Uusiutuvia raaka-aineita etsimässä

Uusiutuvia raaka-aineita etsimässä

EU on listannut luonnonkumin kriittisiin raaka-aineisiin. Guayule ei ole mahdollisuus ainoastaan Nokian Renkaille, vaan myös espanjalaisille maanviljelijöille ja teollisuudelle.

Etsimme ja testaamme aktiivisesti uusiutuvia raaka-aineita. Tavoitteena on löytää biopohjaisia raaka-aineita eri raaka-aineryhmiin, parantaa renkaiden ympäristöystävällisyyttä sekä korvata fossiilisia raaka-aineita. Samalla vähennetään haitallisten aineiden käyttöä, mikä lisää tuotannon työturvallisuutta. Olimme alamme ensimmäinen yritys, joka luopui korkea-aromaattisista öljyistä.

Uusiutuvilla raaka-aineilla pyritään myös parantamaan renkaiden ominaisuuksia ja suorituskykyä muuntelemalla kumiseoksen ominaisuuksien tasapainoa eri lämpötiloissa. Uusien raaka-aineiden käyttöönotto vaatii runsaasti tuotekehitystyötä ja testejä, jotta renkaaseen saadaan parhaat ominaisuusyhdistelmät. Materiaalikehityksessä lähtökohtana on, että uusiutuvien materiaalien käyttöönottaminen ei saa muuttaa renkaan turvallisuusominaisuuksia.

Pisimmällä uusiutuvien raaka-aineiden käyttöönotossa ollaan biopohjaisten öljyjen kanssa. Niillä korvataan synteettisiä, raakaöljystä peräisin olevia öljyjä. Teemme myös tutkimustyötä, jossa selvitetään käytöstä poistetuista renkaista saatavan kierrätyskumin käyttämistä fossiilisen noen korvaajana.

Uusiutuvien raaka-aineiden käyttö ei ole vaatinut muutoksia tuotantoprosesseihin eikä vaikuttanut merkittävästi tuotannon energiankulutukseen. Usein uusiutuvat raaka-aineet kuitenkin nostavat renkaiden raaka-ainekustannuksia.

Nokian Renkaiden rengasmateriaalit ja vaihtoehtoiset lähteet
Materiaali % renkaasta Lähde Korvaaja tai vaihtoehto
Synteettinen kumi 22 raakaöljy • Edellyttää aktiivista työtä raaka-ainetoimittajilta.
• Kierrätettyä kumipurua.
Luonnonkumi 22 luonnonkumi • Guayule-kasvi, joka on vaihtehto Kaakkois-Aasiassa ja osissa Afrikkaa kasvatettavalle luonnonkumille.
• Kierrätettyä kumipurua.
Täyteaineet 28 silica, noki • Kierrätettyä nokea rengastuoteperheessä vuonna 2021.
• Biopohjaisia täyteaineita kuten metsäteollisuuden sivuvirtoja tutkitaan ahkerasti.
• Riisin kuorista valmistettua silicaa pyritään ottamaan käyttöön joissakin tuotteissa 2021 aikana.
Vahvikemateriaalit 15 teräs, koordi • Kierrätetyn teräksen käyttöä tutkitaan.
•  Biopohjaisten tai kierrätettyjen koordin käyttöä tutkitaan.
Pehmentimet 5 matalan PAH-arvon öljyt • Bio-öljyjen tai biopohjaisen hartsin käytön lisääminen rengasseoksissa.
• Rypsiöljyä käytetään jo nyt, muita kasviöljyjä tutkitaan.
Vulkanisoijat 6   • Haitallisten kemikaalien vähentäminen ja poistaminen.
Muut kemikaalit 2   • Haitallisten kemikaalien vähentäminen ja poistaminen.

Vaihtoehto luonnonkumille

Guayule-pohjainen luonnonkumi on yksi aktiivisista aloitteista, joiden parissa Nokian Renkaat työskentelee. Kokeilemme parhaillaan erilaisten guayule-lajikkeiden sopivuutta viljelyyn Espanjan keskiosissa, lähellä uutta Santa Cruz de la Zarzan testikeskustamme.

Aavikkokasvina guayule selviää myös erittäin kuivissa ja maaperältään köyhissä olosuhteissa. Se on kasvi, joka ei vie alaa miltään muulta kasvillisuudelta tai ravinnontuotannolta, vaan päinvastoin hyödyntää autiomaita. Nokian Renkaat tekee Espanjassa yhteistyötä paikallisten viljelijöiden, yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa. Guayule on mahdollisuus paitsi Nokian Renkaille myös alueen viljelijöille ja teollisuudelle.

ällä hetkellä renkaissa käytetty luonnonkumi tulee kumipuista (Hevea brasiliensis), joita kasvaa päiväntasaajan ympäristössä. Tästä seuraa pitkiä logistiikkaketjuja pohjoisessa sijaitseville rengasvalmistajille, mikä on kielteistä ympäristön kannalta ja kallista. Jos guayule menestyy vaihtoehtoisena luonnonkumin lähteenä, se lyhentää kuljetusmatkaa ja alentaa CO2-päästöjä.

Toinen etu ympäristölle olisi luonnollisen kasvuston säilyminen trooppisilla alueilla. Huomattava tuholaismyrkkyjen käyttö Kaakkois-Aasian kumiviljelmillä on ongelma ympäristön kannalta. Viljelylle ongelmia aiheuttaa myös Microcyclus ulei -loiseläimen aiheuttama kasvitauti. Suurin osa Aasian kumipuista on klooneja muunnoksista, jotka ovat erittäin alttiita tälle taudille.

Guayule kasvaa kuitenkin kuivilla alueilla, joilla ei tähän mennessä ole esiintynyt merkittäviä kasvitautien aiheuttamia ongelmia. Normaalista Hevea-kumista poiketen se on myös hypoallergeenistä. Tämä on helpotus monille kumiteollisuuden, logistiikan ja kaupan alalla työskenteleville.

Espanjassa tutkimuksia on nyt jatkettu kasvin Parthenium argentatum -lajikkeen parissa: mikä on paras tapa ylläpitää sen kasvua, miten sitä tulisi lannoittaa ja miten kasvin kanssa mahdollisesti kilpailevat rikkaruohot voidaan poistaa. Tulokset ovat olleet lupaavia, ja vuonna 2020 tutkijat kehittivät kestävän tavan ylläpitää kasvua ilman synteettisiä biotorjunta-aineita.

Tutkijat ovat myös tehneet lupaavia kokeiluja kasvien viljelystä heikkokuntoisessa maaperässä täysin ilman kastelua. Sen sijaan, että istutus olisi tehty vuoden kuumimpaan aikaan, istutus tehtiin vuoden 2019 syksyllä, jotta kasvit selviävät paremmin. Lupaavien tulosten varmistamiseksi istutus tehtiin uudelleen syksyllä 2020.

Tutkijat selvittävät myös kasvijätteen käyttöä osana kiertotaloushanketta, jossa hyödynnetään kaikki kasvin oheistuotteet.

Takaisin Tuotteet-osioon tai Lue renkaiden merkinnöistä ja standardeista