FacebookInstagramLinkedInPinicon-playscroll-downsearchTwitterWhatsappYouTube
Menu
Menu

Uusiutuvia raaka-aineita etsimässä

EU on listannut luonnonkumin kriittisiin raaka-aineisiin. Guayule ei ole mahdollisuus ainoastaan Nokian Renkaille, vaan myös espanjalaisille maanviljelijöille ja teollisuudelle.

Etsimme ja testaamme aktiivisesti uusiutuvia raaka-aineita. Tavoitteena on löytää biopohjaisia raaka-aineita eri raaka-aineryhmiin, parantaa renkaiden ympäristöystävällisyyttä sekä korvata fossiilisia raaka-aineita. Samalla vähennetään haitallisten aineiden käyttöä, mikä lisää tuotannon työturvallisuutta. Olimme alamme ensimmäinen yritys, joka luopui korkea-aromaattisista öljyistä.

Uusiutuvilla raaka-aineilla pyritään myös parantamaan renkaiden ominaisuuksia ja suorituskykyä muuntelemalla kumiseoksen ominaisuuksien tasapainoa eri lämpötiloissa. Uusien raaka-aineiden käyttöönotto vaatii runsaasti tuotekehitystyötä ja testejä, jotta renkaaseen saadaan parhaat ominaisuusyhdistelmät. Materiaalikehityksessä lähtökohtana on, että uusiutuvien materiaalien käyttöönottaminen ei saa muuttaa renkaan turvallisuusominaisuuksia.

Pisimmällä uusiutuvien raaka-aineiden käyttöönotossa ollaan biopohjaisten öljyjen kanssa. Niillä korvataan synteettisiä, raakaöljystä peräisin olevia öljyjä. Vuonna 2017 lanseerattujen talvirenkaiden kumiseoksessa käytetään biopohjaista pehmitintä, joka parantaa renkaan turvallisuusominaisuuksia.

Vuoden 2018 uutuuksiin on kehitetty myös uudenlaisia pitokiteitä, joiden raaka-aine saadaan bioteollisuuden sivuvirrasta. Teemme tutkimustyötä, jossa selvitetään käytöstä poistetuista renkaista saatavan kierrätyskumin käyttämistä fossiilisen noen korvaajana.

Uusiutuvien raaka-aineiden käyttö ei ole vaatinut muutoksia tuotantoprosesseihin eikä vaikuttanut merkittävästi tuotannon energiankulutukseen. Usein uusiutuvat raaka-aineet kuitenkin nostavat renkaiden raaka-ainekustannuksia.

Vaihtoehto luonnonkumille

Guayule-pohjainen luonnonkumi on yksi aktiivisista aloitteista, joiden parissa Nokian Renkaat työskentelee. Kokeilemme parhaillaan erilaisten guayule-lajikkeiden sopivuutta viljelyyn Espanjan keskiosissa, lähellä uutta Santa Cruz de la Zarzan testikeskustamme.

Aavikkokasvina guayule selviää myös erittäin kuivissa ja maaperältään köyhissä olosuhteissa. Se on kasvi, joka ei vie alaa miltään muulta kasvillisuudelta tai ravinnontuotannolta, vaan päinvastoin hyödyntää autiomaita. Nokian Renkaat tekee Espanjassa yhteistyötä paikallisten viljelijöiden, yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa. Guayule on mahdollisuus paitsi Nokian Renkaille myös alueen viljelijöille ja teollisuudelle.

ällä hetkellä renkaissa käytetty luonnonkumi tulee kumipuista (Hevea brasiliensis), joita kasvaa päiväntasaajan ympäristössä. Tästä seuraa pitkiä logistiikkaketjuja pohjoisessa sijaitseville rengasvalmistajille, mikä on kielteistä ympäristön kannalta ja kallista. Jos guayule menestyy vaihtoehtoisena luonnonkumin lähteenä, se lyhentää kuljetusmatkaa ja alentaa CO2-päästöjä.

Toinen etu ympäristölle olisi luonnollisen kasvuston säilyminen trooppisilla alueilla. Huomattava tuholaismyrkkyjen käyttö Kaakkois-Aasian kumiviljelmillä on ongelma ympäristön kannalta. Viljelylle ongelmia aiheuttaa myös Microcyclus ulei -loiseläimen aiheuttama kasvitauti. Suurin osa Aasian kumipuista on klooneja muunnoksista, jotka ovat erittäin alttiita tälle taudille.

Guayule kasvaa kuitenkin kuivilla alueilla, joilla ei tähän mennessä ole esiintynyt merkittäviä kasvitautien aiheuttamia ongelmia. Normaalista Hevea-kumista poiketen se on myös hypoallergeenistä. Tämä on helpotus monille kumiteollisuuden, logistiikan ja kaupan alalla työskenteleville.

Takaisin Tuotteet-osioon tai Lue renkaiden merkinnöistä ja standardeista