Halvat renkaat eivät ole taloudelliset

Halpa rengas vai laaturengas? Kun autoilija tutkii rengastarjouksia ja etsii sopivia alennusrenkaita, hän päätyy lähes varmasti tiukkaan valintaan halpojen renkaiden ja laaturenkaiden välillä.

Olipa kyseessä talvirenkaat tai kesärenkaat, autoilija ei halua koskaan maksaa ylimääräistä. Halvimmat renkaat houkuttelevat, mutta toisaalta laaturenkaiden tarjoama turvallisuus kiinnostaa. Rengaskustannuksia muodostuu kuitenkin senkin jälkeen, kun uudet kesärenkaat on asennettu alle tai juuri hankitut talvirenkaat kannetaan rengaskaupasta tavaratilaan.

Miten hyvä rengas pyörii?

Renkaan vierintävastus vaikuttaa oleellisesti polttoaineen kulutukseen. Kesärenkaissa vierintävastukseen on kiinnitetty huomiota pidempään, mutta myös huippuvalmistajien uusissa talvirenkaissa vierintävastusta on vähennetty kehitystyön tuloksena. Jopa nastarenkaat voivat vieriä taloudellisesti, kun tuotekehityksessä on kiinnitetty asiaan huomiota turvallisuuden lisäksi.

Rengasvalmistajat vastaavat vierintävastuksen vähentämisen haasteeseen panostamalla voimakkaasti tuotekehitykseen. Kopiotuotantona valmistetut renkaat näyttävät usein pintakuvioiltaan samalta kuin laaturenkaat. Renkaan runkorakenne ja niissä käytetyt komponentit eivät kuitenkaan näy päälle päin. Ilman laboratorio- ja ajotestejä on vaikea arvioida renkaassa käytetyn kumiseoksen toimivuutta vaihtelevissa olosuhteissa. Renkaan ulkomuotoa katsottaessa on lähes mahdotonta arvioida renkaan ominaisuuksia.

Sekä talvirenkaissa että kesärenkaissa vierintävastuksella on merkitystä. Polttoaineen säästö voi olla jopa 6 %, kun valitaan vierintävastukseltaan parhaat renkaat. 40 000 kilometriä vuoden aikana ajava säästää n. 300 euroa/vuosi. Hyvät renkaat kestävät käytössä useamman kauden ja polttoainesäästöistä karttuu monta satasta. Pieni vierintävastus säästää myös ympäristöä päästöjen vähentyessä.

Onko halpa rengas kestävä rengas?

Hyvät renkaat kestävät kulutusta pitkään. Lisäksi huippurenkaat ovat turvallisia ja säästävät polttoainetta. Valveutuneet valmistajat kertovat esitteissään ja nettisivuillaan yksityiskohtaisesti kehittämistään ratkaisuistaan. Jos tarjousrenkaan kuvauksessa mainitaan renkaan olevan kestävä, taloudellinen ja turvallinen, eikä lisätietoa ole mistään saatavilla, voi olla syytä kyseenalaistaa argumentit.

Pitkäikäiset, kestävät renkaat vähentävät autoilijan kustannuksia, kun uusien renkaiden hankintaväli pitenee. Ajotapa vaikuttaa toki eniten renkaan ajotulokseen ja kestävyyteen. Rauhallinen normaali ajo ilman voimakkaita jarrutuksia ja kurvailuja lisää renkaan käyttöikää. Oikeasta ajotavasta saatava hyöty vain lisääntyy, kun itse renkaat ovat kestäviä ja toimivat tarkasti ja odotetusti ohjattaessa.

Rengastarjous kannattaa tutkia

Rengastarjouksia ja -alennuksia kannattaa seurata rengasliikkeiden ilmoittelusta, vaikka halvinta mahdollista rengaskierrosta ei olisikaan etsimässä. Toisinaan kestäviä, turvallisia ja vierinvastukseltaan hyvin rullaavia laaturenkaita tarjotaan edulliseen hintaan. Tämä on autoilijan kannalta paras vaihtoehto. Rengastarjous vain paranee, mikäli valmistaja tai myyjä pystyy tarjoamaan renkaalle tyytyväisyystakuun tai lisätakuun rengasrikon varalta. Rengastakuu saattaa sisältää mahdollisen hinauksen rengasliikkeeseen, joten takuitakin kannattaa vertailla. Vähemmän tunnettujen valmistajien halpoihin renkaisiin liittyvä takuu on yleisesti huomattavasti suppeampi kattavuudeltaan kuin laaturenkaiden. Myös ongelmatapauksissa laaturenkaiden valmistajien tarjoama apu on on lähellä ja ammattimaista, joka saattaa puuttua vähemmän tunnettujen merkkien maahantuojien organisaatioista.