Vinkit turvalliseen talviajoon

Vinkit turvalliseen talviajoon

Talvilomilla monet suuntaavat joko sukulaisten luo tai lomakohteisiin pitkänkin matkan päähän. Renkaat ja auto on hyvä tarkastaa ennen tien päälle lähtöä, jotta matkanteko sujuu turvallisesti. Renkaiden tarkastuksella voi saada myös rahallista säästöä, sillä väärillä rengaspaineilla ajettaessa polttoaineenkulutus kasvaa. 

Renkaiden merkitys on turvallisuuden kannalta suuri, sillä ne ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen. Renkaista on tärkeää tarkastaa, että ilmanpaineet ovat kohdallaan ja että urasyvyyttä on riittävästi. Talvirenkaissa urasyvyyttä on hyvä olla vähintään neljä millimetriä, jotta auto ei joutuisi loskaliirtoon.

TARKISTA RENKAIDEN KUNTO

Jos renkaiden kuluneisuudessa on eroja, paremmat renkaat tulisi vaihtaa taakse, jotta auton hallittavuus säilyisi poikkeustilanteissakin. Auton ohjauskulmat on tarkastettava ja tarvittaessa säädettävä, jos renkaat näyttävät kuluneen poikkeavasti. Nastarenkaita käyttävien pitää muistaa myös, ettei nastojen määrässä saa olla suurta eroa renkaiden välillä.  

Erityisesti pimeänä vuodenaikana ajettaessa on tärkeää varmistaa hyvä näkyvyys tutkimalla pyyhkijänsulkien ja polttimoiden kunto sekä tarvittaessa vaihtaa ne uusiin. Myös öljyn, jäähdytysnesteen ja tuulilasinpesunesteen määrä on hyvä tarkistaa.

ALHAINEN VIERINTÄVASTUS JA OIKEAT RENGASPAINEET TUOVAT SÄÄSTÖÄ

Auto on lomien aikaan usein täynnä ihmisiä ja tavaraa ja siten normaalia painavampi. Liian alhainen rengaspaine lisää polttoaineenkulutusta ja tekee autosta vaikeammin hallittavan. 

Kun renkaissa käytetään kuormaan nähden oikeaa ilmanpainetasoa, renkaiden kuluminen hidastuu, vierintävastus pienenee ja ajovakaus paranee. Paine laskee kylmässä, joten talvirenkaisiin kannattaa laittaa 0,2 baaria (20 kPa) suurempi ilmanpaine kuin autonvalmistajan suosituspaine on. Rengaspainesuosituksen näkee esimerkiksi auton ohjekirjasta. Rengaspaineen säätö tulee tehdä kylmillä renkailla eli ennen pitkää ajoa. 

Renkaan vierintävastuksella on suora vaikutus auton kokonaiskulutukseen: mitä kevyemmin rengas vierii, sitä vähemmän se kuluttaa polttoainetta ja synnyttää hiilidioksidipäästöjä. Siksi kannattaa tarkistaa, että autossa on oikeanlaiset talvirenkaat.

Vierintävastuksella on merkittävä vaikutus kulutukseen. Heikomman vierintävastusluokan renkaaseen verrattuna premium-rengas oikeilla rengaspaineilla voi säästää jopa puoli litraa polttoainetta 100 kilometrillä.

 

Aja maltilla ja ennakoi

 

AJA MALTILLA JA ENNAKOI

Rauhallinen ja ennakoiva ajotapa säästää renkaita ja tekee matkanteosta miellyttävämpää. Voimakkaita jarrutuksia, kiihdytyksiä ja ohjausliikkeitä kannattaa välttää. 

Tämä ei ole marginaalinen asia. Renkaat rasittuvat normaalia enemmän aggressiivisessa ajossa ja voimakastehoisissa autoissa, mikä saattaa aiheuttaa nastavaurioita nastallisissa renkaissa ja normaalia suurempaa tai epätasaista kulumaa kitkarenkaissa.

Taloudellista ajotapaa noudattamalla voi päästä 10–20 prosentin säästöihin polttoaineen kulutuksessa. Ajamisesta voi tehdä taloudellisempaa muun muassa välttämällä tyhjäkäyntiä, ennakoimalla, suosimalla moottorijarrutuksia ja esilämmittämällä ajoneuvoa kylmällä ilmalla.

Taloudellisempi ajotapa auttaa myös renkaita kestämään käytössä pidempään. Renkaisiin ja auton säännölliseen huoltoon käytetty raha maksaa itseään takaisin, kun kulutus pysyy matalana. Kaikki, mikä säästää renkaita, säästää myös polttoainetta ja luontoa.

 

VINKIT TALVEN AUTOMATKOILLE

  • Tarkista renkaista, että ilmanpaineet ovat kohdallaan ja urasyvyyttä on riittävästi.
  • Vaihda parhaimmassa kunnossa olevat renkaat taakse, jos renkaiden kuluneisuudessa on eroja. Pyri kierrättämään renkaita auton alla, jotta suurta kulumaeroa ei pääse syntymään.
  • Varmista hyvä näkyvyys tutkimalla pyyhkijänsulkien ja polttimoiden kunto, ja vaihda ne tarvittaessa uusiin.
  • Tarkista öljyn, jäähdytysnesteen ja tuulilasinpesunesteen määrä.
  • Suosi taloudellista ajotapaa, joka vähentää polttoaineenkulutusta.
  • Varmista, että autossa on varoituskolmio, heijastinliivit, hinausköysi ja akkukaapelit.
  • Varaa matkaan riittävästi aikaa ja lähde liikenteeseen pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolella.
  • Tarkista ajantasainen tieto ruuhkista ja tietöistä esimerkiksi Liikennetilanne-verkkosivuilta.

 

Lue myös:

Renkaan käyttövinkkejä
Alhaisempi vierintävastus
Rengastietoa

 

Löydä autoosi parhaiten sopivat talvirenkaat