FacebookInstagramLinkedInmenu-iconPinicon-playscroll-downsearchTwitterShapeYouTube
Menu

Uusiutuvia raaka-aineita etsimässä

EU on listannut luonnonkumin kriittisiin raaka-aineisiin. Guayule ei ole mahdollisuus ainoastaan Nokian Renkaille, vaan myös espanjalaisille maanviljelijöille ja teollisuudelle.

Etsimme ja testaamme aktiivisesti uusiutuvia raaka-aineita. Tavoitteena on löytää biopohjaisia raaka-aineita eri raaka-aineryhmiin, parantaa renkaiden ympäristöystävällisyyttä sekä korvata fossiilisia raaka-aineita. Samalla vähennetään haitallisten aineiden käyttöä, mikä lisää tuotannon työturvallisuutta. Olimme alamme ensimmäinen yritys, joka luopui korkea-aromaattisista öljyistä.

Uusiutuvilla raaka-aineilla pyritään myös parantamaan renkaiden ominaisuuksia ja suorituskykyä muuntelemalla kumiseoksen ominaisuuksien tasapainoa eri lämpötiloissa. Uusien raaka-aineiden käyttöönotto vaatii runsaasti tuotekehitystyötä ja testejä, jotta renkaaseen saadaan parhaat ominaisuusyhdistelmät. Materiaalikehityksessä lähtökohtana on, että uusiutuvien materiaalien käyttöönottaminen ei saa muuttaa renkaan turvallisuusominaisuuksia.

Pisimmällä uusiutuvien raaka-aineiden käyttöönotossa ollaan biopohjaisten öljyjen kanssa. Niillä korvataan synteettisiä, raakaöljystä peräisin olevia öljyjä. Vuonna 2017 lanseerattujen talvirenkaiden kumiseoksessa käytetään biopohjaista pehmitintä, joka parantaa renkaan turvallisuusominaisuuksia.

Vuoden 2018 uutuuksiin on kehitetty myös uudenlaisia pitokiteitä, joiden raaka-aine saadaan bioteollisuuden sivuvirrasta. Teemme tutkimustyötä, jossa selvitetään käytöstä poistetuista renkaista saatavan kierrätyskumin käyttämistä fossiilisen noen korvaajana.

Uusiutuvien raaka-aineiden käyttö ei ole vaatinut muutoksia tuotantoprosesseihin eikä vaikuttanut merkittävästi tuotannon energiankulutukseen. Usein uusiutuvat raaka-aineet kuitenkin nostavat renkaiden raaka-ainekustannuksia.

Vaihtoehto luonnonkumille

Uusi testikeskuksemme on parhaillaan rakenteilla Espanjan Santa Cruz de la Zarzaan. Espanjassa sponsoroimme myös paikallisen yliopiston ja maanviljelijöiden toteuttamaa projektia, jossa testataan guayule-kasvin viljelemistä.

Guayule on mahdollinen luonnonkumin korvaaja renkaiden valmistuksessa. EU on listannut luonnonkumin kriittisiin raaka-aineisiin. Guayule on mahdollisuus paitsi Nokian Renkaille myös alueen viljelijöille ja teollisuudelle.

Puolen hehtaarin alueella kasvatetaan 27:ää eri lajiketta kuivuuden, kylmyyden ja kuumuuden kestävää guayulea. Alueen viljelijöille uusi, kovia elinoloja kestävä viljelyskasvi sopii vaihtoehdoksi kannattamattomalle viljan viljelylle. Tulevaisuudessa guayulen viljely myös kehittää alueen taimituotantoa ja biomassan käyttöä teollisuudessa, parantaa logistiikkaa sekä luo rinnakkaisteollisuutta.