Toimitusjohtajan katsaus

Nokian Renkaat Oyj - Toimitusjohtaja Hille Korhonen

 Hille Korhonen, toimitusjohtaja (Osavuosikatsaus tammi–syyskuu 2017):

"Nokian Renkaat teki vahvan suorituksen tammi–syyskuussa 2017 kaikilla päämarkkinoilla. Liikevaihtomme ja liikevoittomme paranivat.

Henkilöautonrenkaiden liiketoimintayksikkö kasvoi vahvasti tammi–syyskuussa 2017. Liikevaihto kasvoi kaikilla markkinoilla. Liikevoitto kasvoi selvästi edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Euroopassa myynnin trendinomainen siirtyminen kohti kuluttajasesonkia on jatkunut. Olemme vastanneet kasvavaan kysyntään lisäämällä tuotantovolyymejämme molemmissa tehtaissa, sekä rakentamalla uuden tuotantolinjan Venäjän-tehtaalle. Uusi tuotantolinja on nyt otettu käyttöön. Heinä–syyskuussa 2017 raaka-ainekustannukset laskivat hieman huhti–kesäkuuhun 2017 verrattuna. Arvioimme, että raaka-ainekustannusten kasvu tulee olemaan noin 20 % koko vuonna 2017 vuoteen 2016 verrattuna. Olemme toteuttaneet välttämättömät hinnankorotukset kaikilla markkinoilla, ja vaikutus on jo nähtävissä. Olemme jatkaneet perustan rakentamista tulevaisuuden kasvulle lanseeraamalla uusia tuotteita kaikille markkinoillemme.

Raskaiden Renkaiden myynti, liikevoitto ja tuotantovolyymit kasvoivat. Kaikki tuotesegmentit ja markkina-alueet kasvoivat. Erityisesti maatalousrenkaiden myynti oli vahvaa.

Vianorin (omat pisteet) liikevaihto kasvoi hieman, ja siihen vaikutti tiukka hinnoitteluympäristö. Kannattavuuden parannusohjelma etenee suunnitelmien mukaisesti. Brändätty jakeluverkostomme, sisältäen Vianorin, NAD-verkoston ja N-Tyre-myymälät, kasvoi 232 myymälällä tammi–syyskuussa 2017.

Järjestimme syyskuussa rakennustöiden aloitustilaisuuden Daytonissa (Tennessee, USA), jossa juhlistimme kolmannen tehtaamme perustamista. Uusi tehdas on ensimmäinen tuotantolaitoksemme Pohjois-Amerikassa. Alueelle rakennetaan myös logistiikkakeskus, jonka varastokapasiteetti on 600 000 rengasta. Rakennustöiden on määrä alkaa alkuvuodesta 2018, ja tuotannon suunnitellaan alkavan vuonna 2020. Tavoitteenamme on kaksinkertaistaa myyntimme Pohjois-Amerikassa seuraavan viiden vuoden aikana, toimia rengasalalla vastuullisen valmistuksen edelläkävijänä sekä varmistaa, että yhtiö on omissa yhteisöissään haluttu työnantaja.

Saimme lokakuussa Verohallinnolta verotuksen oikaisupäätöksen verovuoteen 2011 liittyen. Pidämme Verohallinnon oikaisupäätöstä perusteettomana ja aiomme hakea siihen muutosta jättämällä oikaisuvaatimuksen verotuksen oikaisulautakunnalle. Jatkamme tarvittaessa valitusprosessia hallinto-oikeudessa.

Henkilöstömme on tehnyt upeaa työtä yhtiömme vastuullisuuden kehittämisessä kaikilla osa-alueilla. Tahtotilamme toimia vastuullisuuden suunnannäyttäjänä rengasalalla todentuu niin turvallisissa ja ympäristöystävällisissä tuotteissamme kuin nyt myös siinä, että pääsimme DJSI Worldiin. Olemme ehdottomasti oikealla tiellä, ja näistä lähtökohdista meidän on hyvä jatkaa toimintamme parantamista."