5. marraskuu 2015 10:20 kategoriassa Yhtiöuutiset

Verkkokauppa houkuttelee ostamisen helppoudella, mutta netistä tilatut renkaat voivat tulla kalliiksi

Netti houkuttelee varsinkin kiireisiä autoilijoita rengaskaupoille. Tarjolla on kotimaisia ja ulkomaisia rengasverkkokauppoja, ja joku myy käytettyjäkin renkaita. Talvirenkaiden tilaaminen on helppoa, mutta yllätyksiä voi tulla ja ne voivat käydä kalliiksi. Vähänkin epävarman kannattaa suosia rengasliikettä.

Verkkokauppa voi innostaa rengasostoksille, koska tuotteisiin pääsee tutustumaan silloin kuin itselle parhaiten sopii. Vertailua voi tehdä itsenäisesti ja erilaisiin maksutapoihin voi tutustua ajan kanssa. Renkaiden hankinta verkkokaupasta ei ole vielä kovinkaan yleistä.

– Alle kymmenen prosenttia suomalaisista tilaa renkaansa verkosta, tietää Vianorin vähittäiskaupan liiketoiminta-alueen johtaja Juha Mustakangas.

Renkaiden nettitilaaminen houkuttaa helppoudellaan. Verkkokaupan lomakkeeseen voi syöttää tarvittavat tiedot tuumakoosta profiiliin, meluluokkaan ja kantavuuteen. Renkaat toimitetaan kotiovelle, ja jotkin verkkokaupat ovat tehneet asennussopimuksen tietyn liikkeen kanssa. Ongelmia voi tulla oikean renkaan löytämisen ja takuun kanssa.

– Verkkokaupasta ei yleensä selviä, mihin markkinaan renkaat on alun perin suunniteltu. Voikin käydä niin, että tilaa vahingossa Keski-Euroopan leutoon talveen tarkoitetut talvirenkaat, jotka eivät sovellukaan Suomen vaihteleviin talvi-olosuhteisiin lainkaan. Vikaostoksen huomaa turhan usein vasta ojan pohjalla, sanoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Vanhassa ei ole parempi vara

– Verkkokaupasta ostettu rengas saattaa olla jo turhan iäkäs. Ja sitähän ei näe ennen kuin rengas pölähtää portaalle. Renkaan ikääntyessä rengas menettää ominaisuuksiaan ja vanhan talvirenkaan pitotaso saattaa yllättää liukkaalla kelillä kuljettajan, Morri toteaa.

Renkaiden käyttöikäsuositus on kuusi vuotta, jos renkaat ovat olleet aktiivisessa ajossa. Yli kymmenen vuotta vanhan renkaan kumiseos on jo niin kovettunut, että ne eivät ole pitotasonsa takia enää käyttökelpoiset.

Vianorin Juha Mustakangas varmistaa, että netistä vikaoston tehneitä renkaanhankkijoita on näkynyt rengasliikkeen tiskin takana.

Kun netistä tilattu rengas menee rikki, liikkeistä ei välttämättä löydy samanlaista tilalle. Tällöin hankittavaksi voi tulla kaksi rengasta, sillä asetuksen mukaan samalla akselilla pitää olla mitoiltaan, rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan samanlaiset renkaat. Myös takuun kanssa saattaa tulla ongelmia. Vaikka viallinen rengas hyvitettäisiinkin, voi olla hankala määritellä sen alkuperäistä hankintahintaa – ainakin, jos hyvitystä haetaan liikkeestä, jossa samanlaisen renkaan hinta on eri kuin verkkokaupasta hankitun.

Liikkeestä ostamisessa on puolensa.

– Ostaja saa asiantuntevaa palvelua, näkee renkaan heti sitä ostaessaan, saa varmasti omaan ajotyyliin ja autolleen sopivan renkaan ja tarvittaessa myös asennuspalvelun. Mustakangas toteaa.

– Moni varastoi renkaansa liikkeen rengashotelliin, joten renkaita vaihtaessa on kätevää myös hankkia uudet kumit samasta paikasta, Morri lisää.

Käytetyn renkaan arvoitus

Käytettyjä renkaita ei juuri ole kaupan, sillä suuremmat rengasliikkeet eivät pääsääntöisesti myy niitä. Vanhojen renkaiden ostamisessa tutulta saati tuntemattomalta on aina omat riskinsä.

– Renkaat pitäisi ehdottomasti nähdä ja tutkia paineistettuina ennen ostamista. Nastojen puutokset, iän vaikutukset tai kolhut pystyy katsomaan pelkällä silmällä, mutta mahdolliset epätasapainoisuudet selviävät vasta ajossa. Renkaat olisi siis saatava vähintään tasapainotuskoneeseen pyörimään, Morri summaa.

Käytetyt renkaat pitäisi ottaa myös pois vanteelta ja tutkia sisäpuolelta. Näin selviäisi, onko renkailla ajettu ylikuormitettuna tai liian pienillä paineilla. Ja vaikka käytetty rengas olisi ollut hellässä ajossa, on sitä voitu varastoitu väärin, jolloin kumiseos on kärsinyt. Sekä Matti Morri että Juha Mustakangas kehottavatkin välttämään käytettyjen renkaiden ostamista, vaikka halvalla saisi.  

– Uudessakaan renkaassa ei kannattaisi nuukailla, sillä hieman kalliimpi hankintahinta maksaa itsensä takaisin. Hyvä rengas on aina hintansa arvoinen. Premium-luokan rengas säästää polttoainekustannuksia ja on tutkitusti budjettirengasta turvallisempi ja kestävämpi, Mustakangas muistuttaa.

Kun ostat verkkokaupasta, muista nämä:  

  • Varmista renkaan sopivuus koon ja profiilin, kantavuuden ja haluamasi meluluokan suhteen. Varaudu syöttämään autostasi tietoja, kuten merkki, malli, vuosimalli ja moottorimalli.
  • Tutustu, oletko asioimassa suomalaisen vai ulkomaalaisen verkkokaupan kanssa. Selvitä, ovatko talvirenkaat tarkoitettu pohjoisiin olosuhteisiin ja jos mahdollista, minkä ikäiset ne ovat.
  • Ota selvää, miten renkaiden mahdolliset takuuasiat ja palautukset toimivat. Mieti itsellesi sopiva maksutapa. Yleensä renkaat maksetaan etuteen.
  • Suunnittele, miten hoidat renkaittesi asennuksen ja valitse toimituspaikka sen mukaan.
  • Laske kokonaishinta eli mitä renkaille tulee hintaa, kun niihin lisätään rahtikulut ja mahdollisesti renkaiden asennus.

Lisätiedot:

Matti Morri, teknisen asiakaspalvelun päällikkö, Nokian Renkaat Oyj, puh. 010 401 7621, matti.morri(at)nokiantyres.com

Juha Mustakangas, vähittäiskaupan liiketoiminta-alueen johtaja, Vianor, p. 010 401 7758, juha.mustakangas(at)vianor.com

Lisätietoa aiheesta:

Talvirengasvinkkejä:
www.nokianrenkaat.fi/renkaat/henkiloauton-renkaat/talvirenkaat/
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/kayttovinkkeja

Talviajokoulu:
www.nokianrenkaat.fi/talviajokoulu

Rengasmääräykset Suomessa:
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/rengasmaaraykset/