27. huhtikuu 2011 12:38 kategoriassa Tuoteuutiset

Vaihda kesärenkaat viimeistään maanantainaMuistathan, että nastarenkaat on vaihdettava kesärenkaisiin tänä keväänä viimeistään maanantaina 2.5. Nastarenkaita voi toki käyttää tämänkin jälkeen mikäli sää tai keli sitä vaativat. Uudet kesärenkaat on syytä hankkia, kun uransyvyys alkaa olla liian alhainen. Laki määrittelee kesärenkaan sallituksi minimiuransyvyydeksi 1,6 millimetriä.

– Lakisääteinen uransyvyys on mielestäni jo turvallisuusriski. Kun renkaissa on jäljellä alle 4 mm kulutuspintaa, niiden märkäpito- ja vesiliirto-ominaisuudet heikkenevät olennaisesti ja etenkin vesiliirron riski kasvaa merkittävästi. Myös jarrutusmatka märällä pinnalla pitenee huomattavasti ja hallinta ääritilanteissa vaikeutuu, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri kertoo.

Kuivalla kesäkelillä kuljettajan ei juuri tarvitse miettiä renkaitaan. Kun ukkoskuuro yllättää tai sitkeä kesäsade piiskaa vettä tien urat täyteen, tilanne muuttuu. Nokian Renkaiden tekemä testi osoittaa, että kun tiellä oli 5 millimetriä vettä, alkoi 1,6 millimetrin uransyvyyden renkailla varustetun auton vesiliirto 76 km/h nopeudessa. Uusilla renkailla varustetun auton vesiliirto alkoi vastaavalla vesimäärällä vasta 96 km/h nopeudessa.

Kitkarengas ei toimi kesäkelilläKesärengashankintaa ei kannata pitkittää ajamalla vanhoilla kitkarenkailla. Kesäkelit ovat autoilijalle talven lailla vaativia, ja pohjoiset tiemme vaativat renkailta erityisominaisuuksia. Niitä ei löydy talvikäyttöön suunnitelluista kitkarenkaista.

Talvirenkaan pehmeä kumiseos ja pintarakenne eivät ole sopivia huomattavasti lämpöisempiin kesäkeleihin. Vanhan kitkarenkaan ominaisuudet ovat heikentyneet merkittävästi muun muassa kuivan ja märän kelin pito-ominaisuuksissa.

– Vanha kitkarengas on kesäkelillä epävakaa ja sen ohjaustuntuma huomattavasti hitaampi kuin kesärenkaan. Jarrutusmatka esimerkiksi märällä tiellä voi olla jopa 60 prosenttia heikompi kuin kesärenkaalla. Uraiselle ja märälle tielle ei siis kuluneella kitkarenkaalla kannata lähteä, Morri.

Keväisin muutamia säästäväisiä autoilijoita houkuttaa vanhan nastarenkaan muuttaminen kesärenkaaksi. Nastojen poistaminen ei tee talvirenkaasta helposti ohjautuvaa ja pitävää kesärengasta. Vaaramomentti on myös se, että tyhjiin nastanreikiin menee nopeasti pieniä kiviä, jotka saattavat aiheuttaa renkaan nopean vaurioitumisen.

Säästä rengasta, rahaa ja ympäristöäRiittävä kulutuspinta ja oikeat rengaspaineet ovat autoilijan turvallisuuden ja ajomukavuuden kannalta elintärkeitä asioita. Kun rengas kuluu, sen märkäpito- ja vesiliirto-ominaisuudet heikkenevät ja onnettomuusriski kasvaa. Vajaapaineisilla renkailla auton hallinta ääritilanteissa hankaloituu, ohjauksen puoltaminen lisääntyy ja rengas saattaa lämmetä liikaa, mikä voi aiheuttaa rakenteellisia vaurioita.

Auton käsikirjasta löydät autonvalmistajan suosittelemat rengaskoot ja rengaspaineet. Noudattamalla suositusta saa turvalliset ja mukavat matkakumppanit. Lisäksi on viisasta valita kesärenkaat, jotka on valmistettu pohjoisiin oloihin: vaihteleviin lämpötiloihin ja karkeille asvalttiteille. Renkaiden valinnassa ja vaihtamisessa kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Asiantuntevalla rengasliikkeellä on käytössään osaava henkilökunta ja oikeat työkalut.

Suositeltavaa olisi tarkastaa renkaiden ilmanpaine jopa kolmen viikon välein. Näin parannetaan renkaan kestävyyttä ja varmistetaan tasainen kulumismuoto. Valitsemalla alhaisen vierintävastuksen kesärenkaan ja huolehtimalla oikeista rengaspaineista, voi säästää jopa 0,5 litraa polttoainetta/100 km ja samalla alentaa CO2-päästöjä noin 12 g/km.

Liian moni unohtaa myös eturenkaiden kierrättämisen takarenkaiksi. Vähemmän kuluneet eli paremmat renkaat tulee aina asentaa taka-akselille, huolimatta siitä onko auto etu-, taka- tai nelivetoinen. Suositeltavaa on, että eturenkaat vaihdetaan taakse noin 8 000 kilometrin välein. Muista samalla tarkistaa myös vararenkaan uransyvyys ja ilmanpaine.

Kesärenkaiden käyttövinkkejä: www.nokianrenkaat.fi/kayttovinkkeja

Vesiliirto vaanii: www.nokianrenkaat.fi/vesiliirto_vaanii

Kesärengaskuvia:
www.nokiantyres.com/HakkaGreen
www.nokiantyres.com/HakkaH_and_V
www.nokiantyres.com/HakkaZ
www.nokiantyres.com/HakkaSUV

Lisätietoja:

www.nokiantyres.com

Nokian Renkaat Oyj,
Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621, matti.morri(at)nokiantyres.com