12. huhtikuu 2018 10:15 kategorioissa Tuoteuutiset, Yhtiöuutiset


Laaturenkailla turvallisuutta ja ajomukavuutta:

Parhaat vinkit kesän rengasvalintaan

Kesärenkaiden vaihtorumban lähestyessä, jarruta ja pohdi hetki kesärenkaiden valintaa. Renkaat ovat autosi aktiivisin turvavaruste – vain neljä kämmenen kokoista alaa pitää autosi tiellä ja sinut autosi hallitsijana. Entä löytyykö tallistasi polttoainepihi pikkuauto vai kevyesti hyrräävä hybridi? Ja arvostatko mukavaa menoa ja vihreämpää autoilua?

Laaturenkailla turvallisuutta ja ajomukavuutta: Parhaat vinkit kesän rengasvalintaan

Asiantunteva rengasmyyjä selvittää yksilölliset ajotottumuksesi helposti oikeilla kysymyksillä, ja sopiva tuote ja rengaskoko löytyy kätevästi Nokian Renkaiden nettisivuilta rekisterinumeron avulla. Myös riippumattomien autolehtien testituloksista löytyy runsaasti lisätietoa kesärengasvalintaa helpottamaan.

Suomalaisten suosikkipaikka loman viettoon on oma mökki, vaikka ulkomaillekin matkataan mielellään useita kertoja vuodessa. Turvalliset ja omia tarpeita vastaavat laaturenkaat tuovat tarpeellista mielenrauhaa kesän kaikkiin ajomatkoihin. Premium- ja halparenkaan erot tulevat selvimmin esille ääritilanteissa, kuten märällä kelillä ja vesiliirron uhatessa.

Hyvä märkäpito antaa lisäturvaa

Hyvä märkäpito on oleellinen turvallisuustekijä kesäteillä, sillä hyvän märkäpidon rengas pysähtyy sateen liukastamalla tiellä nopeammin. Sateisella tiellä jarrutusmatkan pitenemisen lisäksi vesiliirto on usein aliarvioitu vaaratekijä. Sen riskiin on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota, sillä tiet ovat usein uraisia.

EU:n rengasmerkintä luokittelee renkaan märkäpitoa, vierintävastusta eli polttoainetehokkuutta ja ohiajomelua. EU-rengasmerkinnän märkäpito luokituksessa A tarkoittaa parasta pitoa ja F heikointa. Esimerkiksi A- ja F-luokan renkaan välinen ero pysähtymismatkassa märällä tiellä on jopa yli 18 metriä eli noin neljä autonmittaa. Luokitteluarvojen tulee olla näkyvillä rengaskaupassa ja verkkosivuilla, ja asteikko onkin autoilijan ystävä, sillä se mahdollistaa renkaiden helpon ja luotettavan vertailun. Vesiliirto ei kuulu luokittelun piiriin, sillä sitä on vaikea mitata standardoidusti. Valitsemalla A-luokan märkäpito-ominaisuudet maksimoidaan renkaiden märkäpito ja siten ajamisen turvallisuus myös sateisissa olosuhteissa. Kaikki Nokian Renkaiden kesärenkaat ovat märkäpitoluokassa A tai B, valtaosa A-luokassa.

Sähkö- ja hybridiautojen mukana kulkevat akustot tekevät niistä usein polttomoottoriautoa painavampia. Painavampi auto pysähtyy hitaammin, joten laadukkaiden renkaiden rooli korostuu varsinkin märillä pinnoilla, yllättävissä tilanteissa.

Kestävyyttä kaivataan varsinkin katumaastureissa

- Märkäpito- ja vesiliirto-ominaisuuksien lisäksi toinen keskeinen turvallisuuteen vaikuttava tekijä on renkaan rakenteellinen kestävyys. Rengasvalmistajan testeissä se varmistetaan testaamalla renkaita monipuolisesti ajaen maksimikuormalla teräsrumpuja vasten ns. indoor-testauksella, kuvailee Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Rakenteellinen kestävyys on erityisen tärkeää valittaessa renkaita SUV-autoon. Näissä pääsääntöisesti nelivetoautoissa kuormat ovat usein suuria, ja SUV-autoilla ajetaan paljon myös kuoppaisilla sivuteillä ja asfalttiteiden ulkopuolella. Renkaan heikoin kohta on sivupinta. Tilastot kertovat, että sivupintavaurioita syntyy SUV-autojen renkaisiin eniten esimerkiksi kaupunkien viiltävistä reunakiveyksistä tai heikkokuntoisilla mökkiteillä. Nokian Renkaat onkin kehittänyt ainutlaatuisen Aramid-vahvikkeen SUV-renkaiden sivupintoihin, mikä parantaa renkaiden kestävyyttä.

Enemmän ajomukavuutta

Oikein valittu rengas parantaa auton turvallisuutta. Innokkailla kotimaanmatkailijoilla myös ajomukavuuden merkitys korostuu, kun vaatimukset ovat nousseet myös lyhyillä matkoilla.

- Ajomukavuus liittyy renkaan profiiliin. Matalaprofiilinen rengas ei tuo parasta ajomukavuutta, sillä ilmatila renkaan sisällä on pieni. Mitä korkeampi renkaan profiili on, sitä mukavampaa ajaminenkin on. Myös jäykkä rengasmateriaali voi tehdä ajosta epämukavaa: vierintävastus kasvaa ja ajotuntuma on vähemmän pehmeä. Sisälle kuuluva rengasääni vaikuttaa myös olennaisesti ajomukavuuteen. Monipuolista vertailutietoa myös rengasäänestä löytyy automedioiden rengastesteistä, Matti Morri selvittää.

Yleisesti voidaan sanoa, että mitä matalaprofiilisemmasta renkaasta on kyse, sitä korkeampi on renkaan nopeusluokka eli suurin renkaalle sallittu nopeus, ja silloin myös renkaan rakenne on jäykempi. Korkeaprofiilisessa renkaassa renkaan rakenne taas on usein joustavampi. Auton valmistaja määrittelee erilaisia vaihtoehtoja sopivan renkaan leveydelle ja vannehalkaisijalle sekä profiilisuhteelle. Näistä autoilijan tulee valita omaa käyttöä parhaiten palveleva koko.

Pienemmät polttoainekustannukset oikealla rengasvalinnalla

Alhaisen vierintävastuksen renkaat auttavat säästämään polttoainekuluissa ja maksimoimaan polttoainetehokkuuden. Mitä alhaisempi renkaan vierintävastus on, sitä vähemmän se vaatii energiaa pyöriäkseen. AA-luokitelluissa renkaissa on sekä paras vierintävastus että märkäpito. Nokian Renkaiden kesärenkaiden yleisin vierintävastusluokitus on paras mahdollinen eli A.

Kannattaa miettiä, satsaako renkaan hintaan hieman enemmän säästääkseen lopulta polttoainekustannuksissa. Vaihtamalla matalan vierintävastuksen renkaaseen on mahdollista päästä jopa puolen litran polttoainesäästöihin sadalla kilometrillä, kun huolehtii että myös rengaspaineet ovat kunnossa. Esimerkiksi noin 40 000 ajokilometrin aikana se voi tarkoittaa jopa 300 euron säästöä.

Erityisesti sähköauton renkaan valinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota mahdollisimman alhaiseen vierintävastukseen. Matalan vierintävastuksen sähköautonrengas rullaa auton pidemmälle yhdellä latauksella, ja myös sen ympäristövaikutukset ovat pienemmät.

Valitse laaturenkaat kesäteille: 

  • Turvallisuus. Premium- ja halparenkaan erot tulevat selvimmin esille ääritilanteissa, kuten märällä kelillä ja vesiliirron uhatessa. Premium-renkaan lyhyempi pysähtymismatka lisää turvallisuutta ja ennaltaehkäisee onnettomuuksia. 
  • Saat kaiken irti auton ajo-ominaisuuksista. Auton ajo-ominaisuudet välittyvät tienpintaan juuri renkaiden kautta. Suorituskykyisen auton ominaisuudet menevät hukkaan, jos rengas ei kykene välittämään niitä tiehen. Valitsemalla premium-renkaan varmistat, että ajotuntumasi on vakaa, tunnokas ja mahdollisimman mukava.
  • Luotettavuus. Premium-renkaat suunnitellaan jokaisen ominaisuuden osalta huolellisesti ja testataan perusteellisesti. Voit luottaa renkaan huippuunsa hiottujen ajo-ominaisuuksien säilyvän mahdollisimman korkealla tasolla mahdollisimman pitkään.
  • Ajomukavuus. Tarkista autonvalmistajan määrittämät vaihtoehdot renkaan profiilisuhteelle, sillä korkeamman profiilin rengas tuo ajomukavuutta.
  • Polttoaineen säästö. Premium-renkaan alhainen vierintävastus vähentää polttoaineen kulutusta ja säästää näin sekä rahaa että luontoa. Säästö voi olla jopa 0,5 l/100 km.
  • Vertaile rengasliikkeessä ja verkossa eri renkaiden märkäpitoa, vierintävastusta ja ääntä EU-rengasmerkinnän tai riippumattomien rengastestien avulla. 
  • Huomioi erityisesti SUV-auton renkaiden valinnassa renkaan rakenteellinen kestävyys ja seuraa autonvalmistajan ilmanpainesuosituksia.

Kesärenkaan vaihtajan lisävinkit

Näin valitset renkaan sähkö- ja hybridiautoon

Nokian Renkaat Oyj, Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621 matti.morri@nokiantyres.com

Nokian Renkaat – maailman pohjoisin rengasvalmistaja