8. marraskuu 2022 08:30 kategoriassa Tuoteuutiset

Säästäväinen ja ympäristötietoinen autoilija valitsee laadukkaat talvirenkaat

Talvirenkaat ovat nyt monen autoilijan mielessä. Toisilla auton alle ovat päätyneet vanhat talvirenkaat, ja edessä saattaakin olla uusien renkaiden hankinta kesken talvikauden. Turvallisuuden tulisi aina olla rengasvalinnan tärkein lähtökohta. Moni hankkii silti autoonsa edulliset budjettirenkaat säästöjen toivossa. Laadukkaat talvirenkaat maksavat itsensä kuitenkin takaisin niin polttoainesäästöjen kuin pidemmän käyttöiän kautta, ja vaikuttavat merkittävästi autoilun kokonaispäästöihin.

Uusia talvirenkaita hankittaessa autoilijaa houkuttelevat usein edulliset hinnat, mutta samaan aikaan laadukkaiden renkaiden tarjoama turvallisuus kiinnostaa. Onnistunut talvirengasvalinta syntyy pohtimalla omaa ajotyyliä, ajo-olosuhteita tai ajankohtaa, jolloin enimmäkseen talviaikana autoilee. Laaturenkaan valinta varmistaa, että talvirengas ei yllätä tiukoissakaan tilanteissa.

Miksi premium-renkaasta kannattaa maksaa?

Yksittäinen premium-rengas koostuu yhteensä yli 100 raaka-aineesta sekä komponentista, ja sen suunnitteluun osallistuu suuri joukko asiantuntijoita. Takana on myös vuosien testaus aidoissa olosuhteissa, sillä ennen markkinoille päätymistä renkaalla on ajettu miljoonia testikilometrejä niin arkisessa liikenteessä kuin suljetuilla testiradoilla. Jokainen raaka-aine, komponentti ja ajettu testikilometri on osa tarkkaan harkittua kokonaisuutta, jonka tuloksena syntyy huippuluokan rengas. 

Yhä parempia ominaisuuksia haetaan täysin uusilla raaka-aineilla ja komponenttien keskinäisiä suhteita viilaamalla. Jo pienikin muutos voi tuoda parannuksia renkaan haluttuihin ominaisuuksiin kuten vierintävastukseen, märkäpitoon ja kulumiskestävyyteen. 

– Pienimmät renkaassa käytetyt raaka-ainemäärät mitataan gramman tarkkuudella. Joidenkin komponenttien osalta puhutaan jopa 0,5 gramman pitoisuuksista, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri kertoo.

Kierrätysmateriaalien lisäksi renkaiden valmistuksessa käytetään runsaasti uusiutuvia raaka-aineita. Uusiutuvat materiaalit ovat osa hiilen biopohjaista kiertokulkua, eivätkä näin osallistu suoraan kasvihuoneilmiön syntymiseen. Esimerkiksi uusissa Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 -talvirenkaissa käytetystä kulutuspinnan Green Trace -kumisekoituksen materiaaleista tällaisia on jo nyt kolmasosa.

Renkaiden erot valmistusmateriaaleissa ja rakenteessa

Erot premium-renkaan ja edullisemman renkaan välillä ovat merkittäviä, vaikka renkaat näyttävät päällisin puolin samanlaisilta. Suurimmat erot talvirenkaista puhuttaessa ovat valmistusmateriaaleissa ja -laadussa.

– Talvirenkaassa kestävä rakenne on kaiken lähtökohta. Hyvissä talvirenkaissa kumisekoitukset ovat optimaaliset sekä kulutus- että sivupinnoissa. Budjettirenkaissa kumisekoitukset ovat yleisesti synteettisiä ja ne toimivat kohtalaisesti vain hyvin kapealla lämpötila-alueella, Morri selventää.

Pohjoismaihin suunniteltuja
premium-talvirenkaita on testattu juuri sellaisissa pohjoisen olosuhteissa, joihin ne on tarkoitettukin. Vain testaamalla renkaita oikeissa käyttöolosuhteissa ominaisuudet saadaan viritettyä vastaamaan paikallisia sääoloja ja vaativia ajoalustoja.

Vierintävastuksella suorin vaikutus kulutukseen ja päästöihin

Oikeanlaisen premium-renkaan valitseminen alentaa autoilun päästöjä ja kokonaiskulutusta. Suorin vaikutus on renkaan vierintävastuksella: mitä kevyemmin rengas vierii, sitä vähemmän se kuluttaa polttoainetta ja synnyttää hiilidioksidipäästöjä.

– Vierintävastuksella on merkittävä vaikutus kulutukseen. Verrattuna heikomman vierintävastusluokan renkaaseen A-luokan rengas oikeilla rengaspaineilla voi säästää jopa puoli litraa polttoainetta 100 kilometrillä, Morri sanoo.

Sähköautoilijoille matalampi vierintävastus näkyy pidempänä ajomatkana yhdellä latauksella. Myös ajoäänellä on suuri merkitys varsinkin sähkö- ja hybridiautoilijalle, mistä johtuen Nokian Renkaat valmistaa erikoismalleja kyseisiin ajoneuvoihin sekä nastattomina (Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 EV) että nastallisina (Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 EV).


Budjettirengas vs. premium-rengas

Budjettirenkaassa:

 • hankintahinta on edullisempi.

Premium-renkaassa:

 • käyttöikä on pidempi ja toimivuus laajalla lämpötila-alueella parempi.
 • rakenne on laadukkaampi ja tuotekehittelyn sekä testaamisen tuloksena parhaaksi hiottu.
 • erikoiskumisekoitus sekä sivu- että kulutuspinnoilla on kestävä ja toimii kaikissa talviolosuhteissa.
 • märkä-, jää- ja lumipito on erinomainen.
 • ajoääni on miellyttävä.
 • vierintävastus on pieni, mikä alentaa polttoaineenkulutusta.
 • jarrutusmatkat ovat budjettirenkaisiin verrattuna jäällä ja lumella merkittävästi lyhyemmät.
 • erinomainen sivuttaispito vähentää hallinnanmenetyksiä ajon aikana ja lisää turvallisuutta.
 • erityistä huomiota on kiinnitetty nastajakoon, nastan kiinnitykseen ja toimivuuteen.
 • valmistajat tarjoavat teknistä tukea sekä takuun raaka-aine- ja valmistevikojen varalle. Renkailla voi olla myös tyytyväisyystakuu tai lisätakuu rengasrikon varalta.

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri,

puh. 010 401 7621, [email protected]