20. joulukuu 2011 10:22 kategoriassa Tuoteuutiset

Vilkas joululiikenne tiedossa
– hyvät talvirenkaat lisäävät turvallisuuttaJoululiikenteen olosuhteet ovat tänä vuonna normaalia haastavammat. Joulu sijoittuu ensinnäkin viikonlopuksi eikä ylimääräisiä välipäiviä juuri ole. Liikenne keskittyy tietyille päiville ja myös keli saattaa olla hankala etenkin Keski- ja Etelä-Suomessa. Tänä jouluna tarvitaan todella hyviä talvirenkaita, joiden kunto ja rengaspaineet ovat kohdallaan.

Joulu on aina yksi vuoden vilkkaimmista liikennepyhistä. Tänä vuonna joulu sijoittuu viikonlopulle ja ainoastaan tapaninpäivä eli maanantai 26.12. on pyhäpäivä. Se merkitsee sitä, että useimmat suomalaiset kiirehtivät joulun viettoon samana päivänä eli perjantaina 23.12. Liikenne ruuhkautuu ja yhdessä hankalan kelin kanssa onnettomuusriski valitettavasti kasvaa. Viime jouluna oli kunnon talvikeli koko maassa, minkä seurauksena liikenne sujui rauhallisemmin.

Tiet saattavat näyttää märiltä ja sohjoisilta, mutta paikallinen musta jääkään ei ole suinkaan harvinaista, kun lämpötila liikkuu nollan tienoilla. Tällainen keli asettaa suuret vaatimukset auton renkaille, joiden tulee antaa turvallinen pito vaihtelevilla keleillä. Siksi on tärkeää tarkistaa renkaiden kunto ennen joulumatkaa. Nokian Renkaat varoittaa, että pito heikkenee oleellisesti, kun renkaiden urasyvyys on alle neljä millimetriä.

Uusiin talvirenkaisiin on viisasta investoida ennen joulumatkaa. Autolehtien syksyllä julkaisemista talvirengastesteistä käy ilmi, että korkealuokkaiset, vaihteleviin pohjoisiin oloihin kehitetyt talvirenkaat antavat hyvän pidon sekä märillä että jäisillä teillä.

Enemmän ilmaa renkaisiinJoulun viettoon lähdettäessä auto lastataan usein täyteen lahjoja ja matkatavaroita, jolloin renkaiden ilmanpaineen tarkistaminen on tärkeää. Syksyn rengasratsiat osoittivat, että useat autoilijat tarkistavat aivan liian harvoin ilmanpaineen ja monet eivät edes muista milloin tarkistus on viimeksi tehty.

Liian alhainen ilmanpaine heikentää ajo-ominaisuuksia, nostaa auton polttoaineen kulutusta ja myös renkaat kuluvat nopeammin.

− Rengaspaineet kannattaa todella tarkistaa ennen joulumatkaa, jotta matkanteko olisi mukavaa ja turvallista. Renkaissa tulisi olla korkeampi ilmanpaine, jos ulkona on kylmä. Talvella ilmanpaineen tulee olla noin 30 kPa (0,3 bar) korkeampi kuin kesällä. Lisäksi täyteen lastatun auton renkaiden ilmanpainetta on lisättävä 10-15 % vain kevyesti kuormattuun autoon verrattuna, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri muistuttaa.

Ei raskaita tavaroita suksiboksiinKun koko perheen joululahjat ja matkatavarat lastataan autoon joudutaan avuksi usein ottamaan myös suksiboksi. Suksiboksiin ei saa lastata raskaita tavaroita, koska auton painopiste muuttuu ja hallitsemattoman sivuluisun riski kasvaa. Suksiboksi painaa 10-30 kiloa ja keskisuuren auton katolle on mahdollista lastata tavaraa noin 100 kiloa, kattoboksin paino mukaan lukien. Korkein sallittu paino mainitaan auton ohjekirjassa.

Auton kuljettajalla on kuitenkin viime kädessä vastuu siitä, että joulumatka sujuu turvallisesti. Nopeus tulee sopeuttaa ajokelin ja sään mukaan. Jos sallittu nopeus on 100 km/h se ei merkitse sitä, että on ajettava vähintään näin kovaa. Laske siis nopeutta, jos keli niin vaatii ja säilytä riittävä turvaväli edellä ajavaan. On myös viisasta tarkistaa keliolosuhteet ja suunnitella reitti ennen matkalle lähtöä.

Tarkista tilanne HakkapediastaNokian Renkaiden Hakkapedia-palvelusta, www.hakkapedia.fi voi ennen matkaa ja matkalla tarkistaa, mikä tilanne on ajettavalla tieosuudella. Hakkapedian interaktiivinen karttapalvelu kertoo käyttäjilleen vaaralliset tienpätkät, tuoreet tietyömaat sekä muut yllättävät olosuhteet, jotka koettelevat tien käyttäjien turvallisuutta ja kärsivällisyyttä. Tarkista muiden jättämät varoitukset ja vinkit, kerro omat huomiosi ja osallistu teiden turvaamiseen yksi kurvi kerrallaan.

Hakkapedia toimii niin selaimessa kuin myös useimmissa älypuhelimissa (Android, iPhone & Nokia).

5 vinkkiä, jotka tekevät joulumatkasta turvallisemman1. Tarkista renkaiden kunto hyvissä ajoin ennen joulumatkaa. Renkaiden urasyvyyden on oltava vähintään neljä millimetriä, jotta ne antavat turvallisen talvipidon.

2. Tarkista renkaiden ilmanpaine. Kun paine on kohdallaan, rengas pyörii kevyesti ja ohjautuu tarkasti. Oikea ilmanpaine vähentää polttoaineenkulutusta ja haitallisia päästöjä. Täyteen lastatun auton renkaiden ilmanpainetta on lisättävä 10-15 %.

3. Ei raskaita tavaroita suksiboksiin. Auton painopiste muuttuu, jonka seurauksena hallitsemattoman sivuluisun riski kasvaa.

4. Aja varovasti. Laske nopeutta ja säilytä riittävä turvaväli.

5. Suunnittele ja tarkista tilanne teillä ennen matkaa Hakkapedia-palvelusta. http://www.hakkapedia.fi voi ennen matkaa ja matkalla tarkistaa, minkälaiset olosuhteet ovat ajettavalla tieosuudella.

Tietoa rengasturvallisuudesta ja suosituksista:
www.nokianrenkaat.fi/turvallisuus

Kuvia:
www.nokianrenkaat.fi/Hakkapeliitta7
www.nokianrenkaat.fi/HakkapeliittaR

Lisätietoja: www.nokianrenkaat.fi


Nokian Renkaat Oyj

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö
Matti Morri
puh. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com