8. lokakuu 2000 21:00 kategoriassa Pörssitiedotteet
TIEDOTUSVÄLINEILLE 9.10.2000

TALVIRENKAAT TURVALLISUUSMITTARIT: TULITIKKU, KYMPIN KOLIKKO ...


Kaikki suomalaisautoilijat joutuvat lähiviikkojen aikana pohtimaan talvirenkaiden vaihtoa ja samalla puntaroimaan talvirenkaidensa kuntoa. Riittääkö renkaiden kulutuspinta? Onko nastoitus kunnossa? Kuinka pystyn itse arvioimaan, ovatko renkaani talviliukkailla vielä turvalliset?

"Jokamiehen ja -naisen turvallisuusmittariksi kelpaa vaikka tulitikku; tavallinen vajaan viiden sentin tikku, jonka rikkipään pituus on kolmesta neljään millimetriä. Kun rikkipää asetetaan muutamaan kohtaan rengasuriin, rikkipään pitäisi kaikissa kohdissa häipyä näkymättömiin. Jos rikkiä jää aavistuskin näkyviin, renkaan kulutuspinta ei riitä turvalliseen talviajoon. Kulutuspintaa pitäisi olla vähintään neljästä viiteen millimetriä. Laki edellyttää vähintään kolmea millimetriä", Nokian Renkaat Oyj:n kehityspäällikkö Jukka Hakanen kertoo. Hakanen antaa toisen, tulitikkua tarkemman ilmaisimen: kymmenen markan kolikon. Jos kympin kolikossa olevan neljän millimetrin hopeoitu rengas nousee rengasurasta yhtään kuviopalan yläpuolelle, autoilijan on syytä harkita renkaidensa uusimista.

Tulitikku- ja kolikkotestit toimivat Hakasen mukaan erityisen hyvin kitkarenkaissa. Myös nastarenkaiden kunnon voi tarkastaa helposti kotikonstein. Jos renkaan nastat ovat tallella, mutta ne heiluvat, renkaan pito on ratkaisevasti huonontunut. Taipuva nasta ei pure jäähän ja pitää heikosti sohjossa ja lumella. Jos renkaista on irronnut paljon nastoja - ja eri renkaista eri määriä - renkaiden pito voi olla vaarallisen heikko. Nastamääräysten mukaan nastojen määrä renkaiden välillä ei saa vaihdella enempää kuin 25 prosenttia.

Jukka Hakasen mukaan talvirenkaiden turvallisuuden arvioiminen kotikonstein on kätevyydestään huolimatta aina hieman epätarkkaa ja epäluotettavaa - autoilijalla kun on taipumus pitää renkaitaan todellista parempina. Tämän takia Nokian Renkaat on kehittänyt uusiin talvirenkaisiinsa kulumisvaroittimen, joka ilmoittaa millimetrin tarkasti, kuinka paljon renkaassa on jäljellä kulutuspintaa ja turvallisia ajokilometrejä.

Kulumisvaroittimesta ja pohjoismaisten talvirenkaiden muista keskeisistä turvallisuusominaisuuksista kerrotaan oheisissa tiedotteissa.

Lisätiedot: Nokian Renkaat Oyj

Johtaja Antero Juopperi, Henkilöauton- ja jakeluautonrenkaat
puh. (03) 340 7524, 050 515 1557
[email protected]

Kehityspäällikkö Jukka Hakanen
puh. (03) 340 7268, 050 330 2268
[email protected]