21. joulukuu 2015 11:14 kategoriassa Yhtiöuutiset

Tarkista nämä ennen joululiikenteeseen lähtöä

Suomalaiset suuntaavat auton nokan joulun viettoon. Mutta ovatko auto ja kuski asianmukaisessa kunnossa?

Sääennusteissa Etelä-Suomeen on luvattu lauhaa ja sateista siinä missä pohjoisessa eletään jo kunnon talvea. Matkan varrella ajokelit vaihtelevat, ja nollan tuntumassa liikkuva lämpötila asettaa talvirenkaille haasteita. Ennen pidempää matkaa kannattaa tarkistaa ihan ensimmäiseksi renkaat, jotta matkateko sujuu turvallisesti.

– Urasyvyyttä tulisi olla reilusti yli neljä milliä ja nastoja tasaisesti joka renkaassa. Turvallisuuden vuoksi tarkista myös, että parempikuntoiset renkaat ovat taka-akselilla, tiivistää Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Niin ikään pyöränpulttien kireys kannattaa tarkistaa. Ilmanpaineet on hyvä katsoa kolmen viikon välein, sekä ehdottomasti ennen pitempää reissua ja auton lastaamista.

– Talvirenkaisiin kannattaa asettaa 0,2 baria korkeampi ilmanpaine, kuin mitä autonvalmistaja suosittelee. Kylmässä paine nimittäin laskee. Muistiohjeena voi pitää, että lämpötilan laskiessa 10 astetta renkaaseen tulisi laittaa 0,1 baria korkeampi ilmanpaine. Täydellä kuormalla ajettaessa rengaspainetta on syytä nostaa jopa 0,5 baria, Morri vinkkaa.

Renkaiden kunto ja ilmanpaineet kannattaa tarkistaa ennen pidemmälle matkalle suuntaamista. Talvirenkaisiin kannattaa laittaa 0,2 baria suosituksia korkeampi ilmanpaine. Täydellä kuormalla ajettaessa rengaspainetta voi lisätä jopa 0,5 baria. Myös pyöränpulttien kireys on hyvä tarkistaa.

Myös vararenkaan ilmanpaine on syytä tarkistaa ja siinä olisi hyvä pitää käytössä olevia renkaita enemmän ilmaa, koska ilmanpaine laskee ajan myötä.

– Uudemmissa autoissa vararengas on korvattu renkaanpaikkaussarjalla, johon kuuluvat paikkausaine ja pieni ilmakompressori. Niiden toimintaan olisi hyvä tutustua etukäteen.

Autoa lastattaessa painavimmat taakat tulee laittaa alimmaksi ja irtonaiset tavarat sitoa tai tukea niin, etteivät ne pääse äkkijarrutuksessa lentelemään. Massa lisää voimaa, joten ylipäätään kaarteissa ja esimerkiksi liukkaalla pitää muistaa, ettei täyteen pakattu auto pysähdy yhtä nopeasti kuin tyhjä.

Ja mitä tarvitaan kunnon renkaiden lisäksi?

– Pissapoikaan pakkasen kestävää nestettä, heijastinliivit, taskulamppu ja lämmintä vaatetta tielle jäämisen varalle, tarpeeksi turvaväliä, kunnolla aikaa, eväitä, taukoja ja iloista mieltä, niillä joululiikenteessä pärjää, Morri summaa.

Lisätiedot:

Matti Morri, teknisen asiakaspalvelun päällikkö, Nokian Renkaat Oyj, puh. 010 401 7621, [email protected]

Lisää tietoa aiheesta:

Talvirengasvinkkejä:
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/kayttovinkkeja

Talviajokoulu:
www.nokianrenkaat.fi/talviajokoulu

Nastat vai kitkat?
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/turvallisuus/nastat-vai-kitkat/

Rengasmääräykset Suomessa:
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/rengasmaaraykset/