18. kesäkuu 2013 05:02 kategoriassa Tuoteuutiset

Kaara ja kumit kunnossa: Suuntaa huolettomasti autolomalleKesälomamatkalla perheen auto joutuu koville. Täyteen lastattu auto, pitkät ajomatkat vaihtelevissa keleissä ja mahdolliset korkeat nopeudet varsinkin Keski-Euroopan teillä tuovat nopeasti esiin auton huollon mahdolliset puutteet. Ennen lomamatkaa on tärkeää tutkia myös renkaiden kunto ja huolehtia oikeista rengaspaineista. Laadukkaat ja kunnossa olevat kesärenkaat torjuvat tehokkaasti vesiliirtoa. Raskaasti lastatun auton renkaisiin on lisättävä 10-15 prosenttia normaalia enemmän ilmaa.

Suurimman osan vuotta perheen auto liikkuu tasaista tahtia kodin ja työpaikan sekä kodin ja kesämökin väliä. Auto rasittuu normaalisti ja toimii ilman isompia ongelmia. Pitkä kesälomamatka raskaasti lastatulla kuormalla saattaa olla autolle todellinen shokki. Vähemmälle huomiolle jäänyt auton huolto kostautuu armotta rankassa ajossa ja matka voi päättyä harmillisesti tien pientareelle. Korjaus saattaa aiheuttaa ison loven kesälomakassaan, etenkin ulkomailla.

Tutki renkaasi, vältä vesiliirtoMielenrauhasi paranee, kun tarkastat tai tarkistutat auton ennen lomamatkaa. Useimmat korjaamot tekevät huollon kohtuuhintaan. Yksi tärkeimmistä tarkastuksista on renkaiden kunnon ja rengaspaineiden tutkiminen.

− Renkaiden kunto kannattaa tutkia hyvissä ajoin ennen lomamatkaa. Lain mukaan uransyvyyden on oltava vähintään 1,6 millimetriä, mutta vesiliirron riski kasvaa voimakkaasti, kun uransyvyys on alle 4 millimetriä. Kuluneet renkaat, raskaasti lastattu auto ja Suomen kesään kuuluvat yllättävät ja rankat ukkoskuurot ovat kokeneellekin kuskille vaarallinen yhdistelmä. Vältä ajamista urissa, laske nopeutta ja pyri saamaan tuntuma takaisin tiehen ennen kuin teet ohjausliikkeitä, neuvoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Nokian Renkaiden tekemät testit osoittavat, että kuluneella renkaalla (kulutuspinta alle 1,6 millimetriä, tiellä vettä noin 5 mm) vesiliirto alkaa kaarreajossa jo 76 km/h:n nopeudessa, kun vesiliirron alkamisnopeus uusilla renkailla on 96 km/h.

Kaikissa Nokian Hakka -kesärenkaissa on patentoitu kulumisvaroitin (DSI Driving Safety Indicator), joka kertoo helposti ja selkeästi numeroin jäljellä olevan kulutuspinnan millimetreinä. Vesiliirtovaroittimen pisarasymboli häviää neljän millimetrin jälkeen muistuttaen kasvaneesta vesiliirtoriskistä.

Lisää ilmaa loma-auton renkaisiinÄärimmäisen olennainen ajoturvallisuuteen ja ajomukavuuteen vaikuttava katselmus on rengaspaineiden kontrolli juuri ennen lomamatkalle lähtöä. Kaikkien lomalle mukaan otettavien tavaroiden autoon pakkaaminen on haastava tehtävä. Usein avuksi otetaan suksiboksi, mutta sinne ei tule laittaa raskaita tavaroita, koska auton painopiste muuttuu ja auto menettää helposti pidon äkkinäisessä väistöliikkeessä. Jos rengaspaineet ovat lisäksi liian alhaiset, riski vain kasvaa.

− Oikeat ilmanpainearvot löytyvät auton käsikirjasta. Raskaasti lastattu auto vaatii 10-15 prosenttia korkeamman rengaspaineen. Jos suositeltu paine on esimerkiksi 250 kPa (2.5 bar), tulee renkaisiin lisätä 25-40 kPa (0.25-0.40 bar) ilmaa. Rengaspaineet on tarkistettava aina kylmistä renkaista. Kesälomamatkan jälkeen rengaspaineet kannattaa laskea normaaliarvoihin, muistuttaa Morri.

Oikea rengaspaine vähentää renkaiden kulumista ja vierintävastusta sekä parantaa ajo-ominaisuuksia ja ajomukavuutta.

Turvallisuutta laaturenkaillaKesälomalla kuluu rahaa ja siksi halvat kesärenkaat saattavat houkutella. Kannattaa muistaa, että laatu maksaa hieman enemmän ja autolehtien kesärengastestit osoittavat selvästi, että vain korkealaatuiset renkaat antavat turvalliset ajo-ominaisuudet ja hyvän suojan vesiliirtoa vastaan.

Renkaat tulee aina hankkia niihin oloihin, joissa pääasiassa ajaa. Pohjolan kesä poikkeaa keskieurooppalaisesta. Viisas valinta on hankkia Pohjolan oloihin kehitetyt Nokian Hakka -kesärenkaat. Ne toimivat turvallisesti ja mukavasti vaihtelevissa lämpötiloissa, vierintävastus on alhainen ja ne rullaavat hiljaisesti Suomen karkeilla asfalttiteillä.

Varoituksen sana koskee nastattomilla talvirenkailla eli kitkarenkailla ajamista kesäkelillä. Kitkarenkaat ovat talvirenkaat eikä niitä ole suunniteltu kesäajoon. Kitkarenkaiden kumisekoitus ja kulutuspinta ovat erilaiset kuin kesärenkaiden ja siksi niiden märkäpito ei ole samaa luokkaa kuin kesärenkaiden. Pehmeä kumisekoitus aiheuttaa myös sen, että kitkarenkaat kuluvat kesäkelillä huomattavasti nopeammin kuin oikeat kesärenkaat.

Lisäturvaa kesälomalle tuo uusille Hakka-kesärenkaille myönnettävä vuoden mittainen Hakka-turva. Jos asianmukaisesti käytetty ja oikein asennettu rengas rikkoutuu normaalikäytössä tapaturmaisesti korjauskelvottomaksi, kuluttaja saa vioittuneen renkaan tilalle uuden vastaavan tuotteen veloituksetta Nokian-renkaita myyvästä liikkeestä Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa.

Muista myös asuntovaunuJos matkalle lähdetään asuntovaunun kanssa, on syytä syynätä myös vaunun renkaiden kunto. Tavallinen vika vanhemmissa asuntovaunun renkaissa on, että niiden sivuissa on pieniä halkeamia, jotka johtuvat renkaiden iästä ja suuresta altistumisesta auringonvalolle. Tällaiset ja tietenkin myös kuluneet renkaat kannattaa vaihtaa uusiin.

Myös vaunun renkaiden ilmanpaine tulee tarkistaa. Väistöliikkeessä liian alhainen rengaspaine saa vaunun helposti heiluriliikkeeseen, joka on vaikeasti hallittavissa. Asuntovaunun renkaiden ilmanpaine on huomattavasti korkeampi kuin henkilöautonrenkaiden, tavallisesti noin 310-320 kPa (3.1-3.2 bar).

Kun renkaat ja auto ovat kunnossa, voi lomalle lähteä turvallisin mielin. Tärkeintä lomamatkalla on rauhallinen ja ennakoiva ajotyyli. Lomalla ei pitäisi olla kiire minnekään ja kaikki autossa matkaavat nauttivat autolomasta huomattavasti enemmän, kun tuntevat olonsa turvalliseksi ja huolettomaksi.

Vinkkilista turvalliseen ja huolettomaan autolomaan • Tutki renkaiden kunto ja uransyvyys, turvallinen pito = vähintään 4 mm:n uransyvyys
 • Tarkista rengaspaineet, raskaasti lastatun auton renkaisiin 0.25-0.40 baria enemmän ilmaa, muista tarkistaa myös mahdollisen vararenkaan ilmanpaine
 • Paremmat renkaat on aina asennettava auton taka-akselille, olipa kyseessä etu-, taka- tai nelivetoinen auto
 • Muista että nastaton talvirengas eli kitkarengas ei ole kesärengas
 • Huolehdi myös asuntovaunun renkaiden kunnosta ja rengaspaineista
 • Tarkista moottoriöljyn, jäähdytysnesteen, ohjaus- ja jarrutehostimien nesteet sekä tuulilasinpesunesteen määrä
 • Käy läpi moottorin hihnojen kunto ja valojen toiminta
 • Ota mukaan varoituskolmio, huomioliivi, taskulamppu, ensiapupakkaus ja renkaan vaihtoon/ tilapäiseen korjaamiseen tarvittavat välineet
 • Lastaa raskaat tavarat alimmaisiksi
 • Älä lastaa raskaita tavaroita suksiboksiin, sillä ne muuttavat auton painpisteen. Katso autosi ohjekirjasta kuinka paljon katolle saa lastata
 • Ota mukaan pullo öljyä ja jäähdytinnestettä, sulakkeita sekä auton käsikirja
 • Puhdista tuulilasi myös sisäpuolelta
 • Varaa riittävästi aikaa matkalle
 • Älä puhu matkapuhelimeen ajaessasi
 • Aja rauhallisesti ja säilytä turvaetäisyydet
 • Pysähdy usein ja lepää riittävästi
 • Turvallista ja huoletonta matkaa
Kuvia:
www.nokiantyres.com/HakkaBlue
www.nokiantyres.com/HakkaGreen
www.nokiantyres.com/HakkaBlack

Autoon ja ajotyyliin sopivat renkaat:
https://www.nokianrenkaat.fi/renkaat/henkiloauton-renkaat/kesarenkaat/
https://www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/turvallisuus/renkaan-vaikutukset-turvallisuuteen/turvalliset-ja-taloudelliset-renkaat/

Oikeat rengaspaineet:
https://www.nokianrenkaat.fi/rengaspaineet

Usein kysyttyä renkaista:
https://www.nokianrenkaat.fi/asiakaspalvelu/

Hakka-turva:
https://www.nokianrenkaat.fi/hakkaturva

Lisätietoja: www.nokianrenkaat.fi

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri
tel. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi
www.youtube.com/NokianTyresCom
www.twitter.com/NokianTyresCom
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc

Nokian Renkaat keskittyy ainoana rengasvalmistajana maailmassa tuotteisiin ja palveluihin, jotka helpottavat ihmisten turvallista liikkumista pohjoisissa olosuhteissa. Innovatiivisia renkaita henkilö- ja kuorma-autoihin sekä raskaisiin työkoneisiin markkinoidaan pääosin alueilla, joissa on lunta, metsää ja vuodenaikojen vaihtelusta johtuvat vaativat ajo-olosuhteet. Yhtiö kehittää tuotteitaan tavoitteenaan kestävä turvallisuus ja ympäristöystävällisyys tuotteen koko elinkaaren ajan. Nokian Renkaat omistaa Vianor-rengasketjun, johon kuuluu 1 077 myyntipistettä 26 maassa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2012 oli noin 1,612 miljardia euroa ja henkilöstömäärä yli 4 000. Nokian Renkaiden osake on listattu NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.nokiantyres.com