26. huhtikuu 2000 21:00 kategoriassa Pörssitiedotteet
Nokian Renkaat Oyj Pörssitiedote 27.4.2000 klo 8.00

NOKIAN RENKAAT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-MAALISKUU 2000


Tulos per osake tammi-maaliskuussa 2000 oli -0,41 euroa (0,10 euroa vastaavana aikana 1999). Liikevaihto kasvoi 18,4 % ja oli 67 miljoonaa euroa (57 milj.euroa). Tulos oli lähes suunnitelman mukainen sisältäen kasvaneen rengasketjun heikentävän vaikutuksen tässä vaiheessa vuotta. Koko vuoden tavoitteena säilyy myynnin ja tuloksen parantaminen aikaisempien vuosien tapaan.

LIIKEVAIHTO JA TULOS

Nokian Renkaiden liikevaihto tammi-maaliskuussa 2000 oli 67 miljoonaa euroa (57 milj.euroa) eli 18,4 % enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin. Vertailukelpoinen liikevaihto ilman vuonna 1999 tehtyjä yritysostoja oli 60 miljoonaa euroa eli 7 % viimevuotista enemmän. Ulkomaisen laskutuksen osuus oli 70 % (71 % kokonaismyynnistä). Myynti sujui edellisvuotta paremmin kaikissa tärkeimmissä vientimaissa. Myynnin kannattavuus säilyi edellisvuoden tasolla.

Kiinteät kustannukset kasvoivat 11 miljoonaa euroa eli 48 % edellisvuodesta ja olivat 33 miljoonaa euroa (22 miljoonaa euroa). Kasvu johtui vuonna 1999 tehdyistä yritysostoista.

Nokian Renkaat -konsernin liiketulos oli -4,4 miljoonaa euroa (2,7 miljoonaa euroa). Valmistustoiminnan liiketulos oli 2,9 miljoonaa euroa (5.8 miljoonaa euroa) ja rengasketjun liiketulos -6,0 miljoonaa euroa
(-2.9 miljoonaa euroa).

Nettorahoituskulut olivat 2,1 miljoonaa euroa (1,0 miljoonaa euroa).

Raaka-ainehinnat nousivat 4 %, mutta nousu ei vielä vaikuttanut katsauskauden tulokseen.

Tulos ennen veroja oli -6,6 miljoonaa euroa (1,7 miljoonaa euroa). Katsauskauden tulos oli -4,3 miljoonaa euroa (1,1 miljoonaa euroa). Vertailukelpoinen katsauskauden tulos ilman vuoden 1999 yritysostoja oli
-1,8 miljoonaa euroa.

Oman rengasketjun kasvun myötä Nokian Renkaiden tuloksen muodostuminen painottuu tänäkin vuonna vuoden toiselle puoliskolle.

Konsernin henkilöstön määrä oli keskimäärin 2.258 (1.793) henkilöä ja katsauskauden lopussa 2.257 (1.813). Rengasketjussa työskenteli katsauskauden lopussa 798 henkilöä (412).

HENKILÖAUTONRENKAAT

Henkilöautonrengasmarkkinoilla kysyntään vaikuttivat erityisesti kesärenkaisiin kohdistuneet hintapaineet, joiden seurauksena rengasliikkeet tekivät aiempaa vähemmän ennakko-ostoja ja ajoittivat hankintansa lähemmäksi todellista kuluttajakauppaa. Pohjoismaissa pitkään jatkuneet talviolosuhteet siirsivät kesärengaskauppaa myöhäisemmäksi. Varsinkin Ruotsissa kesärengaskauppa oli hiljaista, koska ensimmäistä vuotta voimassa olleen talvirengaspakon seurauksena autoilijoilla oli uudet talvirenkaat käytössään, ja uusien kesärenkaiden hankintatarpeet siirtyivät myöhäisemmäksi kuin aiemmin.

Nokian henkilöautonrenkaiden myynti oli 34,0 miljoonaa euroa (32,8 milj. euroa), eli 4 % viimevuotista enemmän. Myynti sujui hyvin erityisesti Ruotsissa ja Saksassa.

Tänä keväänä kuluttajamyyntiin tullut kesärengas Nokian NRH2 sekä V-nopeusluokan kesärengas Nokian NRV otettiin hyvin vastaan markkinoilla. Nokian NRV sijoittui jaetulle ensimmäiselle sijalle saksalaisen ADAC:n tekemässä rengastestissä, joka on arvostetuin rengastesti Euroopassa. Testin julkaisi muun muassa Auto, Motor und Sport -lehti.

Nokian Renkaat esitteli tammikuussa uuden talvirengasperheen, johon kuuluu neljä uutta talvirengasta: nastallinen talvirengas, Nokian Hakkapeliitta 2 sekä kolme uutta, eri markkina-alueille räätälöityä jakeluauton talvirengasta. Uutuustuotteiden avulla vahvistetaan markkina-asemia sekä Pohjoismaissa että Keski-Euroopassa. Uutuustuotteet tulevat kuluttajamyyntiin ensi syksynä.

RASKAAT RENKAAT

Raskaiden renkaiden kysyntä jatkui hyvänä lähes kaikilla päämarkkina-alueilla. Loppuvuodesta Eurooppaa koetelleet myrskytuhot lisäsivät puunkorjaustarvetta, minkä vuoksi metsäkoneiden ja -renkaiden tarve lisääntyi voimakkaasti.

Nokian raskaiden renkaiden myynti oli 13,2 miljoonaa euroa (12,9 milj. euroa) eli 3 % enemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana. Erityisen hyvin sujui metsäkoneenrenkaiden ja radial-rakenteisten erikoisrenkaiden myynti.

Kuorma-autonrenkaiden myynti oli viimevuotista vilkkaampaa, mutta kireän hintakilpailun vuoksi suunniteltua vähäisempää. Viime syksynä myyntiin tullut uusi kuorma-auton talvivetorengas, Nokian NTR 831, sai asiakkailta myönteistä palautetta.

Maatalous- ja teollisuusrenkaiden myyntiä vähensi viime joulukuussa päättynyt sopimusvalmistusyhteistyö. Kyseisille tuotteille ei vielä alkuvuoden aikana löytynyt uutta valmistuskumppania.

Nokian raskaiden renkaiden radial-rakenteiset uutuustuotteet saivat markkinoilla hyvän vastaanoton. Uutuustuotteita on tänä vuonna tulossa runsaasti tuotevalikoimaan.

POLKUPYÖRÄNRENKAAT

Nokian polkupyöränrenkaiden myynti oli 1,6 miljoonaa euroa (1,8 milj. euroa), eli 12 % edellisvuotista vähemmän. Kotimaan jälkimarkkinakauppa oli vilkkaampaa kuin viime vuonna, sen sijaan ensiasennuspuolella myynti jäi tavoitteesta. Pääsyynä olivat polkupyöränvalmistajien vähentyneet tuotantomäärät.

Euroopan polkupyöränrengasmarkkinoilla kysyntä oli selvästi viimevuotista vähäisempää, mikä vaikutti myös Nokian polkupyöränrenkaiden vientiin.

Uusien tuoteperheiden, lisääntyvän sopimusvalmistuksen ja uudistuneen jälleenmyyntiverkoston ansiosta loppuvuoden näkymät ovat hyvät. Erikoisrenkaiden myyntiä on tarkoitus suunnata myös aivan uusille markkina-alueille.

PINNOITUSMATERIAALIT

Kuorma- ja linja-autojen renkaiden pinnoitukseen käytettävien materiaalien kysyntä oli viimevuotista vilkkaampaa kaikilla päämarkkina-alueilla. Henkilöautonrenkaita sen sijaan pinnoitettiin viimevuotista vähemmän.

Nokian pinnoitusmateriaalien myynti oli 2,1 miljoonaa euroa (1,7 milj. euroa) eli 19 % viimevuotista enemmän.

Uusien tuotteiden ja lisääntyneiden markkinointitoimenpiteiden seurauksena Nokian pinnoitusmateriaalien markkina-asema vahvistui kaikissa tärkeissä vientimaissa.

RENGASKETJU

Pohjoismaiden rengaskaupassa alkuvuosi oli poikkeuksellisen hiljainen pitkään jatkuneen talvisesongin vuoksi.
Nokian Renkaiden rengasketjun liikevaihto oli 22,4 miljoonaa euroa (9.4 miljoonaa euroa) eli 139 % enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Vertailukelpoinen liikevaihto ilman yritysostoja oli 11 miljoonaa euroa. Rengasketjun liiketulos oli -6,0 miljoonaa euroa (-2,9 miljoonaa euroa), eli suhteellisesti samalla tasolla kuin 1999.

Rengasmestarit-Kumi-Helenius -ryhmän hankinta

Maaliskuussa Nokian Renkaat ilmoitti vahvistavansa Pohjoismaiden suurinta rengasketjuaan ostamalla Rengasmestarit-Kumi-Helenius -ryhmän, jolla on 31 rengasliikettä Suomessa. Kaupan myötä Nokian Renkaiden rengasketju Suomessa laajeni koko maan kattavaksi. Kauppahinta oli 8,3 miljoonaa euroa ja myyjänä oli Matti Kupiainen lapsineen.

Kauppa maksettiin käteisellä vaiheittain maaliskuun aikana. Rengasmestarit-Kumi-Helenius -ryhmän tulos konsolidoidaan Nokian Renkaisiin viimeistään vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Nokian Renkailla on yritysoston jälkeen yhteensä 153 rengasliikettä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa ja Latviassa. Rengasketjun liikevaihto vuonna 1999 oli 100 miljoonaa euroa ja tavoitteena on noin 200 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2000.

Nokian Renkaiden lähiajan tavoitteena on rengasketjun toimintojen yhtenäistäminen ja kehittäminen. Tavoitteena on kehittää sekä perinteisiä että kaupunkien keskustoissa sijaitsevia ja ainoastaan henkilöautoilijoihin keskittyviä pikapalvelupisteitä. Myös pinnoitustoiminnan, varaosakaupan ja kiinteistöjen roolit vaativat selkiyttämistä. Rengasketjua on tarkoitus laajentaa erityisesti Ruotsissa.

Nokian Renkaiden rengasketjun merkkipolitiikan tavoitteena on, että puolet myytävistä tuotteista on Nokian-merkkisiä ja puolet muiden rengasvalmistajien merkkejä. Nokian Renkaiden liikevaihdosta 2/3 tulee edelleen muiden kuin yhtiön oman rengasketjun kautta.

Rengasketjun osuuden kasvun myötä Nokian Renkaiden vuosittaisen liikevaihdon ja tuloksen muodostuminen painottuu entistä voimakkaammin vuoden viimeisille kuukausille. Rengasketjulle on asetettu samat kasvu- ja kannattavuustavoitteet kuin Nokian Renkaiden muulle liiketoiminnalle.

INVESTOINNIT

Investointiohjelma eteni alkuvuonna suunnitelmien mukaisesti. Yhtiö aikoo investoida kapasiteetin laajentamiseen vuoden 2000 aikana yhteensä vajaat 60 miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden investoinneista merkittävin on sekoitusosaston laajennus.

Katsauskauden investoinnit olivat 14,4 mijoonaa euroa (8,6 miljoonaa euroa). Koneasennukset raskaiden renkaiden uuden 11.000 neliömetrin suuruisessa kokoonpanohallissa jatkuivat aikataulun mukaisesti ja ne saadaan loppuun kesän aikana. Henkilöautonrengastuotanto ottaa käyttöönsä raskaalta renkaalta vapautuvan tuotantotilan ja saa näin paremmat mahdollisuudet lisätä tuotantokapasiteettiaan.

YHTIÖKOKOUKSEN PÄÄTÖKSET

Nokian Renkaiden varsinainen yhtiökokous 29.3.2000 vahvisti yhtiön tilinpäätöksen vuodelta 1999 ja myönsi vastuuvapauden hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle. Osinkoa päätettiin maksaa 0,85 euroa (5,05 markkaa) osakkeelta. Täsmäytyspäivä oli 3.4.2000 ja maksupäivä 10.4.2000.

Hallituksen jäsenmääräksi päätettiin viisi. Hallituksen jäseninä jatkavat Olli-Pekka Kallasvuo, johtokunnan jäsen, Nokia-yhtymä; Lasse Kurkilahti, toimitusjohtaja, Nokian Renkaat Oyj; Matti Oksanen, Senior Vice President, Fortum Oil and Gas Oy; Hannu Penttilä, varatoimitusjohtaja, Stockmann Oyj Abp ja Antti Saarialho, professori.

Tilintarkastajana jatkaa KHT-yhteisö KPMG Wideri Oy.

Yhtiökokous valtuutti Nokian Renkaiden hallituksen vuoden kuluessa yhtiökokouksesta päättämään osakepääoman korottamisesta yhdellä tai useammalla uusmerkinnällä. Hallituksella on myös oikeus poiketa osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta edellyttäen, että siihen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Valtuutukseen sisältyvien osakeantien seurauksena yhtiön osakepääoma saa nousta enintään 20 miljoonalla markalla (3,4 miljoonalla eurolla). Uusia 10 markan (1,68 euron) nimellisarvoisia osakkeita voidaan antaa yhteensä enintään 2.000.000 kappaletta.

MUUT ASIAT

Lunastustarjouksen tulos Isko Oyj:stä

Nokian Renkaiden 28.12.1999 alkanut julkinen lunastustarjous kaikista Isko Oyj:n osakkeista päättyi 28.1.2000. Nokian Renkaat omisti julkisen lunastustarjouksen päättymispäivänä tai oli saanut hyväksynnän kaikista Iskon 900.000 K-osakkeesta ja 890.076 A-osakkeesta, joka vastaa noin
99,4 % Iskon osakekannasta ja noin 99,9 % kaikkien osakkeiden äänistä.

Nokian Renkaat on aloittanut loppujen osakkeiden lunastusmenettelyn osakeyhtiölain säännösten mukaisesti.

Nokian Renkaiden pääomalaina 1/2000

Nokian Renkaat rahoitti Isko Oyj:n hankinnan oman pääoman ehtoisella lainalla. Pääomalainan määrä on 36 miljoonaa euroa ja kuponkikorko on
7,25 %. Lainan merkintäpäivä oli 16.3.2000 klo 13.00 asti. Lainan emissiokurssi on 101,018. Hyväksyttyjä merkintöjä oli yhteensä 17 kappaletta ja lainaa merkittiin yhteensä 70,2 miljoonaa euroa. Laina ylimerkittiin noin 1,9-kertaisesti.

Lainaa merkinneiden sijoittajien merkinnät hyväksyttiin 51,28 %:sti. Allokaatiossa 5 miljoonan euron merkintöjä on pyöristetty alaspäin lähimpään 100.000 euroon ja muut merkinnät on pyöristetty ylöspäin lähimpään 100.000 euroon.

Merkintöjen maksupäivä oli 27.3.2000. Lainalle on haettu noteerausta Helsingin Pörssin päälistalle siten, että kaupankäynti alkoi 28.3.2000. Lainan järjestäjä oli Leonia Corporate Bank Oyj.

Sisäpiiriasiat

Nokian Renkaiden hallitus päätti 14.2.2000 pitämässään kokouksessa, että yhtiö ottaa käyttöön 1.3.2000 voimaan tulleen Helsingin Pörssin sisäpiiriohjeen.

KATSAUSKAUDEN JÄLKEISET TAPAHTUMAT

Optiolainamerkinnät

Nokian Renkaiden vuoden 1996 optiolainoihin liittyvillä optio-todistuksilla on 3.4.2000 merkitty 37.500 osaketta. Osakepääoman korotus merkitään kaupparekisteriin toukokuussa vuonna 2000. Merkintähinta on yhteensä 285.709 euroa. Vuoden 1996 optiokannasta jää kokonaan merkitsemättä 5.000 osaketta.

Nokian Renkailla on tällä hetkellä 10.582.286 osaketta. Osakepääoma on 17.798.127 euroa.

Kilpailuviranomaisten hyväksyntä

Nokian Renkaat sai huhtikuussa kilpailuviranomaisten hyväksynnän Rengasmestarit-Kumi-Helenius -yrityskaupalleen.

NÄKYMÄT LOPPUVUODELLE

Kova kilpailu erityisesti henkilöautonrengasmarkkinoilla jatkuu ja hintapaineet kasvavat varsinkin matalien nopeusluokkien osalta. Sekä nastallisten että nastattomien talvirenkaiden, samoin kuin korkeiden nopeusluokkien kesärenkaiden kysynnän odotetaan edelleen kasvavan. Myös raskaiden renkaiden myyntinäkymät ovat hyvät.

Raaka-ainehintojen arvellaan nousevan viime vuodesta 8 %.

Yhtiö keskittyy korkeatasoisiin erikoistuotteisiin, tuo markkinoille ennätysmäärän uusia tuotteita kaikille tuotealueille sekä lisää tuotantokapasiteettiaan. Tuotannon rakennemuutos jatkuu voimakkaana.
Lisäksi yhtiöllä on käytössään entisestään laajentunut rengasketju ja sen mukanaan tuomat edut sisäänostoissa, markkinoinnissa ja hallinnossa.

Nokian Renkaat panostaa edelleen Nokian-tuotemerkin rakentamiseen. Ulkopuolisen tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen mukaan Nokian brandin kehitys on ollut erittäin hyvää ja tunnettuus ja ostohalukkuus lisääntyneet selvästi Pohjoismaissa. Myös Saksassa on saatu toimenpiteet tuotemerkin vahvistamiseksi hyvään alkuun. Tähän asti brandinrakennustyö on pääsääntöisesti koskenut Nokian henkilöautonrenkaita, mutta nyt myös Nokian raskaat renkaat -tuotealueella on tehostettu toimenpiteitä Nokian-tuotemerkin vahvistamiseksi.

Nokian Renkaat on käynyt koko alkuvuoden tiiviitä yhteistyöneuvotteluja useiden rengasvalmistajien kanssa. Neuvottelut koskevat yhteistyötä sopimusvalmistuksen, tuotekehityksen ja rengasketjun alueilla. Yhteistyön tavoitteena on kasvun nopeuttaminen ja kannattavuuden parantaminen. Neuvottelut arvellaan saatavan päätökseen juhannukseen mennessä.

Nokian Renkaiden tavoitteena vuonna 2000 on myynnin ja tuloksen parantaminen aiempien vuosien tapaan.


NOKIAN RENKAAT
KONSERNIN TULOSLASKELMA


 

1-3/00 1-3/99 Muutos-% 1-12/99
Tuhansina euroina
Liikevaihto 67 147 56 719 18,4 322 623
Liiketoiminnan kulut 65 227 49 519 31,7 260 748
Poistot 6 364 4 527 40,6 19 754
Liikevoitto -4 444 2 674 -266,2 42 122
Rahoitustuotot
ja -kulut -2 149 -1 018 111,1 -6 194
Tulos ennen satunnai-
sia eriä ja veroja -6 593 1 656 -498,2 35 928
Satunnaiset erät 0 0 -447
Tilikauden verot -2 288 600 -481,6 9 797
Vähemmistön osuus tuloksesta 0 0 -3
Tilikauden tulos -4 305 1 056 -507,6 25 682


NOKIAN RENKAAT
KONSERNITASE 31.3.00 31.3.99 31.12.99

Konserniliikearvo 50 636 13 785 50 716
Käyttöomaisuus 172 145 131 248 163 625
Vaihto-omaisuus 79 457 60 618 68 368
Saamiset 99 535 74 578 94 876
Rahoitusvarat 7 350 7 211 14 263

Oma pääoma 108 063 94 924 121 000
Pääomalaina 36 000 0 0
Vähemmistöosuus 149 0 148
Pitkäaikaiset velat
korolliset 137 475 82 203 127 472
korottomat 17 466 13 195 16 607
Lyhytaikaiset velat
korolliset 37 663 39 368 57 174
korottomat 72 306 57 751 69 447

Taseen loppusumma 409 123 287 440 391 849


Korollinen nettovelka 167 789 114 359 170 384
Investoinnit 14 378 8 623 85 681
Henkilöstö 2 258 1 793 2 023


TUNNUSLUVUT 31.3.00 31.3.99 31.12.99

Tulos/osake, euro -0,41 0,10 -501,0 2,51
Omavaraisuusaste, % *) 35,2 33,0 30,9
Omavaraisuusaste, % 26,4 33,0 30,9
Gearing, % 155,1 120,5 140,6
Oma pääoma/osake, euro 10,25 9,12 12,3 11,47

Osakkeiden
lukumäärä (1 000 kpl) 10 545 10 406 10 545

*) pääomalaina omassa pääomassa


VASTUUSITOUMUKSET tuhansina euroina
OMASTA VELASTA
Kiinteistökiinnitykset 5 787 460 7 375
Yrityskiinnitykset 8 662 0 11 353
Pantit 67 0 67
Takaukset 1 177 1 177 1 177

MUIDEN PUOLESTA
Takaukset 6 9 9

MUUT OMAT VASTUUT
Leasing- ja vuokra-
vastuut 15 911 4 094 2 988
Lunastussitoumukset 5 106 0 5 109
Pääomalainan kuluksi
kirjaamaton korko 29

KORKOJOHDANNAISET
Koronvaihtosopimukset
Käypä arvo 223 504 283
Kohde-etuuksien arvo 8 409 8 409 8 409
Optiosopimukset
Käypä arvo 41 0 41
Kohde-etuuksien arvo 5 046 0 5 046

VALUUTTAJOHDANNAISET
Termiinisopimukset
Käypä arvo -1 729 -514 -1 266
Kohde-etuuksien arvo 57 123 32 359 58 375

Optiosopimukset, ostetut
Käypä arvo 76 0 148
Kohde-etuuksien arvo 6 000 10 240 7 000
Optiosopimukset, asetetut
Käypä arvo -659 -169 -240
Kohde-etuuksien arvo 18 500 8 000 11 000
Valuuttajohdannaisia käytetään konsernin nettovaluutta-aseman
suojaustarkoituksessa.
Valuuttajohdannaisten markkina-arvo on kirjattu tulokseen lukuun-
ottamatta tilauskantaan ja budjetoituun nettopositioon kohdistuvia
suojauksia, jotka kirjataan tulosvaikutteisesti kassavirran toteutuessa.

(Luvut tilintarkastamattomia)

NOKIAN RENKAAT OYJ

Raila Hietala-Hellman
viestintäjohtaja

Lisätietoja: toimitusjohtaja Lasse Kurkilahti (03) 3407 336

JAKELU:
HEX
Keskeiset tiedotusvälineet