31. lokakuu 2013 08:00 kategoriassa Pörssitiedotteet
Nokian Renkaat Oyj Pörssitiedote 31.10.2013 klo 8.00

Nokian Renkaat Oyj:n osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2013:


Kolmannen neljänneksen liikevoitto kasvoi - hyvä myyntimix, vahva markkina-asema ja alentuneet raaka-ainekustannukset tukevat marginaaleja7-9/2013:
Nokian Renkaat –konsernin liikevaihto laski 3,0 % ja oli 357,0 MEUR (7-9/2012: 368,0 MEUR). Liikevoitto parani 11,9 % ja oli 95,7 MEUR (85,5 MEUR). Tilikauden voitto oli 70,9 MEUR (59,6 MEUR). Osakekohtainen tulos oli 0,53 euroa (0,45 euroa).

1-9/2013:
Nokian Renkaat –konsernin liikevaihto laski 4,9 % ja oli 1 109,1 MEUR (1-9/2012: 1 166,0 MEUR). Liikevoitto oli 292,2 MEUR (303,3) ja tilikauden voitto 220,1 MEUR (242,6). Osakekohtainen tulos oli 1,66 euroa (1,85 euroa).

Näkymät:
Henkilöautonrenkaiden jälkimarkkinakysyntä Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa on heikon alkuvuoden jälkeen kääntynyt toisella vuosipuoliskolla parempaan suuntaan, ja koko vuoden 2013 kysynnän odotetaan olevan lähellä edellisvuoden tasoa. Venäjällä BKT:n hidastunut kasvu ja vähentynyt automyynti vaimentavat kysyntää vielä viimeisellä neljänneksellä, mutta vuoden 2014 alkuun elpymisen merkkejä on havaittavissa sekä kesä- että talvirengaskysynnässä.

Nokian Renkaiden koko vuoden myynnin arvioidaan kasvavan hieman Pohjoismaissa. Keski-Euroopassa myynnin arvioidaan olevan edellisvuoden tasolla. Huolimatta markkinaosuuden selvästä kasvusta ja talvirengasmyynnin lisääntymisestä, yhtiön koko vuoden myynnin arvioidaan laskevan hieman Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa.

Hinnoitteluympäristö vuonna 2013 on haastava kaikissa tuoteryhmissä. Vuoden 2013 katekehitystä tukevat kuitenkin vahvistunut teollinen rakenne sekä raaka-ainekustannusten (€/kg) arvioitu 12,5 %:n lasku, mikä antaa kustannushyötyä noin 50 MEUR edellisvuoteen verrattuna. Venäjän ruplan epäsuotuisa kehitys vuoden 2013 aikana heikentää Nokian Renkaat -konsernin koko vuoden liikevaihtoa arviolta 25 MEUR ja liikevoittoa arviolta 14 MEUR.

Yhtiön liikevaihdon ja liikevoiton arvioidaan laskevan hieman toisella vuosipuoliskolla ja koko vuonna 2013 edellisvuoteen verrattuna, johtuen Ruplan kurssikehityksestä ja renkaiden heikentyneestä kysynnästä Venäjällä. Yhtiö arvioi palaavansa kannattavalle kasvu-uralle vuonna 2014.

Taloudellinen ohjeistus (päivitetty 4.10.2013)
Vuonna 2013 yhtiön liikevaihto ja liikevoitto laskevat hieman vuoteen 2012 verrattuna.

Edellinen ohjeistus (9.8.2013)
Vuonna 2013 yhtiöllä on edellytykset saavuttaa vuoden 2012 taso tai maltillinen kasvu liikevaihdossa ja liikevoitossa.

Toimitusjohtaja Kim Gran:


”Markkinajohtajuutemme vahvistui edelleen ydinmarkkinoillamme Venäjällä ja Pohjoismaissa, ja onnistuimme jälleen kasvattamaan markkinaosuuttamme sekä laajentamaan jakeluamme kaikilla myyntialueillamme. Uusi Hakkapeliitta-rengasperheemme on asettanut talvirenkaille uudet standardit. Kuluttajat ja jakelijat ovat ottaneet tuotteet erittäin hyvin vastaan, mikä on auttanut meitä säilyttämään keskihintamme, parantamaan myyntimixiämme ja saamaan aikaan kohtuullisen hyvän tuloksen. Euroopan talouden vastatuuli jatkui ja laajeni Venäjälle, automyynnin ja renkaiden kysynnän heikentyessä. Emme näe markkinoilla merkittävää vahvistumista lähiaikoina, mutta joitain merkkejä on näkyvissä tilanteen paranemisesta jo toisen vuosipuoliskon aikana ja vuoden 2014 alussa. Tavoittelemme jatkossakin kasvua ja tulosten parantamista, sekä uusien tuotteidemme menestystä, jakelumme laajentamista ja tuottavuutemme kehittämistä.

Nokian Renkaiden myynti Pohjoismaissa on vahvaa; kasvua tukevat uudistettu talvirengasvalikoima sekä laajentuva jakeluverkosto. Ennestään vahvaa asemaamme on tämän vuoden aikana parantanut myynnin selvä kasvu Ruotsissa. Venäjän myyntimme kasvu veti henkeä kolmannella neljänneksellä, vaikka onnistuimme jälleen kasvattamaan talvirengasmyyntiämme myös heikommassa markkinatilanteessa. Keski-Euroopassa uskomme käänteen olevan käsillä ja myyntimme kasvaa siellä nopeammin kuin markkinakysyntä keskimäärin.

Kolmannen neljänneksen kohokohtia meille olivat kannattavuuden säilyminen vahvana sekä markkinaosuuksien kasvu. Myyntimiximme oli vahva, turvaten keskihinnan €/kg pysymisen ennallaan haastavassa markkinatilanteessa. Marginaalimme säilyivät ulkoisten tekijöiden vaikuttaessa kahteen eri suuntaan: toisaalta vahva myötätuuli raaka-ainekustannuksissa antoi tukea ja toisaalta Venäjän ruplan epäsuotuisa kurssikehitys ja vaativa hinnoitteluympäristö heikensivät tilannetta. Suhteellisen korkea tuotannon käyttöaste ja Venäjän-tehtaan kasvanut osuus tuotannosta varmistivat tuottomme, vaikka poistot ja markkinointikustannukset kasvoivat.

Nykyisessä matalamman markkinakasvun vaiheessa jatkamme tuottavuutemme ja teollisen rakenteemme kehittämistä. Ensimmäisellä neljänneksellä otimme Venäjän-tehtaallamme käyttöön uuden tuotantolinjan (linja 12) ja toisella neljänneksellä valmistuivat linjan 13 asennukset. Vuosikapasiteettimme Venäjällä nousee yli 15 miljoonaan renkaaseen vuoden 2013 loppuun mennessä.

Jatkamme jakeluverkostomme laajentamista Vianor keihäänkärkenämme. Avasimme tammi-syyskuussa 124 uutta Vianor-myymälää, kokonaismäärän kasvaessa 1 161:een 26 maassa. Venäjällä ja IVY-maissa Nokian Hakka Guarantee -jakeluverkostossa on lähes 3 000 rengasliikettä ja autokauppaa. Uusi, kevyempi kumppanuusmallimme Nokian Authorized Dealer (NAD) lähti myös liikkeelle, kun Italiassa, Saksassa ja Kiinassa solmittiin yhteensä 262 yhteistyösopimusta.

Suuntaamme tulevaisuuteen luottavaisina ja täynnä hakkapeliittahenkeä. Uudet tuote- ja palveluinnovaatiot sekä Venäjän-tuotannon kasvava osuus tukevat kannattavuuttamme. Uuden kärkituotteemme Nokian Hakkapeliitta 8:n mahtava voittoputki autolehtien talvirengastesteissä antaa potkua talvirengasmyyntiin ydinmarkkinoillamme. Vianor- ja NAD-myymäläverkostomme laajenevat, ja tärkeimmät markkinamme Venäjällä sekä Pohjois-Euroopassa näyttävät vahvistumisen merkkejä tarjoten meille hyvän pohjan kannattavalle liiketoiminnalle.”

Lue tiedote kokonaisuudessaan täältä.