17. joulukuu 2013 04:38 kategoriassa Tuoteuutiset

Malttia ja mielenrauhaa joululiikenteeseen:


Turvalliset talvirenkaat joulun paras pakettiVaihtelevat kelit ja pimeys lisäävät onnettomuusriskiä joulun vilkkaassa liikenteessä. Ennen joulumatkalle lähtöä kannattaa tarkistaa auton ja renkaiden kunto. Turvallisten talvirenkaiden merkitys korostuu, kun ajetaan äkisti muuttuvissa talvikeleissä usein pitkiäkin matkoja. Jouluna myös auto, jolla tavallisesti ajetaan kodin ja työpaikan väliä, joutuu aivan toisenlaisten rasitusten eteen, kun sillä suunnataan satojenkin kilometrien päähän joulun viettoon.

Lisää ilmanpainetta talvikelillä− Renkaiden uransyvyyden tarkastaminen on halpa ja helppo henkivakuutus. Lain mukaan talvirenkaiden uransyvyys tulee olla vähintään kolme millimetriä, mutta suosittelemme vähintään neljän millimetrin uransyvyyttä turvallisen talvipidon takaamiseksi. Hyvä nyrkkisääntö on myös, että talvirenkaissa tulee olla 0,2 baria (20 kPa) enemmän painetta kuin kesärenkaissa, koska kylmässä paine laskee. Kun rengaspaine on kohdallaan, pito- ja ajo-ominaisuudet ovat parhaat mahdolliset, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri opastaa.

Raskaasti lastatussa autossa rengaspainetta tulee nostaa 10-15 % normaalista paineesta. Liian alhainen rengaspaine heikentää auton ajo-ominaisuuksia ja lisää polttoaineen kulutusta. Renkaat myös kuluvat nopeammin. Rengaspainetta ei saa koskaan säätää heti ajon jälkeen vaan renkaiden ilmanpaine pitää aina mitata kylmistä renkaista. Ilmanpaineet kannattaa tarkastaa kolmen viikon välein.

Lisäksi on paikallaan tutkia kuinka vanhat renkaat ovat. Suositus renkaiden käyttöiäksi on enintään kuusi vuotta, maksimissaan kymmenen vuotta valmistusajankohdasta. Jos autolla ajetaan talviaikaan vain vähän, saattavat talvirenkaat näyttää hyväkuntoisilta, mutta niiden kumiseos kovenee vuosien kuluessa ja talvipito heikkenee.

Renkaiden iän voi tarkistaa niiden kyljessä olevasta nelinumeroisesta luvusta (DOT-merkintä), josta käy ilmi valmistuskuukausi ja vuosi. Esimerkiksi numerosarja 1013 kertoo, että rengas on valmistettu viikolla 10 vuonna 2013.

Hyvät talvirenkaat paras joululahjaJos renkaat ovat kuluneet tai liian vanhat, kannattaa uudet talvirenkaat hankkia ennen joulumatkaa. Se on paras joululahja sekä autoilijalle itselleen että hänen perheelleen ja muille tielläliikkujille. Renkaita hankittaessa ei tule pihistellä turvallisuuden kustannuksella, vaan kannattaa investoida korkealaatuisiin talvirenkaisiin, jotka antavat optimaalisen talvipidon ja ajomukavuuden Suomen vaihtelevissa talvikeleissä.

Hyvä esimerkki korkealaatuisista nastarenkaista on uusi Nokian Hakkapeliitta 8, joka on yhtä lehtitestiä lukuun ottamatta voittanut kaikki syksyn testit Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä ja Ukrainassa. Toinen uutuusrengas, nastaton kitkarengas Nokian Hakkapeliitta R2, on sekin testivoittaja Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä.

Älä lataa raskaita tavaroita suksiboksiin

h

Joulun viettoon lähdettäessä auto lastataan usein todella täyteen ja avuksi otetaan myös suksiboksi auton katolle. Suksiboksiin ei tule lastata raskaita tavaroita, koska auton painopiste saattaa silloin muuttua ja auto voi äkillisessä ohjaustilanteessa lähteä helpommin sivuluisuun. Suksiboksi painaa 10-20 kiloa ja keskisuuren auton katolle saa maksimissaan lastata noin 100 kilon taakan, suksiboksin paino mukaan lukien. Suurin sallittu paino käy ilmi auton ohjekirjasta.

Ennen matkalle lähtöä tulee autolle tehdä tietyt perustarkastukset. Tällaisia tarkastuksia ovat lamppujen, tuulilasinpyyhkimien, öljyn määrän, jäähdytysnesteen määrän ja pakkaskestävyyden sekä akun kunnon tarkistaminen. Tuulilasinpesunestettä kannattaa varata mukaan riittävästi ja luonnollisesti tulee autossa olla jääskrapa ja lumiharja.

− Kaiken varalta kannattaa mukaan ottaa myös pieni lumilapio, käynnistyskaapelit, taskulamppu tuoreilla paristoilla ja heijastinliivit jokaiselle matkustajalle. Lisäksi tulee matkapuhelimessa olla riittävästi virtaa ja varoituskolmion on oltava helposti saatavilla. Pidemmälle talvimatkalle lähdettäessä on hyvä varata mukaan myös lämpöisiä vaatteita mikäli autoon tulee vika hiljaisella tiellä ja avunsaanti viipyy, opastaa Vianor Oy:n vähittäiskaupan liiketoiminta-alueen johtaja Juha Mustakangas.

Kun auto on kunnossa ja sekä perhe että joululahjat on pakattu autoon, voi joulumatkalle lähteä rauhallisin mielin. Matkaa varten kannattaa varata kunnolla aikaa ja kahvitaukojakaan ei pidä unohtaa.

Turvallinen talviajo edellyttää hyvän etäisyyden säilyttämistä edellä ajavaan autoon eikä uhkarohkeita ohituksia kannata tehdä. Keli saattaa matkan aikana vaihdella usein, joten on syytä olla tarkkana ja sopeuttaa vauhti kelin mukaan. Jäätyneen tien riski on erityisen suuri alavilla mailla, varjoisilla tieosuuksilla, silloilla ja lähellä vesistöjä.

Turvallisen joulumatkan edellytykset  • Tarkista talvirenkaiden kunto ja hanki uudet, jos uransyvyys on alle neljä millimetriä tai jos renkaat ovat liian vanhat.
  • Tarkista renkaiden ilmanpaine. Talvella tulee ilmanpaineen olla noin 0,2 baria (20 kPa) suurempi kuin kesällä. Kun auto on lastattu täyteen, tulee ilmanpainetta lisätä 10-15 %.
  • Suksiboksiin ei saa laittaa painavia tavaroita, sillä silloin auton painopiste muuttuu, mikä lisää sivuluisun vaaraa.
  • Tarkista auton lamput ja tuulilasinpyyhkimet, öljyn määrä, pakkasnesteen määrä ja pakkaskestävyys. Ota mukaan tuulilasinpesunestettä.
  • Tarkista, että autossa on jääskrapa, lumilapio, käynnistyskaapelit, taskulamppu tuoreilla paristoilla ja heijastinliivit. Pidemmälle matkalle lähdettäessä on hyvä ottaa mukaan myös lämpimiä vaatteita sen varalta, jos autoon tulee vika matkalla, eikä apua saa paikalle nopeasti.
  • Tarkista, että matkapuhelin on ladattu.
  • Tarkista säätila ja kelivaroitukset ennen matkalle lähtöä.
  • Varaa normaalia enemmän aikaa matkalle ja pidä taukoja.
  • Aja varovaisesti, hiljennä vauhtia kelin mukaan ja säilytä riittävä etäisyys edellä ajavaan.

Renkaan käyttövinkkejä: https://www.nokianrenkaat.fi/kayttovinkkeja

Rengaspainesuositukset: https://www.nokianrenkaat.fi/rengaspaineet

Usein kysyttyä renkaista: https://www.nokianrenkaat.fi/asiakaspalvelu/

Hakkapeliitta-talviajokoulu: https://www.nokianrenkaat.fi/talviajokoulu

Halvat renkaat eivät ole taloudelliset: https://www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/turvallisuus/halvat-renkaat-eivat-ole-taloudelliset/

Nastat vai kitkat: https://www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/turvallisuus/nastat-vai-kitkat/

Nokian Hakkapeliitta 8
https://www.nokianrenkaat.fi/talvirenkaat/nokian-hakkapeliitta-8/

Tuotekuvia: www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta8

Katso tuotevideo: http://youtu.be/AtA3xCcYc4A

Nokian Hakkapeliitta R2
https://www.nokianrenkaat.fi/talvirenkaat/nokian-hakkapeliitta-r2/

Tuotekuvia: www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2

Katso tuotevideo: http://youtu.be/5hBhSeB_wf8

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj
Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, p. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

Vianor Oy
Vähittäiskaupan liiketoiminta-alueen johtaja Juha Mustakangas, p. +358 401 7758
juha.mustakangas(at)vianor.com

www.nokianrenkaat.fi

www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi
www.youtube.com/NokianTyresCom
www.twitter.com/NokianTyresCom
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc