18. joulukuu 2018 12:00 kategorioissa Tuoteuutiset, Yhtiöuutiset

Aja turvallisesti joululiikenteessä – Valmistaudu matkaan ammattilaisen vinkeillä

Joulun aikaan on paljon muistettavaa, joten auto kannattaa laittaa kuntoon hyvissä ajoin. Tänä syksynä autonrenkaat ovat saattaneet kulua yllättävästi, joten tutki muun muassa niiden kunto. Näillä rengasammattilaisen neuvoilla varmistat, että joulumatkasi on turvallinen ja ekologinen sekä mukavan joutuisa ja leppoisa.

Aja turvallisesti joululiikenteessä – Valmistaudu matkaan ammattilaisen vinkeillä

Joulukiire kannattaa unohtaa maantielle lähtiessä, sillä tasainen ajo tuottaa parhaan lopputuloksen. Kun auto on huollettu ja matkaseurueella malttia, kaikki pääsevät mukavasti perille joulunviettoon.

– Autoilussa ratkaisevaa on 60 senttiä ohjauspyörän ja penkin välissä. Autot ovat kehittyneet yhä turvallisemmiksi, mutta ihminen on edelleen ratkaisevassa roolissa. Siksi kuljettajan on syytä rauhoittua ja etsiä joulumieltä, toteaa Vianor Oy:n aluepäällikkö Pertti Leimu.

Ovatko renkaat vielä ajokelpoiset?

Hyvien renkaiden merkitys on matkanteossa suuri, sillä auto on kiinni tiessä neljällä kämmenenkokoisella alueella. On tärkeää varmistaa, että renkaiden kuvioissa on riittävästi syvyyttä, jotta auto ei joutuisi loskaliirtoon. Jos huomaat renkaissa poikkeavaa kulumista, auton ohjauskulmat on syytä tarkistaa. Kiinnitä huomiota myös siihen, ettei nastojen määrässä ole suurta eroa renkaiden välillä.

– Renkaat kannattaa tarkistaa, vaikka ne olisivat näyttäneet hyvältä pari kuukautta sitten. Tämä syksy ajettiin pääosin sulassa kelissä, joten renkaat ovat saattaneet kulua yllättävän paljon, Leimu huomauttaa.

Muista riittävä ilmanpaine täyteen lastatussa autossa

Jos renkaat ovat kuluneet keskenään epätasaisesti, kannattaa niiden paikkaa vaihtaa – kuitenkin aina niin, että parempikuntoiset renkaat tulevat taakse. Samalla kannattaa varmistaa, että rengaspaineet ovat kohdallaan. Autonvalmistajan suosituksen saat selville auton ohjekirjasta.

– Jos auto on täynnä ihmisiä ja lahjoja, renkaissa saattaa olla vajaapainetta kuormaan nähden. Silloin rengaspaineet täytyy nostaa täyden kuorman painesuositusten tasolle. Talvella paine kannattaa muutenkin laittaa 0,2 baria kesärengasta korkeammalle, koska paine laskee ilmojen kylmetessä. Palvelupisteissämme saa veloituksetta nopean rengaspaineiden ja renkaiden kunnon tarkistuksen, Leimu vinkkaa.

Jos matka katkeaa ja autossa on Nokian Hakkapeliitta -talvirenkaat ja voimassa oleva Hakka-turva, voit saada apua tiepalvelusta. Jos rengas on rikkoontunut normaalikäytössä korjauskelvottomaksi, maksuton Hakka-turva korvaa uuden renkaan veloituksetta.

Vinkit sujuvaan joululiikenteeseen:

  1. Turvallisuus: Valmistaudu matkaan tutkimalla auton kunto, kuten pyyhkijänsulat ja polttimot. Lisää tarvittaessa öljyä, jäähdytysnestettä ja tuulilasinpesunestettä. Varmista, että autossa on heijastinliivit, hinausköysi, akkukaapelit, taskulamppu ja paristoja, sekä ota mukaan lämpimiä vaatteita. 
  2. Ekologisuus: Jos haluat pienentää polttoaineen kulutusta ja autoilun hiilijalanjälkeä, lastaa ajoneuvo oikein. Laita matkatavarat takakonttiin tai kiinnitä ne huolellisesti, jotta tavarat eivät sinkoile matkustajien päälle äkkijarrutuksessa. Ota huomioon muu liikenne ja jätä turvavälit riittäviksi, jotta voit ajaa tasaisesti.
  3. Joutuisuus: Suunnittele reitti hyvin ja varaa matkaan riittävästi aikaa. Jos mahdollista, vältä ruuhkaisimpia aikoja maanteillä. Radiosta voit kuunnella liikennetiedotteita. Apukuljettajasi voi tarkistaa ajantasaiset tiedot esimerkiksi ruuhkista ja tietöistä Liikenneviraston verkkosivuilta.
  4. Leppoisuus: Anna välillä lepotauko sekä kuljettajalle että ajoneuvolle. Varaa matkalle joulumusiikkia tai etsi joululauluja soittava radiokanava. Koko perheelle sopivaa jouluaiheista tekemistä on esimerkiksi punaisten ajoneuvojen bongaus. Jossain niistä kuljettajana saattaa olla jopa itse joulupukki!

Neuvot antoi Vianor Oy:n aluepäällikkö Pertti Leimu. Vianor on autonhuoltoon ja rengaspalveluihin erikoistunut suomalainen ketju ja osa Nokian Renkaat -konsernia.

Lisätietoja:

Pertti Leimu, aluepäällikkö, Vianor Oy, puh. 010 401 2282, [email protected]

Nokian Renkaat – maailman pohjoisin rengasvalmistaja