31. elokuu 2017 14:02 kategoriassa Yhtiöuutiset

Kaikki henkilöt tuomittiin Suomen laajimmassa yrityssalaisuuksia koskevassa rikosoikeudenkäynnissä

Tiedote 31.8.2017 klo 14:00

Pirkanmaan käräjäoikeus on tänään langettanut tuomiot rikosoikeudenkäynnissä, jossa kymmentä Nokian Renkaiden entistä ja Black Donuts Engineering -yritysryppääseen siirtynyttä työntekijää syytettiin Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksien rikkomisesta ja väärinkäyttämisestä. Käräjäoikeus tuomitsi kaikki vastaajat rangaistuksiin. Kahdeksan vastaajaa sai 6–18 kuukautta ehdollista vankeutta ja kaksi vastaajaa sakkorangaistuksen. Black Donuts Engineering Oy:n toimitusjohtaja ja kaksi muuta johtohenkilöä tuomittiin vankeusrangaistusten ohella 3–5 vuoden liiketoimintakieltoihin.

Asiassa vastaajina oli neljä yritystä ja kymmenen yksityishenkilöä. Henkilöt irtisanoutuivat Nokian Renkailta vuosina 2010–2011. Heidän syytettiin vieneen kymmeniä tuhansia Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksia sisältäneitä tallenteita (liittyen mm. tehdasteknologiaan ja tuotekehitykseen) ja hyödyntäneen niitä kilpailevassa liiketoiminnassa. Syyttäjä vaati vastaajille mm. vankeusrangaistuksia, liiketoimintakieltoja, sakkoja, yhteisösakkoja ja rikosten tuottaman hyödyn menetyksiä. Asiassa on jo aiemmin tuomittu yksi henkilö ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Black Donuts Engineering Oy velvoitettiin maksamaan yhteisösakkoa 300 000 euroa ja rikosten tuottaman hyödyn menetyksenä valtiolle 537 500 euroa. Vastaajat velvoitettiin maksamaan oikeudenkäyntikuluja Nokian Renkaille yli 600 000 euroa. Nokian Renkaille aiheutui käräjäoikeuden tuomion mukaan vahingonvaara, mutta koska aiheutunutta vahinkoa ei pystytty yksiselitteisesti osoittamaan, korvauksia ei määrätty.  

- Juttua on käsitelty jo vuodesta 2011, joten olemme tyytyväisiä, että asiassa on nyt saatu päätös ja että kaikki vastaajat ovat saaneet tuomion. Päätösasiakirjat sisältävät yli 300 sivua liitteineen, joten tutustumme niihin huolella ja muodostamme lopullisen mielipiteemme myöhemmin, Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Hille Korhonen sanoo.

Säilyttääkseen valitusoikeutensa Nokian Renkaat tulee jättämään tyytymättömyyden ilmoituksen seitsemän päivän määräajan puitteissa ja harkitsee valituksen tarvetta valitusajan kuluessa.

Nokian Renkaat Oyj

Antti-Jussi Tähtinen
Markkinointi- ja viestintäjohtaja
puh. 010 401 7940