Sekä nasta- että kitkarenkaat ovat kehittyneet merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Nastarengasautoilija ajaa entistä turvallisemmin, mutta myös entistä mukavammin ja tietä säästäen pehmeämmän nastakosketuksen vuoksi. Kitkarengasautoilija puolestaan hyötyy parantuneesta jää- ja lumipidosta uusien kumisekoitusten ja pintakuvioiden ansiosta.
Talvirengasvalinnan ydinkysymystä – nastat vai kitkat – kannattaa siis miettiä hetki. Onnistunut talvirengasvalinta syntyy kun pohdit omaa ajotyyliäsi, ajo-olosuhteita tai ajankohtaa, jolloin enimmäkseen talviaikana autoilet. Laaturenkaan valinta varmistaa, että talvirengas ei yllätä tiukoissakaan tilanteissa. Lue laatu, vastuullisuus ja ICT johtajan Teppo Huovilan mietteitä renkaiden valintaperusteista
Talvirengasvalinnan tärkeimmät |
||
Turvallisuus |
||
Ajotapa ja auton käyttö |
||
Mukavuus ja ympäristö |
Testaa taitosi talviajokoulussa! Oikea rengasvalinta auttaa matkantekoasi talven ääriolosuhteissa. Pelkät loistavat renkaat eivät talvisilla teillä kuitenkaan riitä, vaan tietojen ja taitojen pitää myös olla kunnossa. Tutustu, oivalla ja opi. Testaa taitosi talviajokoulussa!
Annamme muutamia vinkkejä helpottamaan valintaasi nastallisten ja nastattomien renkaiden välillä. Valitsetpa kummat renkaat tahansa, muista, että talvi on taitolaji. Ennakoiva, rauhallinen ajotyyli, oikea tilannenopeus ja väljät ajoaikataulut lisäävät talviautoilun turvallisuutta ja mukavuutta.
Nastarengas tuo parhaan turvan vaihteleviin keleihin
Nyrkkisääntö on, että Suomen vaihtelevissa talvioloissa nastarenkaat ovat turvallisin vaihtoehto. Nastarenkaat tuovat kaivattua pitoreserviä vaativilla keleillä, kun pito vaihtelee liukkaasta jäästä sohjoiseen tienpintaan. Kun autosta puuttuu viimeisin turvatekniikka, on nastarengas lyhyen jarrutusmatkansa ansiosta myös varmempi valinta.
Varman päälle pelaava valitseekin nastarenkaat, sillä jarrutusmatka etenkin jäisillä teillä on merkittävästi kitkarenkaita lyhyempi. Mitä liukkaampi keli, sitä todennäköisemmin onnettomuusautossa on kitka- kuin nastarenkaat. (VTT, 2014).
Myös Liikenneturva ja vertailutestejä tekevät autolehdet suosittelevat kerta toisensa jälkeen nastarenkaiden käyttöä juuri niiden liikenneonnettomuusriskiä vähentävän vaikutuksen vuoksi.
Hyvä nastarengas välittää kuljettajalle selkeän tuntuman alkavasta sivuttaispidon menetyksestä. Lisäksi nastarenkain varustettu ajoneuvo on yleensä helpompaa oikaista sivuttaisluistosta kuin kitkarenkain varustettu auto. Lue lisää nastarenkaista
Nastarenkaiden sallittu käyttöaika on rajattu.
"Nastarengas tasaa muuttuvia keliolosuhteita, joten pito säilyy ajettaessa niin jäisellä kuin märällä tiellä."
Kitkoilla ajomukavuus on huipussaan
Kitkarenkaan etuja puolestaan ovat mm. ajomukavuus ja pienemmästä polttoainekulutuksesta saatavat polttoainesäästöt. Ajomukavuutta lisää erityisesti pienempi ajomelu, kitkarengas on mukava ja hiljainen. Lumipidossa kitkarenkaat ovat kilpailukykyiset nastarenkaiden kanssa. Lisämukavuutta tuo joustava vaihtoaikataulu: kitkarenkaat voi vaihtaa alle hyvissä ajoin eikä kesärenkaiden vaihdolla ole kiirettä.
Jos autossa on nykyaikaiset turvavarusteet eikä tielle tarvitse lähteä kelillä kuin kelillä, sujuvat talven ajot nastattomilla talvirenkaillakin. Kitkarenkaiden pito erityisesti lumisella alustalla on yhtä hyvä tai jopa parempi kuin nastarenkailla. Jäisellä tienpinnalla kitkarenkaalla on ajettava ennakoivammin ja varovaisemmin kuin nastarenkailla. Lue lisää kitkarenkaista
"Kitkarengas on turvallisimmillaan, kun talviolosuhteet ovat tasaiset, esimerkiksi tien ollessa koko ajan luminen."
Pohjoismainen talvirengas hallitsee ääriolot
Kitkarenkaita valittaessa on syytä varmistaa, että kyseessä on nimenomaan pohjoismaisiin olosuhteisiin tarkoitetut talvirenkaat. Keski-Euroopan olosuhteisiin tarkoitetut nastattomat talvirenkaat eivät yleensä vastaa ominaisuuspainotukseltaan pohjoismaisen talven vaatimuksia. Niissä on painotettu voimakkaasti nopean ajon ominaisuuksia sulalla kelillä muun muassa jääpidon kustannuksella. Lataa vertailu tästä
Pohjoismaihin suunnatun kitkarenkaan sivupinnan merkinnästä ilmenevä suurin sallittu nopeus eli nopeusluokka on tyypillisesti Q (160 km/h) tai R (170 km/h). Keskieurooppalaisen kitkarenkaan nopeusluokka on yleensä H (210 km/h) tai V ( 240 km/h).
Nykyinen EU-rengasmerkintä ei huomioi Pohjoismaissa tyypillisiä vaativia ja vaihtelevia talvikelejä. Koska rengasmerkinnässä on huomioitu vain märkäpitoluokitus, se ei kuvaa totuudenmukaisesti renkaan soveltuvuutta pohjoisen talveen. Vaativissa olosuhteissa renkaiden tärkeimmät turvallisuusominaisuudet ovat jää- ja lumipito. Ikävä kyllä nykyrenkaista puuttuu kokonaan jääpidosta kertova viranomaismerkintä, mikä olisi tärkeä erottelemaan monipuolistuneesta rengastarjonnasta ne, jotka toimivat turvallisimmin Suomen talvessa. Lue lisää EU-rengasmerkinnästä
Talvirenkaiden jarrutusmatkat jäällä
Kovalla pakkasella ei nasta- ja kitkarenkaiden käyttäytymisessä ole suurempia eroja. Merkitykselliseksi rengasvalinta tulee hieman leudommalla kelillä. Nastat ovat nappivalinta, kun ilman lämpötila on talvella viidestä pakkasasteesta viiteen lämpöasteeseen. Tien pinnalla on tällöin jäätä.
Jarrutusmatkoissa mitattuna erot eri rengastyyppien välillä ovat suurimmat nollakelillä. Kun verrataan erilaisten renkaiden jarrutusmatkoja jäällä 50 kilometrin tuntinopeudella, nastarenkaiden jarrutusmatka on 43 metriä ja pohjoismaisten kitkarenkaiden 60 metriä. Nastarenkailla auto pysähtyy jopa 17 metriä eli lähes neljä autonmittaa aiemmin. Nastarenkaiden jarrutusmatkan ero on vielä merkittävämpi keskieurooppalaisiin kitkarenkaisiin verrattuna; nastarenkailla auto pysähtyy jopa lähes kahdeksan autonmittaa lyhemmässä matkassa. Lue lisää talvirenkaiden jarrutusmatkoista jäällä
Lue myös:
Rengastietoa
Usein kysyttyä
Käyttövinkkejä
Rengasmääräykset
Tutustu Nokian Renkaiden nasta- ja kitkarengasvalikoimiin:
https://www.nokianrenkaat.fi/renkaat/henkiloauton-renkaat/nastarenkaat/
https://www.nokianrenkaat.fi/renkaat/henkiloauton-renkaat/kitkarenkaat/