7. toukokuu 2024 14:39 kategoriassa Artikkelit

Muutakin kuin metallikiekko – näin yhdistät renkaat juuri oikeisiin raskaan kaluston vanteisiin

Ensin hankitaan renkaat ja sen jälkeen on aika valita sopivat vanteet. Tehtävä ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen, sillä mitkä tahansa vanteet ja renkaat eivät sovi yhteen keskenään. Miksi raskaan kaluston vanteiden valinnalla sitten on niin paljon merkitystä? Tässä artikkelissa tuotepäällikkömme Matias Salonen kertoo vinkkejä täydelliseen yhteispeliin.

Kun on aika hankkia renkaat, vanteet saattavat tuntua pakolliselta pahalta, jotka hankitaan vain, koska sellaiset tarvitaan. Raskaan kaluston vanteiden ominaisuudet vaikuttavat kuitenkin merkittävästi siihen, että koko pyöräpaketti toimii halutulla tavalla. Se, millaiseen käyttöön tietty vanne sopii, on monen tekijän summa.

Raskaan kaluston vanteet ovat usein kovilla, olipa kyse sitten ulkoisista iskuista, suurista nopeuksista tai raskaista kuormista. Vanteiden, toisin kuin renkaiden, oletetaan myös kestävän koko koneen eliniän ajan, eikä rikkoutuminen ei ole sallittua.

Valitse sopivin vanne

 

 

Mitä pitää huomioida, jotta saa parhaan mahdollisen hyödyn irti pyöräpaketista?

Pito

Maatalous- ja metsäkäyttöön tarkoitettujen renkaiden vanteet saattavat olla samanmuotoiset, mutta niiden pitovaatimukset ovat hyvin erilaiset. Kevyiden kuormien kanssa vanteen ja renkaan välillä ei tarvita karhennusta, eli pyällystä. Kun kitkaa tarvitaan vain vähän, vanteen jalka-alue voi olla täysin sileä. Pyällys ei myöskään ole tarpeellinen esimerkiksi peräkärryissä, kun akseleilla ei ole vetoa.

Kun kuormat ja momentit ovat suuria, rengas ei saa päästä pyörähtämään vanteella. Tällöin tarvitaan pyällystä. Kun pito vanteen ja renkaan välillä on hyvä, voidaan huoletta käyttää myös vaihtelevia paineita. Pitoa tulee paineen kautta, mutta kun painetta on vähemmän, pyällys auttaa rengasta pysymään paikoillaan.

 

Vanteen profiili

On hyvä pitää mielessä, että profiilin suunnittelulla on merkitystä. Kun profiilissa on oikeanlainen muotoilu, rengas on mahdollisimman helppoa asentaa vanteelle ja se myös toimii ongelmitta. Oikeanlaisen vanteen käyttäminen helpottaa asennusta ja varmistaa, että rengas kestää ja toimii kunnolla.

 

Kestävyys

Vanteiden on usein kestettävä suuria kuormia ja ulkoisia iskuja. Siksi monissa tilanteissa tarvitaan järeitä vanteita. Kun pyöräpaketin on toimittava haastavissa oloissa, vanteeseen on lisättävissä myös vahvikeratkaisuja. Esimerkiksi reunavahvistetuissa Tube Edge -vanteissamme on saumattomasti putkivahvistettu rakenne, joka tekee kokonaisuudesta erityisen järeän ja kestävän.

 

Työmaalla työskentelevä pyöräkaivuri, jossa on täydellisesti yhteensopivat raskaankaluston vanteet ja renkaat.

 

 

Kuinka valitaan sopivat raskaan kaluston vanteet oikeaan käyttötarkoitukseen?

Vanteen koko vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Vaihtoehtoja on aina henkilöautoissa käytettävien vanteiden koosta jopa 54 tuumaan.

Myös vaatimukset vaihtelevat eri käyttötarkoituksissa:

  • Maataloudessa vanteet eivät tarvitse samanlaista lisävahvistusta kuin metsätaloudessa, sillä kuormat ovat pienempiä. Vanteen on kuitenkin oltava tasalaatuinen ja mahdollisimman pyöreä, jotta traktori ei ala pomppia, kun siirtymiä ajetaan suhteellisen suurilla nopeuksilla.

  • Metsätaloudessa ajetaan hitaammin, mutta vanteilta vaaditaan erinomaista pitoa ja kestävyyttä. Pyällys on olennaisen tärkeää, sillä jos rengas pääsee pyörähtämään vanteen päällä, eteneminen on hankalaa, ja usein rengas saattaa myös puhjeta. Vahvistuksia tarvitaan, kun kuormat ovat suuria ja maasto kuoppaista.

  • Maansiirtotöissä sekä ajon tasaisuus että vanteiden kestävyys ovat ratkaisevan tärkeitä. Pyöräkaivureiden on kestettävä kivikkoisia työmaita ja raskaita kuormia sekä vauhdikkaita siirtymiä asfaltilla työmaiden välillä. Tärkeintä on, että pyöräpaketti palvelee pitkään.

 

Yhteenvetona raskaan kaluston vanteista

Mielestäni vanteita ja renkaita ei pitäisi tarkastella erikseen, vaan pikemminkin pyöräpakettina, jonka ominaisuudet on sovitettu täydellisesti yhteen. Kukaan ei ole tyytyväinen, jos vanne ei toimi kunnolla ja laadukkaat renkaat hajoavat.

Ihanteellista olisikin, että vanteet on suunniteltu renkaita varten ja renkaat on suunniteltu vanteita varten. Oikeanlaiset vanteet ja niiden tarjoama tuki siivittävät sekä renkaat että koneet parhaisiin suorituksiinsa.

 

 

Kirjoittaja

 

Matias Salonen

Tuotepäällikkö

 

 

Kysyttävää raskaan kaluston vanteista?

Ota yhteyttä tai lue lisää: www.nokianrenkaat.fi/raskaat/vanteet/

Löydä lähin jälleenmyyjäsi: www.nokianrenkaat.fi/raskaat/jalleenmyyjat/