12. heinäkuu 2016 09:43 kategoriassa Yhtiöuutiset

Maltti on valttia vesiliirron yllättäessä

Leppoisan kesäautoilun suurimmat riskitekijät ovat suomalaisten mielestä vaaralliset ohitukset, liian lyhyet turvavälit ja vesiliirto. Vesiliirron riski on todellinen varsinkin silloin, kun raju ukkoskuuro yllättää. Hyvät renkaat ja oikea ilmanpaine vähentävät vaaraa, mutta tärkeintä on säilyttää maltti ja reagoida tilanteeseen oikein. Jos auto joutuu vesiliirtoon, ota jalka pois kaasupolkimelta, kytkin pohjaan ja ohjaus kulkusuuntaan. Suomen maanteiden syvät urat täyttyvät sadekelillä helposti vedestä. Varsinkin ohitustilanteessa uriin ajautuu helposti, vaikka niissä ajamista tulee erityisesti välttää. Uudet, korkealaatuiset kesärenkaat vähentävät vesiliirron riskiä, mutta jos vettä tulee taivaan täydeltä, nekään eivät pysty estämään vesiliirtoa, jos auton vauhti on liian korkea.

− Kovalla sateella ainoa oikea tapa on vähentää nopeutta, jotta renkaiden urat ehtivät poistamaan riittävästi vettä renkaan ja tien välistä. Hyvät renkaat toki pienentävät riskiä, mutta niidenkin vedenpoistokyky on rajoitettu, jos vettä tulee kuin aisaa ja tilannenopeus on liian korkea, varoittaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Renkaiden urien yksi päätehtävä on poistaa vettä renkaan ja tien välistä. Lain mukaan kesärenkaiden pienin sallittu uransyvyys on 1,6 millimetriä, mutta vesiliirron riski on todella suuri näin kuluneilla renkailla. Nokian Renkaat suosittelee vähintään neljän millimetrin uransyvyyttä.

Myös kesärenkaiden laatu vaikuttaa vesiliirron torjuntakykyyn. Tekniikan Maailman (5/2016) kesärengastestin paras rengas, Nokian Hakka Green 2 lähti vesiliirtoon 85,8 km/h nopeudessa, kun testin heikoin rengas ajautui vesiliirtoon kun nopeutta oli vasta 77,7 km/h. Tuulilasin (4/2016) kesärengasvertailussa oli mukana myös kitkarengas. Tämän testin parhaan renkaan vesiliirto alkoi 81,5 km/h nopeudessa, kun kitkarengas irtosi vesiliirtoon jo todella alhaisessa 59 km/h nopeudessa, eroa siten yli 22 km/h. Kitkarengas onkin sadekelillä todella turvaton vaihtoehto aitoon kesärenkaaseen verrattuna.

Alhainen rengaspaine lisää vesiliirron riskiä

Myös renkaiden ilmanpaineen on oltava kohdallaan. Liian alhainen rengaspaine lisää vesiliirron riskiä ja heikentää muutenkin renkaan ajokäytöstä ja kestävyyttä. Rengaspaineita kannattaakin nostaa raskaasti lastatussa autossa noin 10-15 prosenttia.

Vesiliirron huomaa, kun auton ohjaustuntuma häviää. Auto luisuu renkaiden ja tienpinnan välillä olevan vesipatjan päällä, eikä reagoi ohjaukseen. Etuvetoisessa autossa myös moottorin kierrosluku usein nousee.

− Vesiliirron alkaessa ei vauhtia saa hiljentää jarruttamalla, vaan nostamalla jalka kaasupolkimelta ja painamalla kytkin pohjaan. Ohjaus on pidettävä kulkusuunnassa. Kun pito palautuu ja pyörät osoittavat voimakkaasti joko oikealla tai vasemmalle, seurauksena saattaa olla äkillinen suunnanmuutos, johon ei ehdi reagoida. Autoa ei saa myöskään kiihdyttää vesiliirron aikana, opastaa Morri.

Nokian Renkaiden kesärengastutkimus 2015 osoittaa, että vesiliirron lisäksi muiksi kesäliikenteen vaaroiksi suomalaiset autoilijat kokevat vaaralliset ohitukset, liian lyhyen turvavälin edellä ajavaan autoon, muiden autoilijoiden tekemät yllättävät liikkeet sekä liian korkeat nopeudet.

Näin vältät vesiliirron

  • Sateella on auton nopeutta laskettava, uudetkaan renkaat eivät estä vesiliirtoa, jos nopeus ei ole tilanteen mukainen.
  • Tarkista renkaiden uransyvyys, joka tulee olla vähintään neljä millimetriä.
  • Tarkista rengaspaineet, liian alhainen ilmanpaine lisää voimakkaasti vesiliirron riskiä.
  • Älä aja maanteiden veden täyttämissä urissa.

Mitä tehdä jos auto joutuu vesiliirtoon?

  • Ota rauhallisesti!
  • Nosta jalka kaasulta ja paina kytkin pohjaan nopeuden laskemiseksi.
  • Älä käännä rattia eri puolille, vaan pidä ohjaus kulkusuuntaan, kunnes pito jälleen palaa.
  • Älä jarruta äläkä kiihdytä autoa vesiliirrossa, koska se vain heikentää pitoa edelleen.

Kuvia:
www.nokiantyres.com/summerseason-nordic
www.nokiantyres.com/HakkaGreen2

Näin torjut vesiliirtoa:
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/turvallisuus/vesiliirto-vaanii/

Tarkista rengaspaineet:
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/kayttovinkkeja/tarkista-rengaspaineet/

Nokian Hakka -kesärenkaat:
www.nokianrenkaat.fi/renkaat/henkiloauton-renkaat/kesarenkaat/

Lisätietoja:
www.nokianrenkaat.fi

Nokian Renkaat Oyj,
Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621
[email protected]

www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi
www.youtube.com/NokianTyresCom
https://twitter.com/NokianTyresCom
https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc