Ovatko hengitettävät PM10-hiukkaset vaarallisia terveydelle?

Euroopan ympäristökeskus (2016)  ja Maailman terveysjärjestö (2013)  arvioivat, että suurimman riskin ihmisille aiheuttavat pienhiukkaset (PM2.5), joiden halkaisija on alle 2,5 mikrometriä, eivät hengitettävät hiukkaset, joiden halkaisija on alle 10 mikrometriä. Pienhiukkaset ovat haitallisia, sillä mikroskooppisen pieninä ne voivat tunkeutua hengitysilman mukana keuhkoihin ja jopa verenkiertoon asti ja voivat aiheuttaa muun muassa hengitysvaikeuksia sekä hengitys- ja sydänsairaiden ennenaikaisia kuolemia.

Etenkin keväisin Suomessa kaupunkilaisia vaivaava katupöly on pääosin hengitettäviä eli PM10-hiukkasia. Nämä hengitettävät hiukkaset takertuvat ja jäävät yleensä ylempiin hengitysteihin. Ne aiheuttavat tyypillisesti ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa, mutta eivät ole samalla tavoin vaarallisia kuin pienhiukkaset Monissa lehti- ja  yleisönosastokirjoituksissa pienhiukkaset ja hengitettävät hiukkaset sekä niiden terveysvaikutukset ja lähteet menevät sulavasti sekaisin.

EU:n kaupunkiväestöstä jopa lähes joka kolmas asuu alueilla, joissa pienhiukkasten pitoisuus ylittää ihmisten terveyden suojelemiseksi asetetun EU:n raja-arvon. Ilmatieteen laitoksen kunnilta kokoamien ilmanlaadun seurantatietojen mukaan Suomessa pienhiukkasten pitoisuus ei ole ollut ongelma, vaan pitoisuudet ovat yleensä alle puolet EU:n raja-arvoista. EU:n raja-arvoja tiukempi WHO:n pienhiukkasten ohjearvo ei ole ylittynyt Suomessa useaan vuoteen.

Lue lisää katupölystä

Muita aihealueen artikkeleita

Näytä kaikki aihealueen artikkelit

Ota meihin yhteyttä

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi, voit aina ottaa yhteyttä meihin.

Mikäli haluat olla meihin yhteydessä muilla keinoilla, tarkemmat yhteystietomme löydät täältä.