9. huhtikuu 2014 10:03 kategoriassa Yhtiöuutiset

Lue rengastarrat huolella - EU-rengasmerkintä auttaa kesärengasvalinnassa

Uusista myytävistä renkaista on jo reilun vuoden löytynyt renkaiden vertailtavuutta helpottava EU-rengasmerkintä. Merkintä on kuitenkin edelleen monelle autoilijalle täysin tuntematon. Kodinkoneiden energiatehokkuusmerkintää muistuttava tarra kannattaa kuitenkin lukea huolella, sillä se auttaa niin renkaiden turvallisuuden kuin taloudellisuudenkin vertailussa.

Marraskuusta 2012 lähtien uusista renkaista löytynyt EU-rengasmerkintä kertoo renkaan märkäpidosta, ohiajomelusta ja polttoainetaloudellisuudesta.

Suomen kesäteillä renkaiden märkäpito nousee erityisen tärkeään asemaan, ja siihen kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota kesärenkaita valitessa. EU-rengasmerkinnän luokituksessa A tarkoittaa parasta pitoa ja F heikointa.

– On huomioitava, että merkinnästä ei voi päätellä mitään vesiliirrosta tai renkaiden käsiteltävyydestä märällä pinnalla. Se mittaa vain jarrutusmatkaa märällä tiellä, muistuttaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Renkaan polttoainetehokkuutta mitataan EU-rengasmerkinnässä vierintävastuksen avulla. Mitä parempi luokka, sitä vähemmän polttoainetta kuluu.

– Laadukkaalla renkaalla polttoainekuluissa voi säästää merkittävästi. Esimerkiksi yhden luokan ero polttoainetehokkuudessa merkitsee noin 0,1 litran polttoaineen kulutuseroa sadalla kilometrillä, Morri kertoo.

Vuodessa polttoainetta säästää luokituksen parhaimmalla renkaalla noin 90 litraa verrattuna huonoimman luokituksen saaneeseen renkaaseen.

Renkaiden melua koskeva merkintä kertoo puolestaan sen, kuinka voimakas ääni renkaasta lähtee ulkona liikkuvien korviin. Merkintä ei siis kerro mitään auton sisään kuuluvasta äänestä. Renkaiden aiheuttama ohiajomelu ilmoitetaan desibeleinä kolmen luokan avulla. Mitä useampi musta palkki tarrassa on, sitä voimakkaampana ohiajomelu kuuluu.

Lisätietoja:

Juha Pirhonen
tuotekehityspäällikkö
Nokian Renkaat Oyj
Puh. +358 10 401 7708
[email protected]

Matti Morri
teknisen asiakaspalvelun päällikkö
Nokian Renkaat Oyj
Puh. +358 10 401 7621
[email protected] 

Lisää aiheesta:

Renkaiden käyttövinkkejä: www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa

EU-rengasmerkintä: https://www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/eu-uudet-rengasmerkinnat/nokian-renkaat-ja-rengasmerkinta/