29. kesäkuu 2017 12:44 kategoriassa Tuoteuutiset

Kesäinen road trip Euroopassa: miten suunnitella ja varautua oikein

Ulkomaille suuntautuva lomamatka henkilöautolla tarjoaa vapautta ja mahdollisuuden kokea kesäinen Eurooppa eri tavalla. Perusteellinen tutustuminen kohdemaan rengas- ja liikennesääntöihin sekä renkaiden ja auton huoltotarpeisiin varautuminen ennakkoon varmistaa, ettei matka tyssää turhaan tai roimat sakot varjosta lomaa.

Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen ohjeistaa autoilijoita selvittämään ennakkoon, mitä asiakirjoja tarvitaan, kun suuntaa autolla ulkomaille.

“Näitä ovat passin ja ajokortin lisäksi ainakin vakuutuspaperit, FIN-tunnus, viisumi ja valtakirja, jos ajaa jonkun muun omistamalla autolla. Varusteiden kuten palosammuttimien tai heijastinliivien osalta tulee tarkistaa, mitkä ovat kohdemaassa pakollisia.”

Yllätyksenä voivat tulla myös eri maiden joskus mutkikkaatkin määräykset ajokieltojen ja -rajoitusten suhteen. Esimerkiksi Italiassa monien suurkaupunkien historiallisissa keskustoissa ajamista on rajoitettu päästö- ja ruuhkaongelmien vuoksi.

Myös tie- ja ruuhkamaksut ovat Euroopassa yleinen käytäntö, johon harva meistä on tottunut. Lisäksi säädökset kojelautakameroista vaihtelevat maittain: ne voivat olla tietosuojalakien nojalla sallittu, kielletty tai sallittu rajoituksin. Laittomasta käytöstä voi saada kovat sakot, joten on viisasta selvittää paikallinen käytäntö etukäteen.

Autoliitto tarjoaa tietoa kohdemaista jäsenilleen verkossa. Järjestön ulkopuoliset kuskit voivat perehtyä maiden eroihin kattavasti Autoillen Euroopassa -oppaan avulla.

Onhan renkaidesi nopeusluokka riittävä?

Rengasmääräysten suhteen Eurooppa on kesärengaskauden aikaan verraten yhdenmukainen manner. Urasyvyyden minimivaatimus kesärenkaille on useimmissa maissa 1,6 mm kuten Suomessakin. Nokian Renkaat kuitenkin suosittelee vähintään 4 mm urasyvyyttä: tämän rajan alle mentäessä laaturenkaankin ominaisuudet heikkenevät jyrkästi. Tärkeää kesälomamatkalle lähtiessä on, että auton alta löytyvät oikein valitut ja huolletut kesärenkaat.

“Toisin kuin Suomessa, monessa Euroopan maassa laki sanoo, että renkaiden tulee nopeusluokaltaan kattaa ajoneuvon rakenteellinen maksiminopeus”, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri opastaa. “Siksi tarkistaisin ennakkoon, että auton alta löytyy nämäkin säädökset täyttävät renkaat.”

Morri huomioi myös erään ajotapoihin liittyvän asian, johon on hyvä kiinnittää huomiota etenkin Keski-Euroopassa.

“Meille suomalaisille suuret korkeuserot ovat harvinaisia. Jos suuntaa autolla vaikkapa Keski-Euroopassa vuoristoon, suosittelen maltillista ajotapaa. Vastaan tulee väistämättä pitkiä alamäkiä ja kiemuraisia teitä, jolloin monilla on tapana jarrutella runsaasti. Tämä kuumentaa niin jarruja kuin renkaitakin. Kannattaa pitää jäähdyttelytaukoja rengasrikon välttämiseksi”, Morri neuvoo.

Älä ahnehdi liian pitkiä matkoja kerralla

Autoliiton Suokonautio-Hynninen korostaa, että omalla autolla lomailun tarjoamasta vapaudesta kannattaa nauttia ja muistaa pitää ajo-osuudet sopivan lyhyinä. “Helppo virhe on ahmia liian pitkiä ajomatkoja päivittäin: tämä uuvuttaa kuskin ja matkailusta häviää nautinto. Henkilöautolla voi pysähtyä vapaammin ja niin kannattaakin tehdä noin parin tunnin välein. Myös kuskin vaihto on hyvä idea, jos se on mahdollista.”

Rengasrikon sattuessa ulkomailla Nokian Renkaiden Hakka-turva auttaa ympäri vuorokauden Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Lisäksi apua tarjoaa Nokian Renkaiden jälleenmyynti- ja huoltoketju Vianorin tiepalvelun jäsenyyteen sisältyvät matkanjatkamispalvelut ovat voimassa Suomen lisäksi 42 EU- ja ETA-maassa teknisen vian tai rengasrikon yhteydessä.

Nokian Renkaat: Hakkaturva

Nokian Renkaat: Tiedätkö missä kunnossa renkaasi ovat?

Vianor Tiepalvelu

Autoliitto: Autoillen Euroopassa

Lisätietoa:

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621 [email protected]

Nokian Renkaat – maailman pohjoisin rengasvalmistaja 

Twitter I YouTube I Facebook I LinkedIn 

Autoliitto

www.autoliitto.fi

Matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen, puh. +358 9 7258 4444

[email protected]

Facebook I YouTube I Twitter