17. kesäkuu 2019 07:00 kategoriassa Yhtiöuutiset

Nokian Raskaiden Renkaiden suurin investointi etenee aikataulussa: 3 500 m2 tuotekehityskeskus valmistuu 2019 loppuun mennessä ja tehdas pyörii täydellä kapasiteetilla vuonna 2021

Vuonna 2018 Nokian Raskaat Renkaat julkisti mittavan hankkeen: tuntuvilla investoinneilla tuotantoon ja tuotekehitykseen lisätään raskaiden renkaiden tuotantoa 50 % ja yli kaksinkertaistetaan uusien tuotteiden määrä. Kokonaisinvestointi on noin 70 miljoonaa euroa. Nyt suunnitelma on nopeasti muuttumassa visiosta todellisuudeksi.

Nokian Renkaiden kehityspäällikkö Matti Kaunisto on tyytyväinen. Kuukausia kestäneen yksityiskohtien hiomisen ja rakennuksen tietomallin loputtoman ruudulla pyörittelyn jälkeen Kaunisto voi viimein nähdä valtavan 3 500 neliön tuotekehityskeskuksen nousevan tontille. ”Tietokoneelta katselu on yksi juttu, mutta työmaalla kävely on ihan muuta”, Kaunisto sanoo. ”Rakennuksen koko häviää ruudulla, mutta paikan päällä tilan todella tuntee.”

Työmaalla ollaan parhaillaan kiireisiä katon ontelolaattojen asennuksen parissa, mutta laiteasennusten suunnittelu on jo pitkällä. ”Rakennusaikataulu oli kunnianhimoinen, mutta siinä on pysytty hyvin”, Kaunisto kertoo. ”Ja valmistuttuaan tuotekehitysyksikkö mahdollistaa uusia innovaatioita ja nopeuttaa uusien tuotteiden lanseerausta markkinoille.”

Tehtaan laajennus

Toinen rakennusprojekti käsittää tuotantotilojen laajentamisen – ja rakennustöiden osalta aletaankin olla valmiita. ”Rakennus on valmis ja laiteasennukset ovat täydessä vauhdissa”, kertoo tehtaanjohtaja Pasi Antinmaa. ”Tästä on hyvä jatkaa projektia.”

Aluksi toteutus myöhästyi hieman suunnitellusta, mutta rakennustöissä aikataulu saatiin kirittyä. ”Kuten ilmoitettu, tehdas pyörii täydellä kapasiteetilla vuonna 2021”, Antinmaa sanoo luottavaisena. ”Seuraava virstanpylväs on pitkälle automatisoidun visuaalisen tarkastuspisteen ja renkaiden puskurivaraston valmistuminen elokuussa. Tässä hyödynnämme tehtaan etukäteen päätettyä joka kesäistä huoltoseisakkia.”

Ketterää toteutusta

Käynnissä olevan tehtaan laajentaminen voi muistuttaa hieman polkupyörän korjaamista vauhdissa. Nokian Renkailla huolellinen etukäteissuunnittelu yhdistettynä ketterään muutoksenhallintaan on kuitenkin osoittautunut toimivaksi yhdistelmäksi. ”Lean-mallia toteuttamalla olemme pystyneet lisäämään toimituskykyä tänä vuonna 15 % – keskellä käynnissä olevia uudistuksia”, Pasi Antinmaa kertoo ylpeänä. ”Sen ovat mahdollistaneet hyvä suunnittelu, ennakointi ja yhteistyö.”

Mutta ennakointi ei tarkoita jäykkää suunnitelmiin takertumista. ”Alun perin uuden paistolinjan rakennustyöt oli tarkoitus aloittaa rakennuksen toisesta päädystä”, Antinmaa kertoo esimerkin. ”Mutta aloittamalla ne sen sijaan vastakkaiselta puolelta pystyimme jatkamaan häiriintymätöntä tuotantoa pidempään. Nopea suunnitelmien muutos siis kannatti.”

Turvallisuus edellä

Tuotantokapasiteetin ja tulevaisuuden kasvun turvaamisen lisäksi uusilla tiloilla on tärkeä rooli sujuvan ja turvallisen työn mahdollistamisessa. ”Entiset tilat olivat auttamattomasti liian pienet”, tuotekehitysjohtaja Kalle Kaivonen myöntää. ”Nyt renkaiden testaus ja tuotantosuunnittelu integroituvat paremmin kokonaisuuteen.”

Tiimi tuotteiden takana

Vaikka kaikki suunnittelu, rakennustyöt ja asennukset ovat tärkeitä askelia, tehdään uudet keksinnöt kuitenkin ihmisten päissä. ”Investoinnin tavoite on lisätä tuotantoa 50 % ja yli tuplata uusien tuotteiden määrä”, Kalle Kaivonen muistuttaa. ”Olemme palkanneet paljon uutta väkeä luodaksemme tiimin, joka on tavoitteiden tasalla – ja onnistuneet hyvin.”

Jatkuva oppiminen, yhteistyö yli tiimirajojen ja itsensä ylittäminen ovat juurtuneet syvälle Nokian Renkaiden työkulttuuriin. Kaivonen onkin pannut tyytyväisenä merkille, miten uusi henkilöstö on oppinut nopeasti talon tavoille. ”Tämänkaltaisessa mutkikkaassa prosessissa tapahtuu paljon, ja haasteitakin tulee väistämättä eteen”, hän sanoo. ”Se, miten hyvin tästä on suoriuduttu ja miten uusien ja vanhojen työntekijöiden osaaminen täydentävät toisiaan, on kunniaksi koko organisaatiolle.”

Missiona maailman ruokkiminen

Kasvutarinan toteuttamisessa ei ole kysymys yksinomaan resurssien lisäämisestä, vaan entisten voimavarojen parhaasta mahdollisesta hyödyntämisestä. Se vaatii joustavuutta, tehokkuutta ja kekseliäisyyttä. ”Isossa kuvassahan tuotteemme auttavat koko planeetan resurssien hyödyntämisessä”, Kaivonen vertaa. ”Isoimmat tuotekehityksen panokset ovat nyt maataloussegmentissä, jossa kyse on aina käytössä olevan viljelysmaan tehokkaimmasta mahdollisesta käytöstä kestävästi.”

Renkaiden tuotekehityksellä todellakin on oma paikkansa maailman ruokkimisessa. ”Maantiekuljetukset, hiilijalanjälki, polttoaineenkulutus, maaperäystävällisyys – rengasteknologian uudet virtaukset linkittyvät vahvasti myös maailman ruoantuotantoon”, toteaa Kalle Kaivonen yhteenvetona.

Lisätietoja ja valokuvia:

Valokuvat ja lehdistömateriaali: www.nokiantyres.com/NHTinvestmentPR   

 

Toni Silfverberg, myynti- ja markkinointijohtaja, Nokian Raskaat Renkaat Oy

toni.silfverberg(at)nokiantyres.com, puh. 010 401 7854

Pasi Antinmaa, tehtaanjohtaja, Nokian Raskaat Renkaat Oy

pasi.antinmaa(at)nokiantyres.com, puh. 010 401 7398

Kalle Kaivonen, tuotekehitysjohtaja, Nokian Raskaat Renkaat Oy

kalle.kaivonen(at)nokiantyres.com, puh. 010 401 7357