11. heinäkuu 2002 21:00 kategoriassa Tuoteuutiset

VIHREÄ KOIVUNLEHTIRENGAS KOKEILEE TULEVIA TRENDEJÄ


Nokian Renkaiden kehittämän konseptirenkaan pintaa koristavat koivunlehdet. Kulutuspinnan väri on hennonvihreä. Kyse on tuotekokeilusta, joka ilmentää Pohjoismaiden suurimman rengastehtaan perusfilosofiaa: kekseliäisyyttä, teknistä osaamista ja ympäristöystävällisyyttä. Muoto- ja väritutkielma on kiertänyt kevään ja alkukesän aikana rengas- ja automessuilla ihmeteltävänä ja ihailtavana.

Koivunlehdet renkaan pinnassa viestivät tuoreudesta, luonnonläheisyydestä ja alkuvoimasta. Kuvion orgaaninen muoto on tuttu ja synnyttää myönteisiä mielikuvia. Renkaan toimivuuden kannalta sahalaitainen lehtikuvio on hyvä. Raikas vihreä väri on vulkanoitu eli paistettu renkaan pintaan.

- Kuluttajat haluavat värillisiä renkaita. Auton koriin sointuvat ja värikkäät renkaat ovat todennäköisesti seuraava kehitysvaihe. Renkaita on jo koristettu yksittäisillä väriraidoilla, mutta koko kulutuspinnaltaan värillisiä renkaita ei ole vielä teollisesti valmistettu. Meidän design- ja väritutkielmamme viitoittaa tietä tähän suuntaan, kehityspäällikkö Juha Laitsaari Nokian Renkaiden tuotekehitysosastolta hahmottaa rengassuunnittelua.

Kokeileva ja rajoja rikkova koivunlehtirengas on toimiva tuote. Sen rakenne ja kumisekoitus on sovellettu nastattomasta talvirenkaasta. Kuluttajat eivät vielä voi vaihtaa autoonsa herkän vihreitä renkaita, sillä prototyypin valmisteleminen sarjatuotantoon ja tuotteen kaupallistaminen ovat vielä kesken.

Koivunlehtirengas kiteyttää vihreät arvot

Värikäs ja esteettinen tutkielma ilmentää paitsi kuluttajien toiveita ja tulevaisuutta myös Nokian Renkaiden ympäristönsuojelun lähtökohtana olevaa elinkaariajattelua. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että valmistaja kantaa vastuun toimintansa ja tuotteidensa ympäristövaikutuksista koko niiden elinkaarelta: valmistuksen, käytön, hävittämisen ja kierrätyksen ajalta.

Vastuullisen turvallisuuden periaate ei koske ainoastaan renkailla ajamista, vaan vastuu alkaa jo tuotannosta. Nokian Renkaat on jo pitkään tehnyt määrätietoista työtä minimoidakseen tuotannostaan ympäristöhaitat. Toiminnastaan Nokian Renkaat on saanut ISO 14001 'ympäristösertifikaatin vuonna 1998.

Taloudellinen rengas kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Se säästää energiaa siinä määrin kuin rengas voi: se pyörii kevyesti eli sen vierinvastus on pieni. Siksi se kuluttaa polttoainetta vähän. Autoilija voi ajaa renkaalla pitkään, sillä se on suunniteltu kestämään ja säilyttämään turvalliset ominaisuutensa koko käyttöikänsä ajan. Ympäristöystävällinen rengas valmistetaan ilman myrkyllisiä, korkea-aromaattisia öljyjä. Ne korvataan ns. non-labelled öljyillä.

Kun kuluttaja luopuu renkaistaan, hän jättää ne rengasliikkeeseen. Renkaita hankkiessaan kuluttaja on maksanut kierrätysmaksun, jolla rahoitetaan käytettyjen renkaiden kierrätys. Renkaiden keräyksestä ja hyötykäytöstä vastaa Suomen Rengaskierrätys. Suomessa hyödyntämistavoite saavutetaan yli 90-prosenttisesti. Käytöstä poistetut renkaat päätyvät uusiokäyttöön, vaikkapa lämpölaitosten polttoaineeksi, sementinvalmistukseen, tienpohjan routaeristeeksi tai täyteaineeksi.

Lisätietoja: Nokian Renkaat Oyj

kehityspäällikkö Juha Laitsaari, puh. +358 3 340 7403

Kuva: vihreä koivunlehtirengas