18. joulukuu 2017 11:40 kategorioissa Yhtiöuutiset, Tuoteuutiset

Reissaatko jouluna? Huomioi nämä talvirenkaistasi

Monelle joulu tietää ajomatkaa lähellä tai kauempana asustelevien tuttavien luo. Ennen kuin suuntaat vilkkaaseen joululiikenteeseen, on hyvä varmistaa renkaiden kunto. Huomio kannattaa kiinnittää näihin kahteen asiaan: ilmanpaineeseen ja urasyvyyteen.

Reissaatko jouluna? Huomioi nämä talvirenkaistasi

Talvella renkaisiin tarvitaan enemmän ilmaa

Autonrenkaat suotavat vähitellen ilmaa ja vaativat siksi täydennystä. Talvella renkaiden ilmapainehuoltoon pitää kiinnittää huomiota erityisesti. Autoissa on omat ohjesuositukset rengaspaineille, mutta useimmiten niistä puuttuu talvirenkaiden normaalia korkeampi painesuositus.

– Lämpötilan vaihtelut muuttavat rengaspainetta. Ilman kylmeneminen kymmenellä asteella vähentää rengaspainetta noin 0,1 baria. Tästä syystä suosittelen pitämään rengaspainetta talvisin 0,2 baria (20 kPa) auton suosituksia korkeammalla, sanoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Paineiden tarkistus kerran kuussa auttaa pitämään ne kohdillaan ja havaitsemaan mahdolliset vuodot. Morri suosittelee tarkistamaan ilmanpaineet kylmistä renkaista, sillä ajossa lämmenneiden renkaiden paineet ovat aina korkeammat.

– Oikeilla paineilla on todella suuri vaikutus auton ajettavuuteen ja renkaiden kulumiseen. Vajaapaineinen rengas on myös turvattomampi, koska se pidentää auton jarrutusmatkaa, heikentää hallittavuutta ja on ylipäänsä alttiimpi vaurioille.

Moni laiminlyö paineiden säännöllistä tarkistusta turhaan, koska ilmapaine on helppo tarkistaa itse. Useimmilta huoltoasemilta löytyy ilmanpainemittari mutta ongelmana on niiden heikko huolto, minkä takia painenäyttämät voivat olla virheellisiä. Autoon voi hankkia myös aina mukana kulkevan ilmapainemittarin, joka on monesti luotettavampi vaihtoehto.

Urasyvyys kertoo renkaan kunnon

Kumipyörät kuluvat auton akseleilla eri tahtiin, mutta kulumista voi tasoittaa kierrättämällä renkaita akselistojen välillä. Yleensä riittää, että eturenkaat vaihtaa taka-akselille ja päinvastoin kerran ajokaudessa. Jos renkaita ei kierrätä, tuloksena on todennäköisesti epätasaisesti kulunut rengassetti, jolloin osa renkaista on ajokelvollisia ja osa loppuunkuluneita. Eroa renkaiden urasyvyydessä eri akselistojen välillä ei saisi koskaan päästää yli 2 millin.

– Hyväkuntoisella ja tasaisesti kuluneella rengassetillä saadaan aina paras ajotuntuma. Jos toinen rengaspari on kuitenkin päässyt kulumaan tuntuvasti toista enemmän, turvallisuuden kannalta on tärkeintä laittaa paremmat taakse. Hyvä indikaattori tässä on urasyvyys ja nastarenkaissa nastaulkonema. Kun takapyörille saadaan hyvä ote tiehen, estetään autoilijoille kaikkein vaarallisimpia tilanteita, joissa auton taka-akselin pito irtoaa tiestä ja ajoneuvo lähtee sivuluisuun.

Renkaiden kulumista voi seurata mittaamalla urasyvyyttä. Nyrkkisääntö on neljä millimetriä. Kun urasyvyys on madaltunut sen alle, on kumin pintakuvio selkeästi kulunut ja renkaan pito heikentynyt. Sileä rengas on liukas. Esimerkiksi sohjoisella talvitiellä tällainen rengas nostaa auton herkästi sohjon päälle, koska rengas ei ehdi syrjäyttää loskaa tien ja renkaan välistä. Sama ilmiö tapahtuu vesiliirrossa. Autoa on vaikea hallita ja vaativissa olosuhteissa riski tieltä suistumiseen kasvaa.

– Hyvä, pitävä rengas tottelee kuskia ja jopa korjaa mahdollisia ohjausvirheitä. Ajaminen on helppoa, kun rengas käyttäytyy loogisesti ja tuntee pidon rajan, Morri sanoo.

Urasyvyyden voi mitata helposti kotikonstein taskunpohjalle jääneellä kolikolla tai tulitikulla. Katso pikaohjeet täältä. Nykyrenkaista urasyvyyden näkee ilman mittaustakin. Esimerkiksi Nokian Renkaiden patentoima kulumisvaroitin, niin sanottu DSI-numeromerkintä, renkaan kulutuspinnan keskiosassa kertoo, montako milliä urasyvyyttä on jäljellä. Renkaassa voi olla numerorivistön ohessa myös lumikidesymboli. Jos se on kulunut kokonaan pois, rengas kannattaa vaihtaa uuteen.

Uusinta kehitystä edustaa Nokian Renkaiden ja Vianorin yhdessä kehittämä SnapSkan-palvelu. Turun Stockmannin parkkitalossa oleva yliajoskanneri skannaa auton renkaat automaattisesti sisääntullessa ja lähettää raportin renkaiden kunnosta ja sen vaikutuksesta ajoturvallisuuteen suoraan puhelimen näytölle. Samaa palvelukonseptia käytetään myös Vianorin liikkeissä, joissa asiakkaiden renkaat skannataan käsiskannereilla.

Talvirenkaiden pikatarkistus:

  • Tarkista rengaspaine muutaman viikon välein. Paineilla on suuri vaikutus ajomukavuuteen ja renkaan kulumiseen. Pidä talvella 0,2 baria korkeampaa rengaspainetta.
  • Mittaa urasyvyys pari kertaa ajokaudessa. Jos urasyvyys on alle 4 milliä, on aika vaihtaa uusiin.
  • Kierrätä renkaita akselistojen välillä. Jos urasyvyyksien ero on akselistojen välillä yli 2 milliä, kannattaa renkaat vaihtaa akselilta toiselle.
  • Tarkista renkaan ikä. Renkaat kestävät aktiivikäytössä keskimäärin noin 6 vuotta. 10 vuotta vanhoilla renkailla ei tule ajaa. Kumiseos kovenee renkaan vanhetessa, mikä huonontaa pitoa.

Lisätietoja:

Talvirenkaisiin enemmän ilmaa

Tarkista renkaan kuluneisuus

Renkaan käyttövinkkejä

Nokian Renkaat Oyj, www.nokianrenkaat.fi

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. 010 401 7621, [email protected]