15. joulukuu 2010 08:43 kategoriassa Tuoteuutiset
Tiedote 15.12.2010

Tarkista renkaat ja ilmanpaine ennen joulumatkaaJouluna liikenne on vilkasta ja onnettomuusriski kasvaa. Tänä jouluna vallitsee talvikeli koko maassa ja siksi on tärkeää, että autossa on kunnolliset talvirenkaat, jotka antavat turvallisen pidon. Nokian Renkaat varoittaa, että renkaiden pito heikkenee huomattavasti, kun niiden uransyvyys on alle neljä millimetriä. Uudet talvirenkaat ovat hyvä joululahja koko perheelle ja ne lisäävät ajoturvallisuutta huomattavasti.

Pakkaa oikeinKun on aika pakata autoon matkatavarat ja mahdolliset joululahjat voi käydä niin, että tavaratila ei riitä. Suksiboksi ratkaisee ongelman, mutta sinne ei tule laittaa liikaa tavaroita. Etenkään raskaita tavaroita ei pidä lastata suksiboksiin, koska auton painopiste muuttuu ja se voi ajautua helposti holtittomaan sivuluisuun nopeassa väistöliikkeessä. Suksiboksi painaa 10-30 kg ja keskikokoisen auton katolle saa lastata noin 100 kg, suksiboksin paino mukaan lukien. Suurin sallittu paino löytyy auton käsikirjasta tai rekisteriotteesta.

– Täyteen lastatun auton renkaiden ilmanpainetta tulisi nostaa 10-15 %. Laadukkaatkaan renkaat eivät toimi maksimaalisen turvallisesti, jos niitä ei tarkista tai huolla säännöllisesti. Pienellä vaivannäöllä voi oleellisesti parantaa omaa ja läheisten turvallisuutta ja matkanteon mukavuutta, Nokian Renkaiden Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri korostaa.

Huomioi pakkanenUseimmissa autoissa on liian alhainen rengaspaine ja se tarkistetaan liian harvoin. Ilmanpaine kannattaa tarkistaa joka kolmas viikko ja muistaa, että pakkasella renkaat vaativat enemmän ilmaa. Talvirenkaisiin Nokian Renkaat suosittelee 30 kPa (0,3 bar) korkeampaa ilmanpainetta kuin autosta löytyvät kesärengaspainesuositukset. Jos ilmanpaine tarkistetaan lämpimässä sisätilassa se ei ole kohdallaan, kun autolla ajetaan tuimassa pakkaskelissä. Kymmenen asteen lämpötilanmuutos joko nostaa tai laskee ilmanpainetta 10 kPa (0,1 bar).

Liian alhainen ilmanpaine heikentää auton ajo-ominaisuuksia ja lisää polttoaineen kulutusta. Vajaapaineiset renkaat myös kuluvat nopeammin. Jos renkaassa on 20 % liian vähän ilmaa, vähenee sen käyttöikä viidesosan suunnitellusta. Jo 30 % liian alhainen rengaspaine puolittaa renkaan käyttöiän. Kun paine on kohdallaan, ajomukavuus on huipussaan ja rengas pyörii kevyesti sekä ohjautuu tarkasti. Valitsemalla alhaisen vierintävastuksen talvirenkaan ja huolehtimalla oikeista rengaspaineista, autoilija voi säästää jopa 0,5 l polttoainetta/100 km.

Loppujen lopuksi turvallisen joululomamatkan tärkein tekijä on auton kuljettaja. Noudattamalla muutamaa hyvää neuvoa automatka joulun viettoon ja takaisin onnistuu turvallisesti. Sopeuta matka-aika sään ja kelin mukaan; yleisesti ottaen matkaan on varattava enemmän aikaa talvella. Laske nopeutta ja pidennä välimatkaa edellä ajavaan autoon. Tarkista internetistä, radiosta tai televisiosta ajokeli ennen matkalle lähtöä. Jos teet ohituksen, varo usein tien keskelle pakkautunutta lunta.


Valitako nasta- vai kitkarenkaat talviliikenteeseen?
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/turvallisuus/nastat-vai-kitkat

Tietoa rengasturvallisuudesta ja suosituksista:
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/turvallisuus/

Kuvia:
www.nokianrenkaat.fi/Hakkapeliitta7
www.nokianrenkaat.fi/HakkapeliittaR

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com