Väliaikaisen toimitusjohtajan katsaus

Andrei Pantioukhov, väliaikainen toimitusjohtaja

 Andrei Pantioukhov, väliaikainen toimitusjohtaja (Tilinpäätöstiedote 2016):

"Vuonna 2016 Nokian Renkaat teki vahvan suorituksen kaikilla päämarkkina-alueillaan melko haastavasta markkinaympäristöstä huolimatta. Liikevaihto ja kannattavuus paranivat, kuten myös markkinaosuudet.

Neljäs neljännes ylitti odotuksemme. Myynti kaikilla päämarkkinoillamme kasvoi verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Venäjä oli suurin myötävaikuttaja myynnin kasvuun neljännellä neljänneksellä – ensimmäistä kertaa muutamaan vuoteen. Ensimmäiset rohkaisevat signaalit, jotka raportoimme Q3-tuloksen yhteydessä, jatkuivat Venäjällä. Venäjän talous ja kuluttajamarkkinat jatkavat hidasta vakiintumistaan, mutta vuoden 2017 kasvun arvioidaan olevan maltillista.

Talvirengassesonki alkoi aikaisin ja jatkui vahvana, erityisesti Keski-Euroopassa, Pohjoismaissa ja Venäjällä. Onnistuimme kasvattamaan markkinaosuuksiamme tavoitealueillamme kaikista haasteista huolimatta, erityisesti Venäjällä ja Keski-Euroopassa. Kokonaissuorituksemme neljännellä neljänneksellä oli erinomainen, ja johti vahvaan koko vuoden tulokseen.

Tuotantovolyymimme olivat korkeammat kuin viime vuonna, ja tuottavuus jatkoi paranemistaan. Raaka-ainekustannukset alkoivat nousta ennusteidemme mukaisesti. Arvioimme, että raaka-ainekustannukset kasvavat noin 15–20 % vuonna 2017 vuoteen 2016 verrattuna. Kehitys johtaa hinnankorotuksiin koko teollisuudessa. Olemme jo aloittaneet välttämättömien hinnankorotusten toteuttamisen säilyttääksemme kannattavuutemme.

Liiketoiminnasta kertyneet nettorahavarat olivat 81 MEUR paremmat kuin viime vuonna. Investoinnit vuonna 2016 olivat 105,6 MEUR. Kannattavuutta heikensivät luottotappiovaraukset 18,6 MEUR, joista suurin osa oli Venäjältä (16,9 MEUR), ja asiakkaiden vuoden 2015 konkursseihin liittyviä. Vuonna 2016 syntyneiden erääntyneiden saatavien perintäaste Venäjällä oli kuitenkin 100 %.

Henkilöautonrenkaiden neljännen neljänneksen liikevaihto ja -voitto kasvoivat viime vuodesta. Keskimyyntihinta laski vain hieman tällä neljänneksellä, johtuen pääasiassa valuuttavaikutuksista. Raskaat Renkaat teki edelleen välttämättömiä tulevaisuuden investointeja. Liikevaihto ja liikevoitto olivat käytännössä samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna.

Vianorin liikevaihto kasvoi hieman, mutta kannattavuus oli alle tavoitetasomme johtuen operatiivisista haasteista ja kertaluontoisista eristä (ICT-kehitysprojektien alaskirjaukset). Kattava tuloksen parannusohjelma käynnistetään vuonna 2017, jotta Vianor saavuttaisi positiivisen tuloksen. Jakeluverkostomme kasvoi, huolimatta Venäjän vaikean taloustilanteen aiheuttamasta laajamittaisesta rengasliikkeiden sulkemisesta. Lisäsimme yhteensä 286 uutta Vianor, NAD ja N-Tyre-myymälää jakeluverkostoomme vuoden 2016 aikana. Tällä hetkellä verkostossa on yhteensä 3 102 myymälää.

Esittelimme uusia huipputuotteita vuoden 2016 aikana, ja tuotteidemme menestys lehtitesteissä jatkui. Uudet talvirengasvalikoiman lippulaivatuotteet, Nokian Hakkapeliitta 9, Nokian Hakkapeliitta 9 SUV, sekä uudet vastinetta rahalle -tuotteet Nokian Nordman 7 ja Nokian Nordman 7 SUV, vahvistavat tuotevalikoimaamme entisestäänkin.

Nokian Renkaat on erinomaisessa kunnossa, ja väliaikaisena toimitusjohtajana johdan meitä ylpeänä eteenpäin. Korkea asiakastyytyväisyys, sitoutunut organisaatio ja tulossa olevat uudet maailman turvallisimmat renkaat luovat erinomaisen pohjan tulevaisuuden kasvulle. Vuonna 2017, odotamme liikevaihdon ja liikevoiton kasvavan vähintään 5 % vuoteen 2016 verrattuna."