3. kesäkuu 2013 04:28 kategoriassa Tuoteuutiset

Nautinnollista ja turvallista matkaa:


Laadukkaat ja huolellisesti hoidetut kesärenkaat säästävät rahaaOikealla rengasvalinnalla ja renkaiden oikealla huollolla säästät selvää rahaa. Hyvät ja huolella hoidetut kesärenkaat vaikuttavat oleellisesti auton turvallisiin ajo-ominaisuuksiin, ajomukavuuteen, renkaiden elinikään sekä polttoaineen kulutukseen. Noin 30 prosenttia liian alhainen rengaspaine puolittaa renkaan käyttöiän. Alhaisen vierintävastuksen kesärengas, jonka rengaspaine on kohdillaan, kuluttaa jopa 0,5 litraa/100 km vähemmän polttoainetta.

Renkaat eli vain neljä kämmenen kokoista alaa ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen. Uusia kesärenkaita hankkiessa asiaan kannattaa siis paneutua syvällisesti. Auton ohjekirjassa ilmoitetaan, minkä kokoiset renkaat autossa tulee olla. Seuraavaksi tulee miettiä omaa ajotyyliään ja mitä ominaisuuksia renkaissa arvostaa.

Rengastesteistä hyvää tietoaLaadukkaiden renkaiden löytämiseksi hyvää tukea rengasvalinnalle saa autolehtien kesärengastesteistä. Myös EU:n rengasmerkinnästä on apua, joskin se huomioi vain renkaan kolme ominaisuutta: polttoainetaloudellisuuden, märkäpidon ja ohiajomelun. Autolehtien rengastestit antavat perusteellisen kuvan renkaan ominaisuuksista. Ennen lopullista päätöstä kannattaa rengasvalintaa pohtia vielä myös asiantuntevan rengasliikkeen ammattilaisten kanssa.

Markkinoilla on erikoisrakenteisia Flat Run/Run Flat -renkaita, joilla voi rengasrikonkin jälkeen ajaa vielä noin 50-150 kilometriä. Tällaiset renkaat suositellaan kuitenkin asennettavaksi vain autoihin, joihin ne on suunniteltu ja joissa ne ovat ns. ensiasennusrenkaina.

Halpa ei ole taloudellisin tai turvallisin ratkaisuMyös renkaiden hinta vaikuttaa luonnollisesti ostopäätökseen, mutta tässäkin tulee huomioida kokonaisuus, renkaiden koko eliniän aikainen taloudellisuus. Renkaat joiden vierintävastus on alhainen säästävät polttoainetta ja laskevat kokonaiskustannuksia.

Jos säästää renkaiden hankintakuluissa, maksaa rahan hyvin nopeasti takaisin polttoainelaskuissa. Koska halvemmat renkaat valmistetaan huokeammista materiaaleista, niiden vierintävastukset ovat korkeampia. Jos vuodessa ajetaan esimerkiksi 40 000 kilometriä, voi bensalasku olla korkeamman vierintävastuksen vuoksi yli 300 euroa suurempi.

− Renkaissa pätee sama asia kuin useimpien muidenkin tuotteiden kohdalla eli laatu maksaa enemmän. Niin sanottujen halparenkaiden ajo-ominaisuuksia ei ole usein suunniteltu Suomen kesäkeleihin. Huomiota kannattaa kiinnittää etenkin renkaan märkäpitoon ja vesiliirto-ominaisuuksiin. Näiden ominaisuuksien merkitys on yhä suurempi myös autoissa, joissa on ajonvakautus- ja luistonestojärjestelmät sekä ABS-jarrut. Esimerkiksi Nokian Hakka Blue -kesärengas kuuluu märkäpidoltaan EU-luokittelun toiseksi parhaaseen kategoriaan eli B-luokkaan. Kun jarrutetaan märällä tiellä 80 km/h nopeudesta se pysähtyy noin kolme autonmittaa, 15 metriä, ennen heikoimmassa F-luokassa olevaa rengasta, selvittää Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Enemmän ajomukavuuttaRenkaat välittävät tärkeää tietoa auton elektronisiin järjestelmiin, joiden tietokoneet tämän informaation perusteella päättävät miten pyörien on reagoitava ohjausliikkeisiin, pitoon ja ajoalustan muutoksiin. Huonojen renkaiden vuoksi ajonvakautusjärjestelmä ja ABS-jarrut voivat saada vääriä signaaleita, minkä seurauksena järjestelmät eivät toimi optimaalisesti. Tämä saattaa esimerkiksi lisätä jarrupalojen kulumista.

Laaturenkaat ovat usein myös ajomukavuudeltaan paremmat kuin halparenkaat. Esimerkiksi Nokian Renkaat tutkii erilaisten testien avulla kuinka renkaan käyttäytyminen erilaisilla alustoilla ja pinnoilla vaikuttaa ajomukavuuteen ja rengasääneen.

Ennen renkaiden vaihtoa kannattaa tarkistaa vanhat renkaat. Jos ne ovat kuluneet epätasaisesti, saattaa auton ohjausgeometria olla vialla ja se tulee korjata rengasliikkeessä ennen uusien renkaiden asentamista.

Oikealla rengashuollolla lisäkilometrejäUusien renkaiden elinikään, ajo-ominaisuuksiin ja ajomukavuuteen voi vaikuttaa monin tavoin. Omalla ajotyylillä on suuri merkitys. Nopeat kiihdytykset ja jarrutukset kuluttavat renkaita luonnollisesti huomattavasti nopeammin kuin maltillinen ajotyyli. Myös renkaiden oikealla huollolla ajokilometrejä saadaan lisää.

Tärkeintä on tarkistaa rengaspaine säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa ja aina ennen raskasta kuormausta vaativaa matkaa. Oikea rengaspaine vähentää renkaiden kulumista ja vierintävastusta sekä parantaa ajo-ominaisuuksia ja ajomukavuutta. Jos renkaassa on 20 prosenttia liian vähän ilmaa, vähenee sen käyttöikä viidesosan suunnitellusta ja 30 prosenttia liian alhainen rengaspaine puolittaa renkaan käyttöiän. Oikea rengaspaine löytyy auton ohjekirjasta. Renkaiden ilmanpaine tulee mitata kylmistä renkaista.

Renkaiden elinikää voi kasvattaa myös vaihtamalla niiden paikkaa noin 8 000 kilometrin välein. Tällä tavalla renkaiden kulumismuoto saadaan tasattua, sillä etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin.

Lue lisää:

Autoon ja ajotyyliin sopivat renkaat:
https://www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/turvallisuus/renkaan-vaikutukset-turvallisuuteen/turvalliset-ja-taloudelliset-renkaat/
https://www.nokianrenkaat.fi/renkaat/henkiloauton-renkaat/kesarenkaat/

Oikeat rengaspaineet:
https://www.nokianrenkaat.fi/rengaspaineet

Usein kysyttyä renkaista:
https://www.nokianrenkaat.fi/asiakaspalvelu/

Flat Run/Run Flat -renkaat:
https://www.nokianrenkaat.fi/runflat-flatrun-faq

Hakka-turva:
https://www.nokianrenkaat.fi/hakkaturva

Lisätietoja:
www.nokianrenkaat.fi

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi
www.youtube.com/NokianTyresCom