8. heinäkuu 2002 21:00 kategoriassa Pörssitiedotteet
Nokian Renkaat Oyj Pörssitiedote 9.7.2002 klo 9.00

NOKIAN RENKAAT JA AMTEL AIESOPIMUKSEEN YHTEISYRITYKSESTÄ VENÄJÄLLÄ


Amtel Holding Company (Venäjä) ja Nokian Renkaat Oyj (Suomi) ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka mukaisesti yhtiöt perustavat 50/50 -omistuspohjaan perustuvan yhteisyrityksen valmistamaan, markkinoimaan ja myymään premium-renkaita Venäjällä ja ns. IVY-maissa.

Aiesopimus on viimeisin vaihe Nokian Renkaiden ja Amtel Holding Companyn välillä tavoitteena yhtiöitten strateginen yhteistyö. Yhteisyrityksen perustamissopimuksen on määrä valmistua syksyn 2002 aikana. Osapuolet ovat jo aiemmin sopineet Nordman-merkkisten renkaiden sopimusvalmistuksesta Amtelin tehtailla Venäjällä syksystä 2002 alkaen.

Yhteisyrityksen nimeksi tullee Amtel-Nokian Trading ja se valmistaa Nokian- ja Nordman-merkkisiä renkaita Venäjällä ja IVY-maissa. Tuotantokapasiteetti on 3 miljoonaa rengasta vuodessa. Ensimmäiset Nokian-merkkiset renkaat valmistetaan yhteisyrityksen tuotantotiloissa Voronezhissa, Venäjällä vuonna 2004. Täyteen kapasiteettiin arvioidaan päästävän vuonna 2007. Uuden tuotantolaitoksen kokonaisinvestoinnit ovat USD 110 miljoonaa, josta ensimmäisen vuoden osuudeksi tulee USD 38 miljoonaa omavaraisuusasteen ollessa 30-40%.

- Kun yhdistämme Nokian Renkaiden ja Amtelin strategisesti yhteensopivat vahvuudet, luomme entistä tehokkaamman organisaation palvelemaan Venäjän ja IVY-maiden asiakastarpeita, sanoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Kim Gran. - Lisäksi uudella yhtiöllä on erinomaiset mahdollisuudet innovointiin tuoteteknologian ja markkinoinnin alueilla. Menestyksen elementit Venäjän ja IVY-maiden kasvavilla markkinoilla ovat erittäin vahvat.

- Yhteisyrityksen mittavaan tuotevalikoimaan kuuluvat sekä henkilöautojen renkaat että kevyiden ja raskaiden kuorma-autojen renkaat. Synergiat joita saavutamme yhdistämällä Amtelin tuotantokapasiteetti ja jakeluverkosto Nokian Renkaiden korkealaatuisiin merkkituotteisiin ja teknologiaan, merkitsevät asiakkaillemme huomattavaa etua rakentaessamme edelleen kriittistä massaa IVY-maissa, sanoo Amtelin toimitusjohtaja Sudhir Gupta.

Amtel Holding Company on yksityinen yritys ja noin 30 % markkinaosuudellaan rengasteollisuuden markkinajohtaja IVY-maissa. Henkilöautojen ja kevyiden kuorma-autojen markkinasegmentillä Amtelin markkinaosuus on jopa korkeampi eli 36,5 %. Amtel on markkinajohtaja IVY-maissa myös polkupyöränrenkaiden ja moottoripyöränrenkaiden valmistajana, samoin lentokoneteollisuuden renkaissa, maansiirtokoneiden ja muiden suurten koneiden erikoisrenkaissa. Amtel omistaa raaka-ainetehtaita, jotka valmistavat muun muassa Nylon 6 ja Nylon 6,6 koordeja ja polyamidikuituja. Amtel valmistaa yli 30 % Venäjällä valmistettavasta noesta. Vuonna 2001 Amtel-ryhmä myi noin 11 miljoonaa rengasta ja sen palveluksessa oli noin 30.000 henkilöä.

Nokian Renkaat on Pohjoismaiden suurin rengasvalmistaja ja alan kannattavimpia yhtiöitä maailmassa. Nokian Renkaiden historia alkaa vuodesta 1898, ja yhtiö listautui Helsingin pörssiin vuonna 1995. Yhtiön tunnetuin tuote, Nokian Hakkapeliitta, tuli markkinoille vuonna 1936. Nyt se on tunnetuin talvirengasmerkki Skandinaviassa ja Venäjällä, ja Nokian-brändi on tuontirenkaiden markkinajohtaja Venäjällä. Yhtiö kehittää ja valmistaa kesä- ja talvirenkaita henkilöautoihin, light truck -autoihin, jakeluautoihin ja polkupyöriin sekä laajan valikoiman renkaita raskaisiin koneisiin ja laitteisiin. Nokian Renkaat omistaa Vianor-nimisen rengasketjun, joka on Pohjoismaiden laajin ja kattavin. Ketjuun kuuluu 170 omaa myyntipistettä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa ja Latviassa. Vuonna 2001 Nokian Renkaiden liikevaihto oli EUR 423,4 miljoonaa ja sen palveluksessa oli 2.664 henkilöä.

Nokian Renkaat Oyj

Raila Hietala-Hellman
Viestintäjohtaja

Lisätiedot: toimitusjohtaja Kim Gran, puh. (03) 340 7336.

Jakelu: HEX ja keskeiset tiedotusvälineet