Kitkoilla ajomukavuus on huipussaan

Kitkarenkaan eli nastattoman talvirenkaan hyviin ominaisuuksiin kuuluvat mm. ajomukavuus ja pienemmästä polttoainekulutuksesta saatavat polttoainesäästöt. Ajomukavuutta lisää erityisesti pienempi ajomelu, kitkarengas on mukava ja hiljainen. Lumipidossa kitkarenkaat ovat kilpailukykyiset nastarenkaiden kanssa.

Lisämukavuutta tuo joustava vaihtoaikataulu:  voi vaihtaa alle hyvissä ajoin eikä kesärenkaiden vaihdolla ole kiirettä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kitkarenkaat olisivat suositeltava vaihtoehto ympärivuotiseen käyttöön, sillä kitkarengas on ensisijaisesti talvirengas talviominaisuuksin. Lämpimillä keleillä kitkarenkaat kuluvat nopeasti ja kumiseoksen pehmetessä ajo-ominaisuudet heikkenevät.

Oikein käytettynä kitkarenkaat kuitenkin saattavat lisätä turvallisuutta, sillä vuodenaikojen vaihtuessa kelit voivat muuttua nopeastikin varsikin lämpötilojen osalta. Tällöin on hyvä, jos renkaat voi asentaa auton alle hyvissä ajoin ennen liukkaiden alkua ja käyttää, kunnes ajokelit ovat varmasti riittävän kesäiset. Kitkarenkaiden ominaisuudet perustuvat teräväsärmäisiin lamelleihin, jotka aukeavat kun renkaalla jarrutetaan tai kiihdytetään. Monissa Euroopan maissa kitkarenkaat ovat ainoa talvirengasvaihtoehto, sillä nastallisten talvirenkaiden käyttö on kielletty.

"Kitkarengas on turvallisimmillaan, kun talviolosuhteet ovat tasaiset, esimerkiksi tien ollessa koko ajan luminen."
— Nokian Tyres plc

Jos autossa on nykyaikaiset turvavarusteet eikä tielle tarvitse lähteä kelillä kuin kelillä, sujuvat talven ajot nastattomilla talvirenkaillakin. Kitkarenkaiden pito erityisesti lumisella alustalla on yhtä hyvä tai jopa parempi kuin nastarenkailla. Jäisellä tienpinnalla kitkarenkaalla on ajettava ennakoivammin ja varovaisemmin kuin nastarenkailla.

Onnistunut talvirengasvalinta syntyy kun pohdit omaa ajotyyliäsi, ajo-olosuhteita tai ajankohtaa, jolloin enimmäkseen talviaikana autoilet. Laaturenkaan valinta varmistaa, että talvirengas ei yllätä tiukoissakaan tilanteissa.

Pohjoismainen talvirengas hallitsee ääriolot

Kitkarenkaita valittaessa on syytä varmistaa, että kyseessä on nimenomaan pohjoismaisiin olosuhteisiin tarkoitetut talvirenkaat. Keski-Euroopan olosuhteisiin tarkoitetut nastattomat talvirenkaat eivät yleensä vastaa ominaisuuspainotukseltaan pohjoismaisen talven vaatimuksia. Niissä on painotettu voimakkaasti nopean ajon ominaisuuksia sulalla kelillä muun muassa jääpidon kustannuksella. Lataa vertailu tästä

Pohjoismaihin suunnatun kitkarenkaan sivupinnan merkinnästä ilmenevä suurin sallittu nopeus eli nopeusluokka on tyypillisesti Q (160 km/h) tai R (170 km/h). Keski-Eurooppalaisen kitkarenkaan nopeusluokka on yleensä H (210 km/h) tai V ( 240 km/h).

Nokian Renkaiden uusimpia kitkarenkaita ovat henkilöautoihin tarkoitettu Nokian Hakkapeliitta R2 ja katumaastureihin suunniteltu Nokian Hakkapeliitta R2 SUV. Jos pohdit, olisivatko kitkarenkaat hyvä vaihtoehto käyttötarpeisiisi, voit lukea lisää kitkarenkaiden ja nastarenkaiden eroista ja kokeilla talvirengasvalitsinta.

Nokian Hakkapeliitta R2 -kitkarengas takaa kevyen ja turvallisen kyydin. Sen ainutlaatuinen Nokian Cryo Crystal -konsepti kohentaa talvipitoa. Kumisekoitukseen lisätyt mikroskooppisen pienet monisärmäiset pitokiteet tarrautuvat ajoalustaan erityisesti jääpitoa kasvattaen.
"Valitsetpa kummat renkaat tahansa, muista, että talvi on taitolaji."
— Nokian Renkaat Oyj

Valitako kitka- vai nastarenkaat talviliikenteeseen? Talvirengasvalitsin antaa eväitä ja suuntaviittoja päätöksentekoon.

Testaa taitosi talviajokoulussa! Oikea rengasvalinta auttaa matkantekoasi talven ääriolosuhteissa. Pelkät loistavat renkaat eivät talvisilla teillä kuitenkaan riitä, vaan tietojen ja taitojen pitää myös olla kunnossa. Tutustu, oivalla ja opi. Testaa taitosi talviajokoulussa!

Tutustu talvirengasvalikoimaamme:
Talvirenkaat henkilöautoihin
Talvirenkaat katumaastureihin
Talvirenkaat pakettiautoihin

Nokian Renkaiden kitkarenkaat:
Nokian Hakkapeliitta R2
Nokian Hakkapeliitta R2 SUV
Nokian Hakkapeliitta CR3

Lue myös:
Nastat vai kitkat? 
Artikkeli: Kitkarengas on kesäkelillä kelvoton
Nastarenkaat
Talvirenkaiden jarrutusmatkat jäällä
Rengastietoa
Usein kysyttyä
Käyttövinkkejä
Rengasmääräykset