26. maaliskuu 2014 08:42 kategoriassa Yhtiöuutiset

Optimoi kesärenkaidesi ominaisuudet: Näillä vinkeillä parannat turvallisuutta ja säästät rahaa

Mukavampaa menoa, turvaa sadekelille sekä ympäristöä ja lompakkoa säästävää autoilua. Näihin kaikkiin ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa paitsi sopivalla rengasvalinnalla myös käyttämällä ja huoltamalla renkaita oikein. Lue vinkit, kuinka saat kesärenkaiden huippuominaisuudet parhaiten esiin.

Turvallisuutta renkaita kierrättämällä

Kesärenkaiden turvallisuudesta huolehtiminen tarkoittaa ennen kaikkea renkaiden kuluman tarkkailua ja oikeanlaista huolenpitoa. Kun urasyvyys laskee alle neljän millimetrin, rengas ei ole enää turvallinen sadekelillä, koska sen märkäpito-ominaisuudet ja kyky vastustaa vesiliirtoa heikkenevät dramaattisesti. Kuluneella renkaalla (kulutuspinta alle 1,6 millimetriä, tiellä vettä noin 5 mm) vesiliirto alkaa kaarreajossa jo 76 km/h:n nopeudessa, kun vesiliirron alkamisnopeus uusilla renkailla on 96 km/h.

– Vetorenkaat kuluvat huomattavasti nopeammin kuin vapaasti pyörivät renkaat. Kuluman tasaamiseksi kannattaa vaihtaa renkaiden paikkoja edestä taakse ja takaa eteen kesken ajokauden, muistuttaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Renkaan pinta voi kulua myös epätasaisesti. Vaikka renkaan ulko-olkapäällä olisi urasyvyyttä jäljellä vielä kuusikin milliä, renkaan sisäpuolen urat ovat voineet kulua lähes olemattomiin. Usein olkapääalueen epänormaali kuluminen on merkki liian alhaisesta rengaspaineesta, vääristä ohjauskulmista tai kuluneista iskunvaimentimista.

Asiantuntijaliikkeessä renkaiden kuntotarkastus käy helposti. Kotikonstein urasyvyyden voi tarkistaa esimerkiksi kahden euron kolikolla renkaan pääurasta: jos kolikon 4 mm leveää hopeareunusta ei näy, kulutuspintaa on vielä riittävästi jäljellä.

Kestävyyttä rauhallisella ajotyylillä

Renkaiden kuluminen on monen asian summa. Yksi keskeisimmistä on ajotyyli. Kun ajat rauhallisesti ja vältät äkkijarrutuksia, renkaat kestävät pidempään.

Myös kohdallaan olevilla ilmanpaineilla vaikutetaan renkaiden kulumiseen merkittävästi.

– Ilmanpaineet tulee asettaa aina kuormaan nähden oikealle tasolle. Jos lähdet kesälomamatkalle ja lastaat auton täyteen tavaraa, pitää myös renkaiden ilmanpainetasoa nostaa, Morri neuvoo.

Jos ajetaan liian pienillä ilmanpaineilla, auton hallittavuus vaikeutuu ja renkaat muokkautuvat suunniteltua enemmän tiekosketuksessa, mikä johtaa renkaiden liialliseen lämpenemiseen ja nopeampaan kulumiseen.

Säästä satoja euroja polttoainekuluissa

Säästääksesi polttoainekuluissa kannattaa jo rengaskaupassa valita mahdollisimman matalan vierintävastuksen renkaat. Hyödyn maksimoimiseksi kannattaa myös renkaiden ilmanpaineet säätää vastaamaan kuormaa, jolloin vierintävastus alenee entisestään.

– Valitsemalla autoon matalan vierintävastuksen renkaat ja huolehtimalla ilmanpaineista voidaan säästää polttoainekuluissa jopa puoli litraa sadalla kilometrillä.

Jos kesäkaudella ajetaan noin 10 000 kilometriä, ja 95E10-bensiinin hinta on noin 1,6 euroa litralta, merkitsee se noin 80 euroa pienempiä käyttökustannuksia. Jos renkaita käytetään neljä vuotta, polttoainesäästöä kertyy noin 200 litraa ja rahallista säästöä noin 320 euroa.

Joustava rengas lisää ajomukavuutta

Renkaiden kuormitusta vastaavat ilmanpainetasot vaikuttavat niin turvallisuuteen, kestävyyteen kuin polttoainekulutukseenkin, mutta erityisesti ajomukavuuden kannalta ne ovat avainasemassa.

– Jos käytetään oikeita ilmanpaineita, rengas vierii mukavasti ja sillä on hyvät jousto-ominaisuudet. Näin renkailla on myös mukava ajaa, Morri kertoo.

Liian suurella ilmanpainetasolla rengas ei jousta auton alla, jolloin ajomukavuus kärsii. Liian pienet ilmanpaineet puolestaan estävät rengasta vierimästä sujuvasti ja turvallisesti.

Nämä kolme asiaa unohtuvat kesärenkailla ajettaessa

Tiesitkö, että myös kesällä renkaisiin olisi hyvä asettaa hieman autonvalmistajien suosituksia korkeammat ilmanpaineet? Moni luulee säännön pätevän vain talvirenkaisiin. Tämä ja muutama muu kesärenkaisiin liittyvä ohje usein unohtuvat autoilijoilta. Paina seuraavat kolme vinkkiä mieleesi.

1. Tarkista ilmanpaineet kolmen viikon välein

Rengas ei ole kuin suljettu pullo, joka pitää ilman sisällään. Kesärenkaiden ilmanpaineet tulee tarkistaa kolmen viikon välein. Renkaiden ilmanpaineet mitataan aina kylmistä renkaista. Ilmanpainesuositukset eri kuormitustilanteisiin löytyvät auton ohjekirjasta tai bensaluukusta.

2. Aseta hieman korkeammat ilmanpaineet

Nykyään suositellaan noin 0,2 baaria autonvalmistajien suosituksia korkeampaa ilmanpainetasoa paitsi talvi- myös kesärenkaisiin. Korkeammilla ilmanpaineilla vierintävastus alenee, jolloin säästetään polttoainetta.

3. Vaihda renkaiden paikkaa kesken kesän

Uudet renkaat kuluvat kevään karkeilla teillä jopa viisi kertaa nopeammin kuin keskikesällä. Lisäksi vetorenkaiden kulumisnopeus on jopa kaksi kertaa nopeampaa kuin vapaasti pyörivien renkaiden. Siksi renkaita on syytä kierrättää edestä taakse kesken ajokauden. Näin takaat matkasi turvallisuuden ja renkaidesi kestävyyden.