Turvalliset renkaat ovat kesäteiden paras henkivakuutus

21. kesäkuu 2007 07:50 kategoriassa Tuoteuutiset
Nokian Renkaat Oyj
21.6.2007

TURVALLISET RENKAAT OVAT KESÄTEIDEN PARAS HENKIVAKUUTUS

Vain neljä kämmenen kokoista aluetta pitää autosi kiinni tiessä. Tarkista renkaiden urasyvyys ennen kesälomaa, äläkä unohda lisätä ilmanpainetta, kun auto lastataan kesälomamatkalle. Jos urasyvyys on alle 4 millimetriä, on viisasta hankkia uudet renkaat ennen matkalle lähtöä.

Kesärenkaiden urasyvyyden on lain mukaan oltava vähintään 1,6 millimetriä. Pito ja ajo-ominaisuudet heikkenevät kuitenkin huomattavasti, kun urasyvyys on alle 4 millimetriä. Etenkin vesiliirron riski kasvaa merkittävästi, mutta myös jarrutusmatka pitenee ja auto lähtee helpommin sivuluisuun.

Urasyvyyden voi helposti tarkistaa kahden euron kolikolla. Jos kolikon vajaan neljän millimetrin levyinen, hopeoitu rengas nousee esiin rengasurasta kuviopalan yläpuolelle, on syytä ostaa uudet renkaat.

Renkaat pohjoisiin oloihin

Rengasliikkeistä löytyy suuri valikoima kesärenkaita. Auton käsikirjasta löydät autonvalmistajan suosittelemat rengaskoot ja rengaspaineet. Noudattamalla suositusta saa turvalliset ja mukavat renkaat. Lisäksi on viisasta valita renkaat, jotka on valmistettu pohjoisiin oloihin: vaihteleviin lämpötiloihin ja karkeille asfalttiteille.

Vesiliirron riski kasvaa merkittävästi, kun renkaat ovat kuluneet. Nokian Renkaiden tekemät testit osoittavat, että kuluneella renkaalla (kulutuspinta alle 1,6 millimetriä) vesiliirto alkaa kaarreajossa jo 76 km/h:n nopeudessa, kun vesiliirron alkamisnopeus uusilla renkailla on 96 km/h, kun tiellä on vettä noin 5 millimetriä.

Nastattomilla talvirenkailla ajo kesällä ei ole turvallista. Renkaiden kumisekoitus on pehmeä ja sen vuoksi niiden pito märällä tiellä on huono. Lisäksi nastattomat talvirenkaat kuluvat kesällä huomattavasti nopeammin kuin kesärenkaat.

Tarkista ilmanpaine

Useimmat autot lastataan lattiasta kattoon, kun on aika lähteä lomamatkalle. Raskaan auton renkaat tarvitsevat 10-15 prosenttia enemmän ilmaa. Liian alhainen ilmanpaine lisää sekä renkaiden että polttoaineen kulutusta. 20 prosenttia liian alhainen ilmanpaine lyhentää renkaiden ikää noin 20 prosenttia ja 30 prosenttia liian alhainen ilmanpaine noin 50 prosenttia. Muista tarkastaa myös auton vararenkaan ja mahdollisen asuntovaunun rengaspaineet.

Täyteen lastattu auto, jonka renkaissa on liian vähän ilmaa, saattaa ajautua helposti holtittomaan sivuluisuun nopeassa väistöliikkeessä tai jarrutuksessa. Myös teiden urat ja voimakas sivutuuli lisäävät sivuluisun riskiä.

Riittävä kulutuspinta ja oikeat rengaspaineet ovat renkaiden toimivuuden kannalta elintärkeitä asioita. Maltti, kiireetön kuljettaja ja turvalliset renkaat ovat kesäteiden paras henkivakuutus.

Asuntovaunussa usein huonot renkaat

Keskimäärin joka neljäs asuntovaunu ei selviydy katsastuksesta huonojen renkaiden vuoksi. Myös liian alhainen ilmanpaine on tavallista, osoittavat poliisin tekemät kontrollit.

Asuntovaunu seisoo usein kuukausia paikallaan auringonvalossa. Pitkäaikainen ultraviolettikuormitus ilman renkaan saamaa muokkausta voi haurastuttaa renkaiden sivupintoja. Erityisesti vanhoissa renkaissa esiintyy sivupinnan halkeilua, joka heikentää renkaan kestävyyttä.

Asuntovaunun renkaissa on oltava huomattavasti enemmän ilmaa kuin henkilöauton renkaissa. Suositeltava ilmanpaine on 320 kPa, kun henkilöauton renkaan ilmanpaine on noin 200 kPa. Liian alhaisesta ilmanpaineesta johtuen vaunu lähtee helposti huojumaan ajettaessa.

Nokian Renkaiden mukaan on tärkeää myös lisätä ilmanpainetta vetoauton takarenkaissa. Lisäksi on auton parempien renkaiden oltava taka-akselilla, oli auto sitten taka,- etu- tai nelivetoinen.

Lisätietoja:
Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, Nokian Renkaat Oyj, puh. +358 10 401 7621, [email protected]