TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS

Osavuosikatsaus tammi–syyskuu 2022, 1.11.2022

Toimitusjohtaja Jukka Moisio:

”Vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä suunnittelimme ja otimme ensimmäisiä askelia Nokian Renkaiden liiketoiminnan rakentamisessa ilman Venäjää. Tänään meillä oli ilo julkistaa noin 650 miljoonan euron investointi Romaniaan rakennettavaan uuteen, alamme ensimmäiseen hiilidioksidipäästöttömään rengastehtaaseen. Investointi alamme on avainasemassa lisäkapasiteetin ja tulevaisuuden kasvun kannalta. Arviomme mukaan kaupallinen rengastuotanto tehtaassa käynnistyy vuonna 2025. Investointiprojektin rinnalla olemme jatkaneet kapasiteetin kasvattamista Suomen- ja Yhdysvaltain-tehtaillamme.

Kesäkuussa Nokian Renkaiden hallitus päätti aloittaa yhtiön hallitun vetäytymisen Venäjältä, koska Nokian Renkaat Oyj:llä ei ole enää edellytyksiä jatkaa toimintaa kestävällä tavalla Venäjällä. Allekirjoitimme sopimuksen Venäjän liiketoimintojen myynnistä Tatneft PJSC:lle lokakuussa. Kaupan toteutumisen myötä Nokian Renkaiden toiminta Venäjällä loppuu ja yhtiön henkilökunta siirtyy uudelle omistajalle.

Heinä−syyskuussa liikevaihto vertailukelpoisilla valuutoilla laski heijastaen henkilöautorenkaiden toimituskyvyssämme tapahtuneita muutoksia. Henkilöautorenkaiden tuonti Venäjältä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan päättyi heinäkuussa. Raskaiden Renkaiden liikevaihto heikkeni hieman toimitusrajoitteiden vuoksi. Vianorin myynti oli vakaa. Vaikka henkilöautorenkaiden toimituskyvyn heikkeneminen ja muuttunut tehdasmix laskivat segmentit yhteensä liikevoittoa, olemme onnistuneet viemään läpi hinnankorotuksia vallitsevassa korkean inflaation ympäristössä.

Haluan kiittää koko Nokian Renkaiden henkilöstöä kovasta työstä ja sitoutumisesta tulevaisuutemme eteen. Haasteellisista ajoista huolimatta olemme alkaneet rakentaa Nokian Renkaita nyt uudelta pohjalta, olemme pystyneet nostamaan tuotantoa niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa ja tuoneet markkinoille uusia korkealuokkaisia tuotteita ydinsegmenteissämme.”

RAPORTIT JA ESITYKSET