30. toukokuu 2017 12:45 kategoriassa Tuoteuutiset

Ympäristöä ajatteleva valitsee kompaktin auton ja A-luokan renkaat

Auton omistaminen ei ole ekoteko, mutta monille meistä se on välttämättömyys. Autoa tarvitaan työ- ja harrastusmatkoihin erityisesti haja-asutusseuduilla, missä omalla autolla kulkeminen on ainoa vaihtoehto, ja se toimii arjen helpottajana usein myös kaupungeissa asuville.

Auton voi omistaa kuitenkin myös ympäristöystävällisesti. Kuluttaja voi autoiluun liittyvillä valinnoillaan vähentää jopa 40 prosenttia kaikesta liikkumisen muodostamasta hiilijalanjäljestään [1]. Ympäristöä säästävän päätöksen voi tehdä niin auto- kuin rengaskaupassakin.

Ajoneuvon valinta vaikuttaa hiilijalanjälkeen yli vuosikymmenen

Uuden auton valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistä, jonka autoilija tekee päästöjä vähentääkseen. Auton ostotilanteessa kuluttaja voi jopa puolittaa auton käytöstä kertyvät päästöt.

Mitä uudempi auto, sitä vähäpäästöisempi se yleensä on. Suomessa henkilöautot ovat kuitenkin liikenteessä pitkään, keskimäärin 12 vuotta, joten myös niiden ympäristövaikutukset ovat pitkäikäisiä. Siksi autoa ostavan ja ympäristöä ajattelevan kuluttajan kannattaa harkita mahdollisimman energiatehokasta kulkuneuvoa jo autokaupassa.

- Auton energiatehokkuuteen vaikuttavat muun muassa auton teho ja paino. Kevyt auto vaatii vähemmän energiaa liikkuakseen ja näin myös polttoainetta. Ympäristöä ajatellen autokaupoilla kannattaa katsella omiin käyttötarkoituksiinsa sopivaa, kooltaan ja tehoiltaan mahdollisimman kompaktia ajoneuvoa, neuvoo Matti Morri, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö.

Ympäristöystävällinen valinta on myös erilaiset vaihtoehtoiset vähäpäästöisillä polttoaineilla kuten bio- ja maakaasuilla, jätepohjaisella etanolilla, biodieselillä sekä kokonaan tai osittain sähköllä kulkevat autot. Näillä voidaan saavuttaa jopa 80 prosentin suuruinen päästövähennys keskivertoautoilijan valitsemaan bensiiniajoneuvoon nähden.

Mitä pienempi on renkaan vierintävastus, sitä parempi se on luonnolle

Kun auto on hankittu, ei ole yhdentekevää minkälaiset renkaat sen alle valitsee. Rengaskaupassa ympäristöystävällisen kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota renkaiden polttoainetaloudellisuuteen. Sen keskiössä on renkaan vierintävastus.

- Vierintävastuksella tarkoitetaan energiaa, joka kuluu tiekosketuksen aikana tapahtuvassa renkaan muodonmuutoksessa. Mitä pienempi renkaan vierintävastus on, sitä enemmän se säästää energiaa ja samalla siis polttoainetta ja luontoa. Renkaiden vierintävastuksen osuus auton polttoaineen kulutuksesta on jopa 20 prosenttia, Morri selittää.

Polttoainetaloudellisuus ilmaistaan renkaan EU-rengasmerkinnässä kirjaimin siten, että A-luokan renkaat ovat pienimpiä vierintävastukseltaan ja G-luokan suurimpia. Merkintöjä kannattaa vertailla ennen renkaan ostopäätöstä, sillä renkaiden vierintävastuksissa voi olla huomattavia eroja.

-Noin 40 prosentin ero vierintävastuksessa tarkoittaa keskimäärin 5-6 prosentin eroa polttoaineen kulutuksessa. Esimerkiksi Nokian Renkaiden A-luokan kesärengas Nokian Hakka Green 2 tarjoaa jopa 0,6 litran säästön vierintävastusluokaltaan G-luokan renkaaseen verrattuna sadalla kilometrillä, Morri vertailee.

Matala vierintävastus hellii myös lompakkoa. Jos polttoainesäästö on 0,5 l/100 km, ja polttoaineen hinta noin 1,5 €/l, se tarkoittaa 40 000 kilometrin matkalla 200 litran ja 300 euron säästöä.

Premium-rengas tuotetaan vastuullisesti ja kierrätetään oikein

Moni kuluttaja huomaa, että ympäristöystävälliset renkaat ovat usein myös kalliimpia, mutta niiden kustannus tulee nopeasti takaisin säästöinä polttoaineessa. Premium-valmistajat panostavat renkaiden valmistuksessa myös ympäristöystävällisiin raaka-aineisiin ja tuotantoprosessin kehittämiseen mahdollisimman ekologiseksi. Renkaan ympäristövaikutuksista merkittävin on käytönaikainen polttoaineen kulutus, mutta laaturenkaassa ympäristövaikutusten vähentämiseen pyritään läpi sen elinkaaren.

-Esimerkiksi me emme käytä lainkaan ympäristölle vaarallisia öljyjä renkaidemme valmistuksessa, vaan olemme korvanneet ne matala-aromaattisilla öljyillä sekä erittäin ympäristöystävällisillä rypsi- ja mäntyöljyillä. Myös tuotannosta syntyvä jäte, kuten vulkanoimaton kumijäte, ohjataan suoraan hyötykäyttöön, sanoo Nokian Renkaiden ympäristö- ja vastuullisuuspäällikkö Sirkka Leppänen.

Rengasvalmistajien ympäristövastuullisuuteen kannattaakin tutustua etukäteen esimerkiksi niiden verkkosivuilla julkaistuissa vastuuraporteissa. Vastuullinen rengasvalmistaja pyrkii vähentämään tuotteidensa ympäristövaikutuksia aina tuotannosta kierrätykseen saakka.

-Euroopassa poistetaan vuosittain käytöstä noin 3,2 miljoonaa tonnia vanhoja renkaita. Nokian Renkaat ja joukko muita rengasalan toimijoita perusti vuonna 1995 Suomen Rengaskierrätys Oy:n renkaiden keräämiseksi ja hyödyntämiseksi keskitetysti ja valtakunnallisesti. Nyt Suomessa renkaiden kierrätysprosentti onkin lähes sata, Leppänen jatkaa.

Video: Nokian Renkaat ja kesärengastestaus

Video: Näin valitset sopivat kesärenkaat

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj

Matti Morri, teknisen asiakaspalvelun päällikkö
puh. +358 10 401 7621, [email protected]

Sirkka Leppänen, ympäristö- ja vastuullisuuspäällikkö
puh. +358 10 401 7887, [email protected]


[1] Lähde: Ilmastopaneelin selvitys ”Kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa”