24. marraskuu 2011 13:33 kategoriassa Tuoteuutiset

Vaihda talvirenkaat autoosi viimeistään torstaina 1. joulukuutaLeudon syksyn vuoksi yllättävän moni autoilija ajaa edelleen kesärenkailla. Lain mukaan autossa on oltava talvirenkaat viimeistään torstaina 1. joulukuuta.

Useat autoilijat vaihtavat talvirenkaat vasta sitten, kun ensilumi peittää maan. Rengasliikkeissä tämä näkyy pitkinä jonoina ensimmäisenä kunnon talvipäivänä. Järkevintä on vaihtaa renkaat, kun vuorokauden keskilämpötila liikkuu +5 asteen vaiheilla. Koleassa säässä kesärenkaiden kumisekoitus kovenee, minkä seurauksena ajo-ominaisuudet heikkenevät.

− Yöpakkasten yleistyminen kertoo omaa kieltään, talvi lähestyy. Talvirenkaat ovat ehdoton turvavaruste varsinkin aamuisin, jolloin tielle voi muodostua mustaa jäätä. Aamukiireessä lähes näkymätön musta jää voi yllättää kokeneenkin kuljettajan. Nyt on korkea aika vaihtaa talvirenkaat autoon, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri kehottaa.

Renkaiden vaihtoon kannattaa investoida muutamia kymmeniä euroja ja antaa rengasliikkeen ammattilaisten hoitaa vaihto. Kevytmetallivanteiden osalta on hyvä muistaa, että pulttien kiristys tulee tarkistaa noin 200 kilometrin ajon jälkeen. Rengasliikkeessä tarkistetaan huolellisesti renkaiden kunto ja jos ne ovat kuluneet, osaavat ammattilaiset suositella autoosi ja ajotyyliisi sopivat uudet talvirenkaat.

Nastarenkaat vai kitkarenkaat?Ensimmäinen kysymys on hankkiako nastarenkaat vai kitkarenkaat? Valintaa kannattaa hetki pohtia. Mikä on ajotyylisi ja ajatko uudella vai vanhemmalla autolla tai kuinka kokenut talviautoilija olet. Uudemmissa autoissa on yleensä sekä ABS-jarrut että ajonvakautusjärjestelmä. Jos autossa ei ole näitä teknisiä apuvälineitä, on suositeltavaa valita nastarenkaat.

Nastarenkaat ovat turvallisin valinta myös hieman kokemattomille talviautoilijoille. Ne antavat parhaan pidon kaikilla talvikeleillä ja etenkin jäisillä alustoilla. Syksyn aikana julkaistut lehtitestit osoittavat, että kannattaa valita korkealaatuiset nastarenkaat, joiden pito on huomattavasti parempi kuin halpojen tuontirenkaiden. Hyvä esimerkki korkealaatuisesta nastarenkaasta on Nokian Hakkapeliitta 7, joka on voittanut lähes kaikki viime vuosina Pohjoismaissa toteutetut autolehtien vertailutestit.

Rengasvalinnassa on oltava tarkkana, jos valitset nastattomat talvirenkaat. Markkinoilla on nimittäin kahden tyyppisiä kitkarenkaita: Keski-Euroopan talvikeleihin ja pohjoisiin oloihin kehitettyjä kitkarenkaita. Näiden kahden rengastyypin välinen ero on se, että keskieurooppalaisissa kitkarenkaissa painotetaan ajo-ominaisuuksia märällä ja kuivalla alustalla. Niiden pito jäällä ja lumessa on heikompi kuin pohjolaan suunnitelluilla erikoiskitkarenkailla. Pohjoisiin oloihin suunnattujen nastattomien talvirenkaiden kumisekoitukset, rakenne ja pintakuviointi on räätälöity meille tyypillisiin vaihteleviin ja vaativiin talvikeleihin.

Nokian Hakkapeliitta R on pohjoisen teille suunniteltu nastaton talvirengas. Hakkapeliitta R on voittanut useita rengastestejä, joissa kiitetään sen turvallista pitoa kaikissa keleissä. Lisäksi renkaan vierintävastus on alhaisin kaikista testatuista talvirenkaista, mikä vähentää sekä auton polttoaineen kulutusta että hiilidioksidipäästöjä.

Huolehdi rengaspaineista ja sopeuta ajotyylisi talvikelilleRengaspaineet tulisi säätää kohdalleen kolmen viikon välein. Nokian Renkaat suosittelee talvirenkaisiin 30 kPa (0,3 bar) korkeampaa ilmanpainetta kuin autostasi löytyvät kesärengaspainesuositukset. Kylmällä ilmalla renkaan ilmanpaine laskee. Jos renkaiden paineet tarkastetaan sisätiloissa, renkaiden paine ulkolämpötilassa jää liian alhaiseksi. Huomattava on, että kymmenen asteen (10 ˚C) muutos lämpötilassa merkitsee 10 kPa (0,1 bar) muutosta renkaan ilmanpaineessa.

Kun paine on kohdallaan, rengas pyörii kevyesti, ohjautuu tarkasti ja kuluttaa vähemmän polttoainetta. Liian alhainen rengaspaine heikentää ajo-ominaisuuksia ja aiheuttaa ylimääräistä rasitusta rengasrakenteeseen.

Talvirenkaiden käyttöiän pidentämiseksi etu- ja takarenkaita kannattaa vaihtaa edestä taakse noin 8 000–10 000 km välein. Näin renkaat kuluvat tasaisesti, kun renkaiden väliset kulumiserot vähenevät.

Huolimatta siitä minkälaiset talvirenkaat valitset, sopeuta ajotyylisi kelin mukaan. Talvikelillä on vähennettävä nopeutta, pidennettävä etäisyyttä edellä ajavaan ja osattava ennakoida. On hyvä muistaa, että kuivalla asfaltilla renkaiden pito on yhdeksän kertaa parempi kuin jäisellä asvaltilla.

Valitako nasta- vai kitkarenkaat talviliikenteeseen?
www.nokianrenkaat.fi/nastat_vai_kitkat_-valitsin

Tietoa rengasturvallisuudesta ja suosituksista:
www.nokianrenkaat.fi/turvallisuus

Kuvia:
www.nokianrenkaat.fi/Hakkapeliitta7
www.nokianrenkaat.fi/HakkapeliittaR

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj
Teknisen asiakaspalvelun päällikkö
Matti Morri
puh. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com