3. helmikuu 2014 09:39 kategoriassa Tuoteuutiset
Uusinta nastateknologiaa, sotilaskäytössä koeteltuja materiaaliratkaisuja:

Nokian Hakkapeliitta 8 SUV –nastarengas tuo talviteille ennenkokematonta pitoa ja kestävyyttäTalvirenkaan kehittäjän katumaastureihin suunnattu nastarengasuutuus Nokian Hakkapeliitta 8 SUV taltuttaa pohjoisen talven ääri-ilmiöt täysin uusin keksinnöin. Alan modernein nastateknologia synnyttää ennenkokemattoman pidon jäälle ja lumelle. Sivupinnassa käytetyt lentokone- ja puolustusvälineteollisuudesta tutut aramid-kuituun perustuvat materiaaliratkaisut optimoivat kestävyyden. Ylivoimaiset pito- ja kestävyysominaisuudet maksimoivat katumaasturinsa suorituskyvystä täydellisesti nauttivan kuljettajan mielenrauhan. Huolettoman matkanteon varmistaa Nokian Hakkapeliitta -talvirenkaille ominainen looginen, yllätyksetön ajotuntuma. Maailman pohjoisimman rengasvalmistajan täysiverisessä SUV-renkaassa on hyödynnetty menestyksekkäästi samoja oivalluksia ja teknisiä ratkaisuja kuin testivoittoja kahmineessa henkilöautojen uutuusrenkaassa Nokian Hakkapeliitta 8:ssa.

Jämäkän Nokian Hakkapeliitta 8 SUV:n laaja 47 tuotteen kokovalikoima 16-tuumaisesta 21-tuumaiseen saakka on kokonaisuudessaan kuluttajien saatavilla syksyn 2014 talvirengassesongissa. Monipuolisesta valikoimasta löytyy huomattava määrä erikoistuotteita, jotka hyödyntävät Flat Run -teknologiaa tai ovat XL-merkittyjä eli renkaiden kantavuus on korkein mahdollinen. Lehtitestien kärkitiloja hallitsevan Hakkapeliitta-talvirengasperheen tuoreimman tulokkaan tärkeimmät markkina-alueet ovat Pohjoismaat ja Venäjä.

Aito talvirengas, enemmän kestävyyttäKorkeisiin ja massiivisiin katumaastureihin suunnatun Nokian Hakkapeliitta 8 SUV:n tuotekehityksen johtavana ajatuksena oli kehittää aito talvirengas, joka toimii luotettavasti oikeassa talvikelissä eli kun liikutaan jäällä, lumessa tai sohjossa. Intensiivisen kehitystyön taustalla vaikutti myös kestävän turvallisuuden periaate. Renkaan turvallisuus- ja ajo-ominaisuuksien tulee säilyä mahdollisimman korkealla tasolla myös renkaan kuluessa. Tämä ohjasi kokeilemaan ja hyödyntämään poikkeuksellisia materiaali- ja rakenneratkaisuja.

- Uuden Nokian Hakkapeliitta 8 SUV:n huippuunsa hiottu Nokian Eco Stud 8 -nastakonsepti varmistaa erinomaisen talvipidon. Moninaiset keksinnöt tehostavat ajovakautta. Paransimme myös katumaasturikuljettajien korkealle arvostamaa kestävyyttä käyttämällä sivupinnassa entistä vahvempia materiaaleja kuten aramid-kuitua ja luomalla kulutuspintasekoituksen, joka sietää hyvin pohjoisten karkeiden teiden rasituksia, Nokian Renkaiden tuotekehityspäällikkö Juha Pirhonen kertoo kuvaillessaan tuotekehityseksperttien uusia ratkaisuja.

Uusi Nokian Eco Stud 8 –konsepti – tasapainoista pitoa vaativaan SUV-käyttöönUutuuden oivallisen talvipidon ja herkän tiekosketuksen kaikilla alustoilla takaa testivoittaja Hakkapeliitta 8:ssa ensi kertaa hyödynnetty Nokian Eco Stud 8 -nastakonsepti, joka räätälöitiin nyt raskaampaan SUV-käyttöön. Vallankumouksellinen nastakonsepti sisältää uuden sukupolven ympäristöystävällisemmän ankkurinastan, nastaiskua pienentävän laippamuotoilun sekä Hakkapeliitta-talvirenkaista tutun nastan toimintaa tehostavan ja tiekosketusta entisestään vaimentavan patentoidun Eco Stud -nastatyynyn.

Monisärmäinen ja leveä nasta sekä uudistunut laipan muotoilu pelaavat mallikelpoisesti yhteen. Nastan laipan alla oleva pehmeämpi kumisekoitus toimii nastalle jousena: vaimentaa nastan iskua, pienentää pistovoimaa ja äänitasoa. Pettämätöntä pitoa varmentaa erityisesti SUV-malliin kehitetty ankkurinasta.

- Uuden nastakonseptin ansiosta pituus- ja sivusuuntainen jääpito on todella hyvin tasapainossa. Tasapainoinen sivuttais- ja pitkittäispito on ehdoton edellytys, että korkean SUV-auton kuljettaja voi luottaa siihen, että ohjautuvuus ja vakaus säilyvät yllättävissä ajotilanteissa. Kun nastojen vaimennus on kunnossa, tienkulumavaikutus on selkeästi alhaisempi kuin lainsäätäjän asettama tiukka nykytaso, nastat kestävät pidempään ja ajoääni on hiljaisempi, Pirhonen selventää.

Talvipidon ja ympäristöystävällisyyden optimoiva, moderni nastateknologia mahdollisti nastamäärän kasvattamisen. Hellästi tienpintaa kohtelevan, Nokian Hakkapeliitta 8 SUV:n nastamäärä on keskimäärin 50 % suurempi kuin aikaisemman sukupolven Nokian Hakkapeliitta 7 SUV:ssa. Esimerkiksi koossa 235/65 R17 on yhteensä 190 nastaa eli yli 80 nastaa vierintämetrille.

Ainutlaatuisessa nastajaottelussa jokaisen nastan paikka on tietokoneoptimoitu. Nastat eivät ole riveissä ja nastajaottelu etenee tasaisesti yli koko kulutuspinnan. Näin yksikään nasta ei kulje toisen takana, mikä varmistaa parhaan mahdollisen pidon kaikissa tilanteissa. Kaikki Nokian Hakkapeliitta 8 SUV -uutuusrenkaat myydään tehdasnastoitettuina, millä varmistetaan nastoituksen laatu ja toimivuus.

Sivupintavauriot torjutaan Nokian Aramid Sidewall -teknologiallaSporttinen pitomestari on lähes neljän vuoden huolellisen kehitystyön tulos. Nokian Renkaiden omissa testikeskuksissa Ivalossa ja Nokialla tehdyn määrätietoisen testauksen ansiosta Hakkapeliitta 8 SUV kantaa ja hallitsee suuret pyöräkuormansa vakaasti ja varmasti olipa kyseessä jää, lumi, kuiva tie tai aina vaarallinen sohjo. Kelin lisäksi omat haasteensa pohjoisen teillä liikkuville autoilijoille tuovat roudan repimät, epätasaiset ajoradat ja katukivetyksen viiltävät särmät.

Tutkimusten mukaan katumaasturikäytössä mahdolliset renkaan vaurioitumiseen johtavat iskut kohdistuvat useimmiten renkaan sivupintaan. Monikäyttöisessä Nokian Hakkapeliitta 8 SUV –nastarenkaassa iskun- ja viillonkestävyys maksimoidaan Nokian Aramid Sidewall -teknologialla.

Kulutusta ja viiltoja poikkeuksellisen hyvin kestävä sivupintasekoitus sisältää äärimmäisen vahvaa aramid-katkokuitua. Samaa materiaalia hyödynnetään lentokoneteollisuudessa ja sotilaskäytössä. Aramid-kuitu jäykistää ja vahvistaa sivupinnan kestämään entistä paremmin ulkopuolisia iskuja ja painumia vanteen sarvea vasten.

Jarrutustehostimet antavat lisäturvaa lumellaUusi Nokian Hakkapeliitta 8 SUV on edeltäjänsä tapaan pintamalliltaan direktionaalinen eli pyörimissuunnaltaan määrätty. Tuhannet talvitestit todistavat samaa: Direktionaalinen ja symmetrinen pintamalli on ihanteellinen vaihtoehto vaativiin ja vaihteleviin talviolosuhteisiin. Tyylikkään Nokian Hakkapeliitta 8 SUV:n symmetrinen pintamalli tukee nastojen leveää jaottelua, joka optimoi pidon ja hiljaisemman ajoäänen. Pintamallin voimakas nuolikuvio torjuu tehokkaasti sohjoliirtoa. Samalla kuvion itsepuhdistuvuus on paras mahdollinen, kun liikutaan syvässä lumessa.

Jämerän Hakkapeliitta 8 SUV:in kuviopalojen suuri määrä ja voimakas 3D-lamellointi kasvattavat pitoa parantavaa uritusta eli jäähän ja lumeen tarraavia pitosärmiä. Suuri joukko kuviopaloja takaa myös nastojen tarkemman ja laajemman sijoittelun.

Lisäturvaa vaativiin keleihin tuo olkapääalueiden kuviopalojen takareunoihin suunniteltu voimakas sahalaitakuvio, mikä parantaa jarrutuspitoa. Jarrutustehostimien (Brake Booster) sahalaitakuvio lisää kosketuspinta-alaa ja kohentaa pitoa varsinkin lumipinnalla.

Tukevalla nastan kiinnityksellä jalostetaan huippuluokan jarrutuspitoa. Nokian Hakkapeliitta 8 SUV:ssa on uudistettu cap & base -rakenne. Erityisen vahva kumisekoitus pintakumisekoituksen alla lukitsee nastan lujasti kuviopalaan, vakauttaa etenemistä kuivalla tiellä ja varmistaa renkaan tasaisen kulumismuodon.

3D-lukkolamellit ja Stiffness Zone: Täsmällisyyttä ja ajonautintoa kaikissa keleissäHakkapeliitta-perheen uutuustuotteen vakaata ajokäytöstä tuetaan useilla tehokkaiksi todetuilla keksinnöillä. Keskialueen isot kuviopalat on yhdistetty toisiinsa voimakkaasti sidotuksi kokonaisuudeksi, mikä tasapainottaa ajotuntumaa. Olkapääalueelle kuviopalojen väliin on muotoiltu lisäksi erityinen jäykistevyöhyke (Stiffness Zone), jolla vankistetaan olkapääaluetta. Jäykistevyöhyke tuo etenemiseen lisää täsmällisyyttä ja rauhallisuutta erityisesti kuivalla tiellä.

Lamelloinnissa käytetään kahdenlaista 3D-lukkolamellia. Keskialueen 3D-viistotukilamellit tukevoittavat rakennetta, mikä tekee liikkumisesta varmaa, kun rengas reagoi nopeasti ja tunnokkaasti ohjausliikkeisiin. Ulkopuolen olka-alueen 3D-lukkolamellit lukitsevat kuviopalat tiekosketuksessa yhteen, mikä parantaa ajettavuutta kaarteissa ja väistötilanteissa.

Kestävä ja vahva kaksinkertainen runkorakenne tuo tarvittavaa jämäkkyyttä matkantekoon. Aikaisempaa jäykempi vyöpaketti ei piittaa tienpinnan epätasaisuuksista vaan säilyttää vakuuttavasti muotonsa.

Kestävä kulutuspintasekoitusNokian Hakkapeliitta 8 SUV:n pohjoisiin oloihin räätälöity Hakkapeliitta Cryosilaani Gen 2 –talvisekoitus toimii mainiosti laajalla lämpötila-alueella edeltäjäänsä suuremman luonnonkumimäärän ansiosta. Talvipito on oivallinen sekä lähellä nolla-asteen lämpötilaa että kovassa pakkasessa. Kumisekoituksen rypsiöljy tuo lisää repimislujuutta ja jääpitoa.

Hyvin kulutusta kestävän kumisekoituksen silaani (Cryosilan) yhdistettynä uuden sukupolven talvisilicaan mahdollistaa hyvän märkäpidon ja markkinoiden alhaisimman vierintävastuksen. Polttoaineenkulutus ja haitalliset päästöt vähenevät entisestään, mikä korostaa uutuuden vihreää luonnetta.

Täsmätietoa renkaan kunnostaTalviturvallisuutta ja käyttömukavuutta kasvattaa Nokian Hakkapeliitta 8 SUV:n sivupinnan infoalueelta löytyvä paikka- ja painemuisti. Infoalueelle voidaan merkitä vaihdon yhteydessä oikeat paineet ja käyttöpaikka. Käyttömukavuutta ja turvallisuutta edistää uusi lisäosio, johon voi merkitä kevytmetallivanteiden pulttien kiristysmomentin.

Kulutuspinnasta löytyy Nokian Renkaiden patentoima uransyvyysmittari (DSI – Driving Safety Indicator). Renkaan keskipinnassa olevat numerot ilmaisevat montako millimetriä renkaan pääurissa on kulutuspintaa jäljellä. Lumikidetunnus eli talvikulumisvaroitin (WSI) säilyy näkyvissä neljän millimetrin uransyvyyteen asti. Lumikiteen kuluttua pois autoilijan on viimeistään syytä hankkia uudet talvirenkaat riittävän turvallisuuden varmistamiseksi.

Pohjoista turvallisuutta - Hakkapeliitta-talvirenkaat ja Hakka-konseptiNokian Renkaat kehitti ja valmisti maailman ensimmäisen talvirenkaan viimaan ja pakkaseen vuonna 1934. Kaksi vuotta myöhemmin pohjoisen talveen syntyi Nokian Hakkapeliitta, joka nykyään on yksi maailman tunnetuimmista talvirengasmerkeistä. Vuosi 2014 on talvirenkaan keksimisen 80. juhlavuosi.

Nokian-talvirenkaat on tehty pohjoisiin oloihin huolehtimaan turvallisesta matkanteosta kaikissa sää- ja tieolosuhteissa. Nokian Hakkapeliitta -rengassarjan mukana ostaja saa myös ainutlaatuisen Hakka-turvan ja tiepalvelun.

Jos asianmukaisesti käytetty ja oikein asennettu rengas rikkoutuu normaalikäytössä tapaturmaisesti korjauskelvottomaksi, kuluttaja saa vioittuneen renkaan tilalle uuden vastaavan tuotteen veloituksetta. Jos rengas rikkoutuu tienpäällä, soitto riittää ja tiepalvelu saapuu avuksi. Hakka-turva on voimassa yhden vuoden ostopäivästä aina 4 millimetrin uransyvyyteen saakka.

Nokian Hakkapeliitta 8 SUV – Ennenkokematonta pitoa ja kestävyyttä  • Ylivoimaista talvipitoa
  • Ainutlaatuista kestävyyttä tuova aramid-vahvennettu rakenne
  • Äärimmäisen vakaa ja täsmällinen ajotuntuma kaikissa talvikeleissä

Pääinnovaatiot:Nokian Eco Stud 8 -konsepti. Äärimmäistä talviturvallisuutta ja pehmeämpi tiekosketus. Enemmän talvipitoa, ajomukavuutta ja kulumiskestävyyttä. Ainutlaatuista nastateknologiaa. Uuden sukupolven ympäristöystävällisempi ankkurinasta, nastaiskua pienentävä laippamuotoilu, nastan toimintaa tehostava ja tiekosketusta entisestään vaimentava Eco Stud -nastatyyny. Nastajaottelussa jokaisen nastan paikka on tietokoneoptimoitu. Nastat eivät ole riveissä ja nastajaottelu etenee tasaisesti yli koko kulutuspinnan. Yksikään nasta ei kulje toisen takana, mikä varmistaa parhaan mahdollisen pidon.

Nokian Aramid Sidewall -teknologia. Kestävyyttä ja suojaa yllättäviin ajotilanteisiin. Kulutusta ja viiltoja poikkeuksellisen hyvin kestävä sivupintarakenne sisältää äärimmäisen vahvaa aramid-kuitua. Samaa materiaalia hyödynnetään lentokoneteollisuudessa ja sotilaskäytössä. Aramid-kuitu jäykistää ja vahvistaa sivupinnan kestämään entistä paremmin ulkopuolisia iskuja ja painumia vanteen sarvea vasten.

Jarrutustehostin (Brake Booster). Parempi jarrutuspito. Jarrutuspitoa lumella on parannettu kuviopalojen takaosan jarrutustehostimilla. Jarrutustehostimien särmikäs sahalaitakuvio parantaa pitoa varsinkin lumipinnalla.

Hakkapeliitta Cryosilaani Gen 2 -kulutuspintasekoitus. Kiitettävä talvipito kaikissa lämpötiloissa, erinomaista kulumiskestoa ja pienempi polttoaineenkulutus. Kulutuspintasekoitus säilyy kaikissa oloissa joustavana suuren luonnonkumimäärän ansiosta. Kuviopalojen lamellit toimivat aktiivisesti pitotason ja lämpötilan vaihteluista piittaamatta. Talvipito on oivallinen sekä lähellä nolla-asteen lämpötilaa että kovassa pakkasessa. Kumisekoitukseen lisätty rypsiöljy tuo lisää repimislujuutta ja jääpitoa.

Jäykistevyöhyke (Stiffness Zone). Enemmän ajovakautta ja täsmällisyyttä. Olkapääalueelle kuviopalojen väliin on muotoiltu lisäksi erityinen jäykistevyöhyke jolla vankistetaan olkapääaluetta. Jäykistevyöhyke tuo etenemiseen lisää täsmällisyyttä ja rauhallisuutta erityisesti kuivalla tiellä.

3D-viistotukilamelli. Nopeampi ohjausvaste. Keskialueen 3D-viistotukilamellit tukevoittavat rakennetta. Rengas reagoi nopeasti ohjausliikkeisiin, mikä tekee liikkumisesta varmaa ja tunnokasta.

3D-lukkolamelli. Tarkempi ajotuntuma. Ulkopuolen olka-alueen 3D-lukkolamellit lukitsevat kuviopalat tiekosketuksessa yhteen, mikä parantaa ajettavuutta kaarteissa ja väistötilanteissa.

Kuvia: www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta8SUV

Nokian Hakkapeliitta 8 SUV – Ennenkokematonta pitoa ja kestävyyttä
http://youtu.be/hJBDGCL1ecc

Maailman ensimmäinen talvirengas 80 vuotta. Katso video.
http://youtu.be/3pb8Oe-Ki5c

Miten keksittiin maailman ensimmäinen talvirengas?
www.nokianrenkaat.fi/ensimmaiset_talvirenkaat

Testausta äärioloissa. Ivalon testikeskus – White Hell:
http://youtu.be/2GON0xE9t00

Nokian Hakkapeliitan tarina:
www.nokiantyres.com/hakkapeliitta75

Nokian Hakkapeliitta – Legendaarinen talvirengas:
www.youtube.com/watch?v=JA-YfJDKvwE&feature=share&list=PL1BE04B7BAC224A97

Testivoittaja Nokian Hakkapeliitta:
www.youtube.com/watch?v=IkQotSMzSfs&feature=share&list=UUv-VDEjbdBkuZ-eSvYOn0FA

Bloggaavat Nokian Renkaiden rengasammattilaiset
http://rengasblogi.fi/

Hakka-turva: www.hakkaclub.fi

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj,
Tuotekehityspäällikkö Juha Pirhonen, puh. +358 10 401 7708
juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

www.nokianrenkaat.fi

www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi | http://www.youtube.com/NokianTyresCom