25. lokakuu 2016 12:16 kategoriassa Tuoteuutiset

Nokian Renkaat ja Vianor maailmanennätysvauhdissa: Uusi maailmanennätys auton kahdella renkaalla ajossa on huima 186,269 km/h

Tiedote 25.10.2016

Uusi maailmanennätysnopeus saavutettiin, kun Nokian Renkaiden tuotekehitys, Vianorin ammattitaitoinen varikkotiimi ja tunnettu stunt-kuljettaja Vesa Kivimäki yhdistivät osaamisensa. Ennätysvauhtiin kiitänyt auto oli varustettu Nokian Renkaiden Aramid Sidewall -teknologialla vahvistetuilla renkailla. Uusi auton kahdella renkaalla ajon maailmanennätysnopeus mitattiin Seinäjoen lentoasemalla 31.8.2016.

Äärinopeuksissa erityisesti renkaiden rooli korostuu. Etenkin, kun kosketus tiehen on vain kahden renkaan eli käytännössä kahden kämmenen varassa. Jotta ennätys olisi mahdollista rikkoa, tarvittiin ennätysautoon mahdollisimman kestävät renkaat. Nokian Renkaiden Aramid Sidewall-teknologian ansiosta renkaisiin saatiin kulutusta ja viiltoja poikkeuksellisen hyvin kestävä sivupintarakenne.

– Kahdella renkaalla ajettaessa renkaan tiekosketus on sen sivupinnalla, joten meidän oli suunniteltava erityisesti tähän tarkoitukseen sopiva erikoisrengas. Sivupinnan alueella oleva kumisekoitukseen lisätty Aramid-kuitu vahvistaa renkaan sivupintaa ja antaa sille huomattavasti paremman repimislujuuden. Tämä uniikki sivupintasekoitusteknologia yhdistettynä erikoisrakenteeseen saatiin ennätysajoon sopiva spesifikaatio, kertoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Aramid Sidewall -teknologian salaisuus on lentokoneteollisuudessa ja sotilaskäytössäkin hyödynnetty, äärimmäisen vahva aramid-kuitu. Teknologiaa hyödynnetään muun muassa uusimmissa katumaasturirenkaissa.

– Maailmanennätystyritykseen vaadittava intohimo ja luova hulluus sopivat myös Nokian Renkaiden tuotekehitykseen. Meidän on kokeiltava uusia asioita ja testattava rajojamme. Vain siten voimme kehittää entistä turvallisempia ja kestävämpiä renkaita myös tulevaisuudessa, toteaa Morri.

Maailmanennätyksen tekemiseen osallistui myös Vianorin asiantunteva varikkotiimi, joka huolehti ennätysautosta ja -renkaista. Tiimi pystyi vaihtamaan renkaat nopeasti ja raportoimaan kuljettajalle reaaliajassa auton ja renkaiden kunnosta.

– Olen aikaisemminkin yrittänyt rikkoa auton kahdella renkaalla ajon maailmanennätyksen siinä kuitenkaan onnistumatta. Jossain vaiheessa tajusin, että tärkein asia ennätysvauhtiin pääsemisessä oli poikkeuksellisen kestävät renkaat. Yhteistyö Nokian Renkaiden ja Vianorin kanssa teki maailmanennätyksen rikkomisen nyt mahdolliseksi, tuore maailmanennätysmies Vesa Kivimäki kertoo.

Auton kahdella renkaalla ajon maailmanennätys toteutettiin Guinness World Records -organisaation määrittelemien sääntöjen mukaisesti. Ajettavan auton tulee olla sarjatuotantoauto, eikä ainoastaan ennätysajoa varten valmistettu prototyyppi. Ajo molempiin suuntiin tulee suorittaa tunnin sisällä sadan metrin etäisyydellä toisistaan sijaitsevien nopeusmittausraporttien läpi. Maailmanennätys lasketaan näiden kahden mittauksen keskiarvona.

Ennätysajo toteutettiin 2 km pitkällä ja 50 metriä leveällä kiitotiellä. Matka, jonka aikana saavutettava keskinopeus mitattiin, oli 100 metriä.

Edellinen auton kahdella renkaalla ajon nopeusennätys oli vuodelta 1997, jolloin ruotsalainen Göran Eliason ajoi autoa kahdella renkaalla 181,25 km/h.

Katso video kuinka huima ennätysnopeus saavutettiin sekä kuvat ennätysajosta, autosta sekä kuljettajasta.

Lisätiedot:

Markkinointi- ja viestintäjohtaja Antti-Jussi Tähtinen, Nokian Renkaat Oyj, puh. 010 401 7940

[email protected] 

Stunt-kuljettaja Vesa Kivimäki, puh. 040 086 4106, [email protected] 

Ääriolosuhteiden mestari

Nokian Renkaat on maailman pohjoisin rengasvalmistaja. Yhtiö edistää ja helpottaa turvallista ajamista vaativissa olosuhteissa. Se toimittaa innovatiivisia renkaita henkilöautoihin, kuorma-autoihin ja raskaisiin koneisiin etupäässä alueilla, joiden olosuhteet kuten lumi, metsä sekä vuodenaikojen vaihtelut vaativat renkaan suorituskyvyltä erityisen paljon.

Vianor – Kenties maailman mukavin pitstop

Vianor on autoiluun ja rengaspalveluihin keskittynyt kasvava ketju, johon kuului vuoden 2015 lopussa 1475 myyntipistettä 26 maassa. Laajan myyntiverkoston ansiosta Vianor on rengasliike, jota ei tarvitse kaukaa hakea. Suomessa on yli 90 Vianor-myyntipistettä ympäri maan, Helsingistä aina Kemijärvelle saakka. Vianor-nimi juontaa juurensa latinan kielestä ja tarkoittaa "pohjoista tietä". Nimi ilmentää Vianorin perusajatusta pohjoisten olojen osaajana.


Quick facts

  • Nokian Renkaat ja Vianor maailmanennätysvauhdissa Uusi maailmanennätys auton kahdella renkaalla ajossa on huima 186,269 km/h Uusi maailmanennätysnopeus saavutettiin, kun Nokian Renkaiden tuotekehitys, Vianorin ammattitaitoinen varikkotiimi ja tunnettu stunt-kuljettaja Vesa Kivimäki yhdistivät osaamisensa. Ennätysvauhtiin kiitänyt auto oli varustettu Nokian Renkaiden Aramid Sidewall -teknologialla vahvistetuilla renkailla.