TALVIRENKAIDEN PAINEET

TALVIRENKAIDEN PAINEET

Löydä autoosi parhaiten sopivat renkaat

Renkaiden ilmanpaine vaikuttaa sekä ajon turvallisuuteen että renkaiden kestävyyteen. Tämän vuoksi on tärkeää tarkistaa ilmanpaineet säännöllisesti ja pitää ne autonvalmistajan suosittelemalla tasolla. Lämpötila vaikuttaa omalta osaltaan siihen, miten ilmanpaine pysyy renkaissa. Ota tämä huomioon erityisesti kylmällä säällä ja säädä talvirenkaiden paineet pakkaseen sopiviksi. 

Talvella korkeammat rengaspaineet 

Lämpötilalla on suora vaikutus rengaspaineisiin talvella: sään kylmetessä renkaiden ilmanpaineet laskevat. Henkilöautonrenkaissa rengaspaineet tipahtavat noin 0,1 baria kymmentä lämpöastetta kohden. Talvirenkaissa suositellaankin pidettäväksi 0,2 baria korkeampaa ilmanpainetta kuin kesärenkaissa.

Ajoneuvovalmistajat saattavat antaa jo valmiiksi erilliset suositukset kesärenkaiden ja talvirenkaiden paineille. Noudata aina valmistajan suositusta, kun sellainen on saatavilla. Mikäli talvirenkaille ei ole ilmoitettu erillistä suosituspainetta, lisää suositeltuun ilmanpaineeseen 0,2 baria talvella. Löydät ilmanpainesuositukset esimerkiksi:

  • Kuljettajan puoleisesta ovesta 
  • Polttoaineluukun kannessa olevasta tarrasta
  • Ajoneuvon ohjekirjasta
  • Ajoneuvovalmistajan oppaista

Mittaa rengaspaineet säännöllisesti etenkin kylmällä säällä

Rengaspaine laskee hienoisesti kaikissa olosuhteissa, ja tämä korostuu erityisesti kylmässä sekä lämpötilojen vaihdellessa. Jotta rengaspaineet pysyvät oikealla tasolla, ne on hyvä tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa. Tarkista rengaspaineet myös aina, kun ajat painavan kuorman kanssa tai kun tiedossa on pitkä ajomatka. Huomaa, että jos lähdet ajomatkalle Eurooppaan, talvirengassäädökset voivat vaihdella maiden välillä.

Mittaa rengaspaineet kylmistä renkaista saadaksesi luotettavamman tuloksen. Renkaat lämpenevät ajon aikana, joten ilmanpaineiden mittaus kannattaa tehdä ennen liikkeelle lähtemistä. Mittaa paineet mielellään niin, että autolla ei ole ajettu ennen mittausta muutamaa kilometriä enempää.

Huomaa myös, että jos tarkistat rengaspaineet esimerkiksi lämpimässä autotallissa, ne jäävät helposti liian mataliksi talviseen ulkoilmaan. Autotallissa lämpötila voi olla +20 °C:een paikkeilla, ja kun ulkolämpötila on -10 °C, lämpötilaero on jo 30 °C. Tämä tarkoittaisi, että ilmanpaineen tulisi olla 0,3 baria korkeampi.

Matalat rengaspaineet aiheuttavat ongelmia

Liian matala rengaspaine voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia autoilijalle. Alipaineiset renkaat alkavat kulua epätasaisesti, mikä lyhentää niiden käyttöikää. Alipaineisilla renkailla ajaminen kasvattaa polttoaineen kulutusta. Myös ajoneuvon ajettavuus ja hallittavuus heikkenevät.

“Ihmisiltä tulee kovien pakkasten myötä kysymyksiä, miksi renkaat ‘pompottavat’ liikkeelle lähtiessä. Kyse on siitä, että ilmanpaineet ovat kylmässä laskeneet selvästi ja rengas on jäätynyt tai jäähtynyt ja siihen on jäänyt pysyvä painauma. Rengas menettää muotoaan ja on ikään kuin epäpyöreä, kunnes se lämpenee kunnolla. Kannattaa suosia pientä ylipainetta, niin välttää nämä ongelmat”, kertoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Liian alhaiset paineet myös pidentävät jarrutusmatkaa ja lisäävät vesiliirron riskiä. Talven vaativissa autoiluolosuhteissa turvallisuusominaisuuksista kannattaa huolehtia erityisen huolellisesti. Kun säädät talvirenkaiden rengaspaineet oikealle tasolle, ajat turvallisesti ja säästät polttoainekustannuksissa. Samalla rengassarjan käyttöikä pitenee. Myös renkaiden oikeanlainen säilytys pidentää käyttöikää - säilytä siis talvirenkaasi kesäkauden yli kuivassa, viileässä ja valolta suojatussa tilassa.

Tarkista renkaiden kunto

Kun talvirenkaiden ilmanpaine on suositellulla tasolla, renkaat kuluvat tasaisesti. Voit seurata renkaiden kulumista urasyvyyttä mittaamalla. Mitä suurempi urasyvyys on, sitä paremmin sohjo ohjautuu pois renkaista. Vetorenkaat tyypillisesti kuluvat hieman nopeammin kuin vapaasti pyörivät renkaat. Tästä syystä paljon ajavien kannattaa tarpeen mukaan kierrättää renkaita ajoneuvon alla kulumisen tasaamiseksi. Kun renkaat alkavat olla liian kuluneet, on aika hankkia uudet talvirenkaat.

Lain mukaan talvirenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 3 mm. Renkaiden turvaominaisuudet ovat kuitenkin minimirajat saavutettaessa jo heikentyneet merkittävästi. Uudet talvirenkaat kannattaa hankkia viimeistään, kun 4 mm:n merkki alkaa kulua pois renkaasta. Jos käytät talvella nastarenkaita, seuraa urasyvyyden lisäksi nastojen kuntoa ja määrää:

“Nykyään talvikausi ei automaattisesti tarkoita, että teillä olisi koko ajan lunta tai jäätä. Talvisin kuivalla asfaltilla ajettaessa käy helposti niin, että nastat kuluvat enemmän kuin kumi niiden ympärillä. Tällöin renkaan pito etenkin jäällä heikkenee. Kun kelit kylmenevät ja teille tulee lunta ja jäätä, voivat kuluneet ja irtoilleet nastat kostautua ja auton hallinta liukkaalla alustalla hankaloituu.”, kertoo Morri.

Jos nastojen määrä vaihtelee renkaiden välillä yli 25 prosentilla, on aika hankkia uudet talvirenkaat. Esimerkiksi Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 -nastarenkaat tarjoavat äärimmäistä turvallisuutta vaativissakin tilanteissa.

Autoile turvallisesti läpi talven

Renkaiden tulee olla hyvässä kunnossa, jotta autoilu on turvallista. Pidä renkaat kunnossa pidempään näillä ohjeilla:

  • Tarkista ilmanpaineet säännöllisesti. Mittaa paineet kylmästä renkaasta ja nosta rengaspaineita 0,2 baria talviaikaan.
  • Aja ennakoivasti ja rauhallisesti. Vältä tarpeettomia äkkijarrutuksia sekä -kiihdytyksiä ja agressiivisia ohjausliikkeitä.
  • Säilytä renkaat oikein. Renkaat eivät pääse heikkenemään, kun säilytät niitä pimeässä, kuivassa ja hyvin ilmastoidussa tilassa. Tarkista paineet kausisäilytyksen jälkeen.

Autoilu talvella voi olla vaativien olosuhteiden vuoksi ajoittain arvaamatonta. Siksi ilmanpaineista ja renkaiden kunnosta huolehtiminen on erityisen tärkeää. Pidä huolta renkaiden kuntotarkastuksista ja hanki uudet renkaat, kun turvallisuusominaisuudet alkavat heikkenemään. Näin autoilet varmasti ja vakaasti kaikissa olosuhteissa.