28. maaliskuu 2019 14:00 kategorioissa Tuoteuutiset, Yhtiöuutiset

Uudet renkaat netistä vai myymälästä? Lue vinkit onnistuneisiin ostoksiin

Useimmat suomalaiset ostavat uudet autonrenkaat edelleen kivijalkaliikkeestä. Toisaalta nettiostamiseen tottuneista nuorista aikuisista jo yli puolet haluaa tilata renkaat verkosta, selviää Nokian Renkaiden teettämästä kyselystä. Verkkokauppa sopii asiantuntevalle ostajalle – muuten on varminta luottaa myymälän henkilökohtaiseen palveluun.

Uudet renkaat netistä vai myymälästä? Lue vinkit onnistuneisiin ostoksiin

Nokian Renkaiden kyselyn mukaan kaksi viidestä autoilijasta haluaa jatkossakin ostaa renkaansa myymälästä. Kolmasosa kertoo hankkivansa renkaat netistä – joko suoraan rengasvalmistajalta tai muusta verkkokaupasta – ja loput sanovat yhdistävänsä kivijalka- ja verkkoasioinnin tai antavat jonkun muun vastata rengasostoksista esimerkiksi leasing-autoonsa.

Ikä vaikuttaa ostotapaan

Kyselyn perusteella nais- ja miesautoilijoiden ostokäyttäytymisessä ei ole eroja, mutta ikä, asuinpaikka ja ajomäärä vaikuttavat vastaukseen: Alle 35-vuotiaista yli puolet ostaa renkaat verkosta, kun taas yli 54-vuotiaista niin tekee vain neljäsosa.

Uudellamaalla joka toinen autoilija on verkkokauppojen asiakas, mutta Itä- ja Pohjois-Suomessa vain joka kolmas. Erityisesti alle 10 000 kilometriä vuodessa ajavat autoilijat käyttävät verkkokauppoja, kun taas yli 30 000 kilometriä ajavat suosivat myymälöitä.

Kyselyyn vastasi hieman yli tuhat autoilevaa, 20–65-vuotiasta suomalaista. Vastaajilta kysyttiin, miten he haluaisivat tulevaisuudessa hoitaa renkaisiin liittyvät asiat. Kyselyn toteutti vuonna 2018 YouGov.

Tarkkana verkko-ostoksilla

Verkkokaupassa asioiminen on useimmiten helppoa ja joustavaa. Ostokset voi hoitaa kotisohvalta juuri silloin, kun siihen on aikaa, ja valikoima on yleensä laaja. Jos mielii tilata renkaat netistä, on ostajan kuitenkin tiedettävä renkaista yhtä jos toista. Nettishoppailijan on hyvä osata tulkita ainakin tärkeimpiä rengasmerkintöjä ja tietää, mitkä ovat oman auton rengassuositukset.

– Vaikka jotkin verkkokaupat ehdottavat sopivia renkaita, kun sivustolla kertoo auton rekisterinumeron, ehdotettujen renkaiden kokoa kannattaa aina verrata nykyisten renkaiden kokoon, neuvoo Vianorilla tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Juha Mustakangas.

Verkossa saa olla tarkkana myös siinä, että ostaa omaan käyttöön parhaiten soveltuvat renkaat. Suomalaisen autoilijan kannattaa suosia pohjoismaisiin oloihin kehitettyjä ja vaihtelevissa kesäoloissa testattuja renkaita. Myös nettikaupan toimitus- ja palautusehtoihin sekä takuuasioihin kannattaa tutustua huolella.

Ammattilainen ehdottaa sopivimpia

Rengasliikkeessä käymistä Juha Mustakangas suosittelee kaikille, jotka hiemankaan epäröivät sopivien renkaiden valintaa. Myymälässä on tarjolla henkilökohtaista palvelua, jota moni kaipaa ja arvostaa.

Rengasalan ammattilainen osaa kartoittaa autoilijan tarpeet ja esitellä asiakkaan ajotyyliin ja autoon sopivia vaihtoehtoja. Samalla reissulla voi sopia renkaidenvaihdosta ja rengashotellipalveluista.

Ammattilaiseen turvautumalla voi myös säästää rahaa.

– Jos auto on rengasliikkeen pihassa, myyjä voi tarkistaa, onko nykyisten renkaiden kulumisessa jotakin huomioitavaa. Hän osaa tarvittaessa suositella esimerkiksi ohjauskulmien tarkistuttamista. Kun ongelmista huolehditaan, renkaiden elinkaari pitenee, Mustakangas toteaa.

– On tavallista, että ostajat suosivat tuttua liikettä ja myyjää. Kun asiakkaan luottamus on saavutettu, hän tulee uudelleenkin.

Vinkit verkko-ostajalle: 

  • Huolehdi, että tunnet rengasmerkinnät, kuten koko, kantavuus, märkäpito ja polttoainetaloudellisuus. Harkitse vain sellaisia renkaita, joiden ominaisuudet sopivat Suomen olosuhteisiin.
  • Kun vertailet hintoja, huomioi kokonaisuus: Mitkä ovat esimerkiksi toimituskustannukset? Onko renkaat maksettava ostohetkellä?
  • Huomioi kokonaisuus: Tarvitsetko myös renkaiden asennuspalvelua? Miten voit toimittaa vanhat renkaat kierrätykseen?
  • Tarkista tuotteiden palautusehdot ja -kustannukset. Selvitä, miten yritykseen voi olla yhteydessä, jos tulee jokin ongelma tai sinulla on jotakin kysyttävää.

Vinkit kivijalka-asiakkaalle: 

  • Mieti budjettisi.
  • Pohdi etukäteen ajotapaasi ja käyttötarvettasi eli mm. sitä, millaisissa olosuhteissa ajat.
  • Tarkista olemassa olevien renkaiden koko. Autonvalmistajan suosituksen voi tarkistaa rekisteriotteesta.
  • Varaa aikaa myymälässä käyntiin, jotta ehdit rauhassa tutustua vaihtoehtoihin.
  • Jos mahdollista, aja paikalle autolla, johon olet hankkimassa renkaita.

Vinkit kertoi Vianorilla tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Juha Mustakangas. Autonhuolto- ja rengaspalveluihin erikoistunut Vianor-ketju on osa Nokian Renkaiden konsernia.

Lisätietoja:

Vianor Suomi Oy 
Manager, Products and Services Juha Mustakangas 010 401 7758, [email protected]