25. marraskuu 2009 14:19 kategoriassa Tuoteuutiset

Vaihda talvirenkaat autoosi viimeistään tiistainaOlethan jo vaihtanut autoosi talvirenkaat? Leudon syksyn vuoksi monet ovat siirtäneet rengasvaihdon normaalia myöhäisemmäksi, mutta viimeistään tiistaina 1. joulukuuta on autossa oltava talvirenkaat.

Henkilö- ja pakettiautoissa on joulu-, tammi- ja helmikuun aikana käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaiden sallittu käyttöaika on marraskuun alusta pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin. Asetukset määrittävät raamit, mutta joustavasti: nastarenkaita voi käyttää silloin, kun keli sitä vaatii. Talvirenkaiden urasyvyyden on lain mukaan oltava vähintään kolme millimetriä. On kuitenkin viisasta hankkia uudet renkaat, kun uransyvyys on viisi millimetriä tai vähemmän, sillä renkaiden turvallisuusominaisuudet heikkenevät jyrkästi kun uransyvyys alittaa 5 mm.

Vaikein ongelma talvirenkaiden valinnassa koskee rengastyyppiä. Jos edessä on uusien renkaiden osto, joudut ensiksi päättämään valitsetko nastarenkaat vai kitkarenkaat.

Nastarengas on kitkarengasta turvallisempi vaihtoehto liukkaalla, sohjoisella jäällä sekä kovaksi pakkautuneella lumipinnalla. Ajotuntumaltaan mukavat kitkarenkaat eivät märällä jäällä anna yhtä hyvää pitoa kuin nastarenkaat. Rengasvertailun lisäksi huomioi auton kunto, keliolosuhteet sekä ratin takana istuvan ajokokemus.

– Jos auto on iäkäs, eikä siinä ole nykyaikaisia ajohallintajärjestelmiä, sillä huristellaan niin maaseudulla kuin kaupungissa vaihtelevissa ajokeleissä ja kuljettajan ajokokemus on vähäinen, laittaisin alle ehdottomasti nastarenkaat. Mutta mikäli auto on ABS-jarruilla varustettu uudenkarhea menopeli, kuskilla on kokemusta ajamisesta sekä ajokilometrejä kertyy enimmäkseen hyvin hoidetuilla pääteillä, voivat kitkat olla silloin varteenotettava vaihtoehto, Nokian Renkaiden Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri tiivistää.

Turvallisuutta vaihteleviin talvikeleihin

Uusi Nokian Hakkapeliitta 7 oli paras nastarengas muun muassa Tekniikan Maailman (17/2009, jaettu 1. tila) ja Tuulilasin (13/2009) testeissä. Tekniikan Maailman mukaan Nokian Renkaat osaa renkaiden suunnittelun vaativiin talvikeleihin. Nokian uutuus määrittelee talvirenkaan pidolle aivan uuden tavoitetason. Varsinkin jäällä rengas pitää hämmästyttävän hyvin ja saa muut nastarenkaat tuntumaan lähes kitkarenkailta. Myös lumella Nokian oli testin ykkönen niin pidoltaan kuin ajokäytökseltäänkin.

Jos uuden renkaan valinta osuu kitkarenkaaseen, on syytä muistaa, että markkinoilla on sekä pohjoisen että Keski-Euroopan oloihin kehitettyjä nastattomia talvirenkaita. Pohjoisen vaihteleviin oloihin kehitetyt kitkarenkaat ovat turvallisempi vaihtoehto. Keskieurooppalaisissa kitkarenkaissa painotetaan ajettavuutta märällä tiellä, mutta niiden pito jäällä ja lumessa on huomattavasti heikompi.

Syksyn talvirengastesteissä Nokian Hakkapeliitta R -kitkarengasta on kiitetty huippuominaisuuksista todellisissa talviolosuhteissa eli lumella ja jäällä. Kaikissa vertailuissa Nokian Hakkapeliitta R:n vierintävastus oli testien alhaisin.

Mitä kevyemmin rengas pyörii, sitä vähemmän auto kuluttaa polttoainetta ja aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Jos ajat Nokian Hakkapeliitta R -renkailla voit säästää jopa 0,5 litraa polttoainetta/100 km ja samalla alentaa CO2-päästöjäsi 12 g /km.

Jos haluat varmistaa turvallisuutesi vaihtelevissa talvikeleissä, niin anna rengasliikkeen hoitaa renkaiden vaihto. Rengasliikkeessä tarkistetaan renkaiden kunto sekä ilmanpaine ja ne voidaan tarvittaessa myös tasapainottaa.

Muista, että talvi vaatii totuttelua. Tai oikeastaan vanhan tutun, jo opitun, mieleen palauttamista. Hitaampaa rytmiä. Harkintaa. Turvaväliä - etäisyyttä edellä ajavaan. Oikeaa asennetta.

Valitako nasta- vai kitkarenkaat talviliikenteeseen?

www.nokianrenkaat.fi/nastat_vai_kitkat_-valitsin
Nokian Renkaiden rengasvalitsin antaa eväitä ja suuntaviittoja päätöksentekoon.

Talvirengasvalikoima:

www.nokiantyres.com/tuotteet

Tietoa rengasturvallisuudesta ja suosituksista:

www.nokiantyres.com/turvallisuus

Kuvia:

www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta7

www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj

Tuotekehitysjohtaja Teppo Huovila, puh. +358 10 401 7701
teppo.huovila(at)nokiantyres.com

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.com