Väliaikaisen toimitusjohtajan katsaus

Andrei Pantioukhov, väliaikainen toimitusjohtaja

 Andrei Pantioukhov, väliaikainen toimitusjohtaja (Osavuosikatsaus tammi-maaliskuu 2017):

“Nokian Renkailla oli vahva alku vuodelle. Teimme vahvan suorituksen kaikilla päämarkkina-alueillamme. Sekä liikevaihto että liikevoitto paranivat verrattuna vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon.

Ensimmäinen neljännes oli monin tavoin positiivinen. Myynti kaikilla päämarkkinoillamme kasvoi verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Kaikki päämarkkina-alueemme saavuttivat kasvua, ja Venäjä oli jälleen suurin kasvun myötävaikuttaja, kuten Q4/2016.

Venäjän talous alkoi jälleen kasvaa seitsemän peräkkäisen taantumaneljänneksen jälkeen. Markkinan odotetaan palaavan kasvuun Venäjällä, mutta elpymisvauhdin arvioidaan olevan melko maltillinen.

Tuotantovolyymimme olivat korkeammat kuin viime vuonna. Raaka-ainekustannukset jatkoivat nousemista Q1/2017 verrattuna Q4/2016. Arvioimme, että raaka-ainekustannukset kasvavat noin 20 % vuonna 2017 vuoteen 2016 verrattuna. Olemme jo toteuttaneet välttämättömät hinnankorotukset kaikilla markkinoilla, ja korotusten täysi vaikutus näkyy tulevina neljänneksinä johtuen Nokian Renkaiden liiketoimintamallin kausivaihtelusta.

Liiketoiminnasta kertyneet nettorahavarat olivat 21 MEUR paremmat kuin Q1/2016. Investoinnit Q1/2017 olivat 17,3 MEUR.

Henkilöautonrenkaat suoriutui erittäin hyvin ensimmäisellä neljänneksellä, ja liikevaihto ja -voitto kasvoivat viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Keskimyyntihinta kasvoi johtuen pääosin parantuneesta tuotemixistä ja positiivisesta valuuttavaikutuksesta. Raskaiden Renkaiden liikevaihto kasvoi, mutta liikevoitto heikkeni selvästi edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna johtuen raaka-ainehintojen noususta, hinnankorotusten ja kiinteiden kustannusten ajoituksesta, ensiasennusmyynnin isommasta osuudesta sekä jatkuneista tulevaisuuden investoinneista myyntiin ja tuotantoon.

Vianorin liikevaihto kasvoi hieman, mutta siihen vaikutti viivästynyt kesärengassesonki. Tuloksen parannusohjelma käynnistettiin suunnitelmien mukaisesti pitäen sisällään oman verkoston optimoinnin kaikissa maissa. Lisäsimme yhteensä 63 uutta Vianor, NAD ja N-Tyre-myyntipistettä jakeluverkostoomme vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen aikana. Tällä hetkellä verkostossa on yhteensä 3 165 myyntipistettä.

Tuotteidemme menestys lehtitesteissä jatkui. Uudet talvirengasvalikoiman lippulaivatuotteet, Nokian Hakkapeliitta 9, Nokian Hakkapeliitta 9 SUV, sekä uudet vastinetta rahalle -tuotteet Nokian Nordman 7 ja Nokian Nordman 7 SUV, vahvistavat tuotevalikoimaamme entisestäänkin ydinmarkkinalueillamme Pohjoismaissa ja Venäjällä.

Hallitus on tehnyt periaatepäätöksen kolmannen tehtaan investoinnista. Hallitus valtuutti yrityksen johdon allekirjoittamaan aiesopimuksen viranomaisten kanssa Yhdysvalloissa. Uuden tehtaan sijainti on Dayton (Rhea County), Tennessee, USA. Tehtaan vuotuinen kapasiteetti on 4 miljoonaa rengasta. Tehdasta on mahdollista laajentaa tulevaisuudessa. Kokonaisinvestointi on noin 360 MUSD tässä vaiheessa. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuoden 2018 alussa, ja ensimmäiset renkaat valmistaa vuonna 2020.

Nokian Renkaat on erinomaisessa kunnossa. Vahva asema ydinmarkkinoilla, investoinnit kasvumarkkinoihin, vahva jakelu sekä kilpailukykyiset tuotteet luovat Nokian Renkaille erinomaisen pohjan tulevaisuuden kasvulle. Yhtiö on selvästi palannut kasvun tielle, ja tavoitteena on säilyä tällä tiellä tulevaisuudessa. Vuonna 2017, nykyisillä valuuttakursseilla, liikevaihdon odotetaan kasvavan vähintään 10 % ja liikevoiton odotetaan kasvavan yli 5 % vuoteen 2016 verrattuna.”