Nokian Raskaat Renkaat

Metsäkonerenkaiden ykkönen

Nokian Raskaat Renkaat keskittyy raskaan teollisuuden erikoisrenkaisiin. Tärkeimmät tuoteryhmät ovat metsäkonerenkaat, maatalouden erikoisrenkaat, kuorma-autojen renkaat ja pinnoitteet, satama- ja kaivosrenkaat sekä erilaiset työkoneiden renkaat vaativiin olosuhteisiin. Ydintuotteet valmistetaan Nokian tehtaassa. Päämarkkina-alueita ovat Pohjoismaiden lisäksi Keski- ja Etelä-Eurooppa, USA ja Kanada sekä Venäjä ja IVY-maat.

Metsäkonerenkaat-tuotelinjassa tuotiin markkinoille useita uusia tuotteita ja jatkettiin vuonna 2014 aloitettua tuotelinjan uudistamista. Päätuotteita edustavat CTL (cut-to-lenght) -metsäkonerenkaat, Forest King F2 ja Forest King TRS 2. Metsäkonerenkaiden myynti jatkoi vahvaa kasvuaan myös vuonna 2015.

Vuonna 2014 lanseerattiin traktoreihin maailman ensimmäinen talvirengas, Nokian Hakkapeliitta TRI. Vuonna 2015 tuoteperhettä laajennettiin ja tehtiin erittäin menestyksekäs Fastest Tractor -markkinointikampanja yhteistyössä Valtran ja Juha Kankkusen kanssa. Samalla tehtiin Guinnessin maailmanennätys nopeimmasta traktorista. Ennätysnopeus kirjattiin huimiin lukemiin 130,165 km/h. Ennätyskoneessa oli alla Nokian Hakkapeliitta TRI -renkaat nastoitettuna ja kuljettajana moninkertainen rallin maailmanmestari Juha Kankkunen. Traktori oli Valtran uusi T234-malli.

Yhtiön kuorma-autonrenkaiden asema säilyi vahvana Pohjoismaissa ja erityisesti Hakkapeliitta-perheen renkaiden myynnissä onnistuttiin hyvin. Nokian Hakka Truck Drive palkittiin innovaatiopalkinnolla suuressa Busplaner-lehden lukijaäänestyksessä. Hakka Truck Drive on tarkoitettu ympärivuotiseen rahti- ja linja-autoliikenteeseen pitkille ja keskipitkille matkoille. Rengas tarjoaa erinomaista kulutuskestävyyttä, pitoa ja ajovakautta ilman kompromisseja. Palkinto jaettiin Euroopan suurimmilla linja-automessuilla, Busworldissä, Kortrijkissa Belgiassa.

Kotimarkkinassaan pohjoismaissa Nokian Raskaiden Renkaiden markkina-asema säilyi vahvana koko vuoden 2015 ajan ja koko vuoden myynti päätyi lievään kasvuun. Keski-Euroopan jakelun vahvistamista jatkettiin 2015 keskittyen erityisesti Ranskaan ja Saksaan. Tässä suuressa, mutta kilpaillussa markkinassa saavutettiin hyviä tuloksia metsäkoneja TRI-tuotteiden myynnissä.

Pohjois-Amerikka kasvoi vahvasti vuonna 2015. Panostukset jakelun laajentamiseen ja saatavuuden parantamiseen tuottivat tulosta. Uudet tuotteet niin metsä-, kuin maatalousrenkaissa toivat myyntiin kasvua. Lisäksi kuorma-autorenkaiden ja pinnoitustuotteiden myynti kasvoi vahvasti vuonna 2015 tässä markkinassa.

Vuonna 2015 Nokian Raskaiden Renkaiden liikevaihto kasvoi 4,2 % yltäen noin 155 miljoonaan euroon ja liikevoitto kasvoi 16,9 % 28,7 miljoonaan euroon. Kasvu syntyi pääosin metsäkone- ja maatalousrenkaiden positiivisesta vireestä. Kuorma-autonrenkaissa kasvua saatiin erityisesti Hakkapeliitta Truck -tuoteperheestä, jossa myynti ylsi yli 10 %:n kasvuun. Metsäkoneenrenkaat jatkoivat jo toista vuotta peräkkäin vahvaa kasvua yltäen 13 %:n kasvuun. Myös maatalousrenkaat ylsi 6 %:n kasvuun kilpailluilla päämarkkina-alueilla. Kasvua tukivat vahvasti uudet tuotteet ja niiden tuoma lisämyynti. Raskaiden Renkaiden tuotannossa jatkettiin strategian mukaista teknologian kehityspolkua suunnitelmien mukaisesti. Nokian-tehtaan tuottavuus kasvoi yli 10 % ja myös tuotantomäärä kasvoi noin 10 %.