjällä renkaalla. Normaalilla paineella FRT-renkaat toimivat kuten tavanomaiset renkaat. 

Nokian Flat Run -renkailla ajaminen

Nokian Flat Run/Run Flat -renkailla voi jatkaa ajamista renkaan puhkeamisen jälkeenkin. Tyhjentyneellä renkaalla voi ajaa noin 50 kilometriä, jos autossa on täysi kuorma. Jos autossa on vain kuljettaja, siirtoajo voi olla jopa 150 kilometriä.

Maksiminopeudeksi Nokian Renkaat suosittelee 80 kilometriä tunnissa. Erittäin liukkaalla kelillä tuntinopeus kannattaa pitää noin 50 kilometrissä.

Turvallisuussyistä Flat Run/Run Flat -renkaat voidaan asentaa vain autoihin, joissa on tietojärjestelmään integroitu ilmanpaineenvalvonta tai jokin muu renkaiden painemuutoksista varoittava järjestelmä sekä ajovakauden hallintajärjestelmä.

Nokian Renkaiden valmistamien Flat Run -renkaiden korjaaminen

Kyseisellä rakenteella varustetut renkaat voidaan kulutuspinnan alueelta korjata (esim. naulan pistot yms.) asiaankuuluvalla tubeless paikkauksella, jos korjattavasta renkaasta ollaan 100 % varmoja, että renkaalla ei ole ajettu selkeästi vajaapaineisena tai tyhjänä. Rengas tulee tutkia erittäin tarkasti sisä- ja ulkopuolelta, jotta renkaasta havaitaan mahdollinen vajaapaineisena ajo. 
 
Yleisesti lyhytkin tyhjänä ajo saattaa aiheuttaa sivupinnan vahvistuskomponentin ja rungon väliin irtoaman, jota ei pysty silmin havaitsemaan.
 
Turvallisuusnäkökohdat huomioon ottaen emme suosittele epäilyksen alaisten renkaiden korjaamista lainkaan, vaan suosittelemme vaihtamista uuteen.
 
Kyseinen korjausohje kattaa renkaat H-nopeusluokkaan saakka. Korkeamman nopeusluokan ( V / W / Y ) renkaita emme suosittele korjattavaksi lainkaan.

Usein kysyttyä  Flat Run -renkaista

Kuinka rengaspaineen alenemisen voi huomata?
Suosittelemme Flat Run -renkaita kaikkiin ajoneuvoihin, joissa on TPMS-paineenvalvontajärjestelmä. Tämän järjestelmän kanssa Flat Run -renkaat ovat tarpeen, jotta kuljettaja ei jatka matkaansa huomaamatta renkaan puhkeamista.

Mitä eroa on Nokian Renkaiden Flat Run -järjestelmillä ja muiden valmistajien vastaavilla?
Nokian Flat Run -renkaat voidaan asentaa tavallisille vanteille, kun taas useiden muiden valmistajien tuotteet edellyttävät erikoisvanteiden käyttöä.

Voiko Flat Run -renkaita ja -järjestelmiä asentaa mihin tahansa ajoneuvoon?
Teknisesti ottaen Flat Run -renkaat voi asentaa mihin tahansa ajoneuvoon. Suosittelemme kuitenkin niiden käyttöä vain Flat Run -käyttöä silmälläpitäen suunnitelluissa autoissa. Lisäksi suosittelemme TPMS-paineenvalvontajärjestelmää käytettäväksi yhdessä Flat Run -renkaiden kanssa.

Missä Flat Run -renkaita voi asennuttaa autoonsa?
Flat Run -renkaita asennetaan useimmissa rengasalan erikoisliikkeissä. Rengaspaineen valvontajärjestelmän nollaus tulee sen sijaan tehdä autoliikkeessä.

Voiko puhjennutta Flat Run -rengasta paikata?
Jos Flat Run -renkaalla on ajettu tyhjänä – vaikka vain lyhytkin matka – suosittelemme sen vaihtoa kokonaan uuteen renkaaseen. Jos renkaan pinnasta löytyy tavanomainen naulan tms. aiheuttama puhkeama ja renkaassa on edelleen ilmaa, se voidaan korjata tavanomaisen sisärenkaattoman renkaan korjausmenetelmin. Suosittelemme kuitenkin vahvasti renkaan vaihtoa, koska sen kestävyys heikkenee paikattaessa. Jos puhkeama on renkaan olka- tai sivualueella, sitä ei saa korjata. V / W / Y -nopeusluokan renkaiden paikkaamista ei suositella lainkaan.

Kuinka pitkän matkan Flat Run -renkaalla voi puhkeamisen jälkeen vielä turvallisesti ajaa?
Nokian Flat Run -renkailla voi ajaa ilman painetta 50 km täydellä kuormalla ja 150 km yksin ajettaessa. Maksiminopeus on 80 km/h, mutta liukkaalla kelillä (jäällä, lumella) suositellaan korkeintaan 50 km/h:n nopeutta.

Flat Run -renkaat ovat muita painavampia – vaikuttaako tämä polttoaineenkulutukseen?
Vaikka Flat Run -renkaat ovatkin hieman painavammat kuin tavalliset renkaat, niitä käytettäessä ei tarvita vararengasta, mikä alentaa ajoneuvon kokonaispainoa, joten vaikutukset ajoneuvon käyttäytymiseen tai polttoaineenkulutukseen ovat hyvin vähäiset.

Nokian Renkaiden paikkakuntakohtaisesta jälleenmyyjäluettelosta löydät varmasti kaipaamasi rengasasiantuntijan. Tai voit tutkia mahdollisuuksia ostaa renkaat verkkokaupasta.