20. kesäkuu 2017 09:29 kategorioissa Tuoteuutiset, Yhtiöuutiset

Tarkista kesärenkaat ja auton varustelu ennen lomamatkalle lähtöä

Moni autoilija suunnittelee kesälomalleen pidempiäkin ajomatkoja. Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri kertaa, mitä kuskin kannattaa tarkistaa kesärenkaiden ja auton varustuksen osalta lomamatkalle lähtiessä.

Tarkista kesärenkaat ja auton varustelu ennen lomamatkalle lähtöä

1) Perustarkastus renkaille: urasyvyys ja renkaan pinta

Nokian Renkaat suosittelee, että renkaissa olisi jäljellä vähintään 4 mm urasyvyyttä. Kun urasyvyys putoaa tämän alle, heikkenevät laaturenkaankin ominaisuudet dramaattisesti.

Perustarkastus renkaille: urasyvyys ja renkaan pinta

Jos renkaan pinnassa tai sivupinnoissa näkyy epätavallisia halkeamia, repeämiä tai patteja, suosittelee Morri kääntymään asiantuntijan puoleen rengasliikkeessä. “Kyseessä voi olla vain visuaalinen haitta, mutta rengasammattilainen osaa sanoa, onko kyseessä turvallisuusriski ja tarvitseeko renkaat jopa vaihtaa ennen pidempää matkaa”, Morri sanoo.

2) Rengaspaineet kohdalleen ja oikeaoppinen kuormaus

Mökkireissuille tarvitaan usein mukaan runsaasti varusteita. Raskas kuorma edellyttää auton oikeaa lastausta ja rengaspaineiden huomiointia. Auton ollessa täynnä kyytiläisiä ja tavaraa kannattaa käyttöön ottaa auton ohjekirjan mukaiset täyden kuorman paineet.

Tarkista kesärenkaat ja auton varustelu ennen lomamatkalle lähtöä

“Autoa lastatessa on hyvä muistaa pakata raskaimmat tavarat alimmaisiksi”, Morri neuvoo. “Näin painopiste pysyy matalalla ja ajettavuus on parempi. Tavarat kannattaa myös sitoa kiinni, etteivät ne äkkijarrutuksessa aiheuta vaaraa.”

Renkaan ilmanpaineiden suhteen Morri muistuttaa pitämään huolta myös venttiilihatuista.

“Yllättävän usein huomaa venttiilihatun puuttuvan. Kuulostaa pikku jutulta, mutta ilman hattua venttiilin voi kerääntyä kaikenlaista likaa, mikä taas aiheuttaa ongelmia: venttiilin vuotaessa renkaiden ilmanpaine laskee, renkaan lämpeneminen kasvaa ja rengasrakenne rasittuu normaalia enemmän. Tämän seurauksena rengas kuluu ja voi myös rikkoutua herkemmin.”

3) Huoltotarvikkeet ja turvavälineet

Pitkällä matkalla autoilijan voi yllättää rengasrikko tai muu huoltotarve. Näitä tilanteita varten auton tavaratilasta tulisi löytyä helposti ja nopeasti ainakin varoituskolmio, renkaisiin sopiva rengasavain, tunkki, hinauskoukku – ja tietysti myös hyväkuntoinen vararengas.

Jos vararengas kuitenkin puuttuu varusteiden joukosta huoltotarpeen osuessa kohdalle, apua kyllä löytyy. Nokian Hakka-turva auttaa rengasrikon sattuessa kellon ympäri Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Jos autoilija ei kuulu Hakka-turvan piiriin, kannattaa muistiin ottaa tiepalvelun puhelinnumero.

“Turvaliivi on myös kullanarvoinen pimeällä. Sitä kannattaa säilyttää hanskalokerossa, niin sen saa puettua jo ennen kuin nousee autosta. Katsoisin myös jo ennen lähtöä, mistä kohdasta tunkilla voi nostaa autoa; näin sitä ei tarvitse alkaa pimeällä etsiä yrityksen ja erehdyksen kautta.”

Älä jätä asuntovaunua parkkiin aurinkoon

Erityisneuvon kesäksi Morri antaa asuntovaunujen omistajille: leirintäalueilla vaunua ei pidä jättää pitkiksi ajoiksi parkkiin aurinkoon, ainakaan suojaamatta renkaita.

“Auringon UV-säteily kuivattaa renkaita ja ikäännyttää niitä ennen aikojaan”, Morri selittää. “Tällöin renkaisiin voi tulla syvällekin meneviä halkeamia ja ne voi joutua vaihtamaan, vaikka urasyvyyttä olisi vielä reilusti jäljellä.” 

Nokian Renkaat: Tiedätkö missä kunnossa kesärenkaasi ovat? 
Nokian Renkaat: Tarkista rengaspaineet 
Nokian Renkaat: Ennakoi vesiliirto 
Nokian Renkaiden Hakka-turvan tiepalvelu

Tutustu Nokian Renkaiden kesärengasvalikoimaan tästä: https://www.nokianrenkaat.fi/renkaat/henkiloauton-renkaat/kesarenkaat/

 

Lisätietoa:

Nokian Renkaat Oyj,
www.nokianrenkaat.fi 
Teknisen asiakaspalvelun päällikkö
Matti Morri, puh. +358 10 401 7621
[email protected]