Nastarengas tuo parhaan turvan vaihteleviin keleihin

Nastarenkaat yleistyivät 60-luvulla ja ovat edelleen hyvin vahvassa asemassa talvirengasmarkkinoilla. Nastarenkaan parhaat ominaisuudet tulevat esiin jäisillä talvitaipaleilla, missä nastat purevat kiinni liukkaaseen ajorataan ja toimivat yllätyksettömästi vaikeista olosuhteista huolimatta. Nokian Renkaiden nastarenkaisiin kehitetään jatkuvasti uusia innovaatioita nastan pysyvyyden sekä ajomukavuuden ja turvallisuuden lisäämiseksi.

"Nastarengas tasaa muuttuvia keliolosuhteita, joten pito säilyy ajettaessa niin jäisellä kuin märällä tiellä."
— Nokian Renkaat Oyj

Nyrkkisääntö on, että Suomen vaihtelevissa talvioloissa nastarenkaat ovat turvallisin vaihtoehto. Nastarengas on hyvä vaihtoehto talvikeleihin tottumattoman kuljettajan autoon, sillä nastarenkaat tasaavat ylivoimaisesti parhaiten kelivaihteluita. Kun autosta puuttuu viimeisin turvatekniikka, on nastarengas lyhyen jarrutusmatkansa ansiosta myös varmempi valinta.

Onnistunut talvirengasvalinta syntyy kun pohdit omaa ajotyyliäsi, ajo-olosuhteita tai ajankohtaa, jolloin enimmäkseen talviaikana autoilet. Laaturenkaan valinta varmistaa, että talvirengas ei yllätä tiukoissakaan tilanteissa.

Uudet nastarenkaat kannattaa sisäänajaa välttämällä kovia kiihdytyksiä, nopeaa kaarreajoa ja rajuja jarrutuksia ensimmäisen 400-500 kilometrin aikana. Tällöin nastat asettuvat nastanreikiin parhaalla mahdollisella tavalla ja toimivat oikein koko renkaan käyttöiän. Nastarenkaaseen ei voi lisätä uusia nastoja irronneiden tilalle, sillä ne eivät pysyisi nastarenkaan muokkaantuneissa rei’issä. Nastarenkaiden nastojen reiät saadaan aikaan renkaan vulkanoimisvaiheessa muotissa olevista nastatapeista. Kuitenkin esimerkiksi raskaisiin työkonerenkaisiin yleensä porataan reiät nastoja varten erikseen.

Talvirenkaan tunnistaa M&S –merkinnästä, joka kertoo renkaan soveltuvan lumelle (mud and snow).

Varman päälle pelaava valitseekin nastarenkaat, sillä jarrutusmatka etenkin jäisillä teillä on merkittävästi kitkarenkaita lyhyempi. Mitä liukkaampi keli, sitä todennäköisemmin onnettomuusautossa on kitka- kuin nastarenkaat. (VTT, 2014)

Myös Liikenneturva ja vertailutestejä tekevät autolehdet suosittelevat kerta toisensa jälkeen nastarenkaiden käyttöä juuri niiden liikenneonnettomuusriskiä vähentävän vaikutuksen vuoksi.

Hyvä nastarengas välittää kuljettajalle selkeän tuntuman alkavasta sivuttaispidon menetyksestä. Lisäksi nastarenkain varustettu ajoneuvo on yleensä  helpompaa oikaista sivuttaisluistosta kuin kitkarenkain varustettu auto.