Talvirengasmääräykset Euroopassa

Talvirengasmääräykset Euroopassa

Talvirenkaiden käyttöä koskevat määräykset vaihtelevat maittain. Muutamassa Euroopan maassa, kuten Iso-Britanniassa ja Tanskassa, laki ei puutu lainkaan talvirenkaiden käyttöön.

Useimmissa maissa talvirenkaita on kuitenkin käytettävä tiettynä aikana tai kun keliolosuhteet ovat selvästi talviset. Tietyillä tieosuuksilla ja alueilla vaaditaan lumiketjujen käyttöä.

Talvirengasmääräykset Euroopassa


Ulkomaille talvella suuntaavan autoilijan kannattaakin tutustua kohdemaan säännöksiin huolellisesti etukäteen, jotta reissu ei katkea vääränlaisiin renkaisiin.

Talvirengasmerkinnät

Euroopassa voi maasta riippuen ajaa joko nastallisilla tai nastattomilla talvirenkailla tai läpi vuoden käytettävillä all-season-renkailla.

Turvallisen talvirenkaan, olipa se sitten nastaton tai nastallinen, tunnistaa parhaiten lumihiutalesymbolista. Se tunnetaan myös 3PMSF-merkintänä (3-Peak-Mountain-SnowFlake) ja on hiljalleen korvaamassa aiempaa talvirengasmerkintää (M+S). Tänä päivänä esimerkiksi Saksassa M+S-merkintä ei enää riitä, vaan laillisen talvirenkaan merkintä on lumihiutalesymboli. Myös pohjoismaissa M+S-merkintää ollaan korvaamassa lumihiutalesymbolilla.

Talvirengasmääräykset Euroopassa

Nastattomat vai nastalliset?

Pohjoismaissa suositut nastarenkaat on kielletty kokonaan esimerkiksi Saksassa ja Puolassa. Joissain maissa nastoilla ajaville on asetettu nopeusrajoituksia ja niiden käytöstä on kerrottava autoon laitettavalla merkillä.

Nastattomilla talvirenkailla voi ajaa huoletta missä vain. Pohjoismaissa ei kuitenkaan kannata liukastella Keski-Euroopan olosuhteisiin kehitetyillä nastattomilla talvikumeilla vaan kannattaa varmistaa, että alla on Pohjolan oloihin kehitetyt kitkat. Pohjoismaiset nastattomat talvirenkaat on suunniteltu jääpitoa ajatellen, kun taas Keski-Euroopan nastattomat talvirenkaat painottavat pitoa märällä alustalla eikä niiden jääpito riitä pohjolan talveen. Kehitteillä onkin erityinen jääpitomerkintä erottelemaan pohjoismaiset talvirenkaat Keski-Euroopan kollegoistaan. Merkintä on parhaillaan valmistumassa teollisuuden yhteistyönä helpottamaan kuluttajan valintaa.

Lumiketjut mukana

Osassa Euroopan maita ja teitä on suositeltavaa, tai jopa pakollista, käyttää lumiketjuja. Ketjujen käyttöpakosta kertovaan liikennemerkkiin voi törmätä esimerkiksi Itävallan ja Sveitsin jyrkillä vuoristoseuduilla. Paikoin riittää, että lumiketjut ovat autossa mukana.

Lain mukaan talvirenkaiden urasyvyyden minimiraja on useimmissa Euroopan maissa 3 mm. Nokian Renkaat suosittelee vaihtamaan talvirenkaat, kun urasyvyyttä on jäljellä 4 mm, sillä tätä kuluneempien renkaiden ajo-ominaisuudet heikkenevät merkittävästi.

Talvirenkaat myös vuokra-autoon

Jos reissuun lähtö omalla autolla ei houkuttele, voi vuokra-auto olla sopiva ratkaisu. Jo autoa varatessa kannattaa pyytää sellaista autoa, jossa on talvirenkaat. Lopulta auton omistaja on aina vastuussa siitä, että auto on varustettu talvikeliin sopivaksi.

Katso täältä sinulle parhaat renkaat

Alla olevasta kartasta voit tarkistaa talvirenkaiden käytön eri maissa. Lisätietoja rengasmääräyksistä löydät paikallisten autoliittojen sivuilta.

Talvirengasmääräykset Euroopassa