13. helmikuu 2003 10:59 kategoriassa Tuoteuutiset

TALVIRENGASUUTUUS NOKIAN HAKKAPELIITTA 4: TURVALLISTA PITOA NELIKULMANASTASTA JA RYPSIÖLJYSTÄ


Uuden nokialaisen nastarenkaan tuotekehitystyössä oli kirkas päämäärä: suunnitella turvallinen rengas, joka toimii luotettavasti ja johdonmukaisesti kaikissa keleissä syksystä kevääseen. Pidon elementeiksi löydettiin luovat ratkaisut. Nokian Hakkapeliitta 4:ksi nimetty täysverinen talvirengas ammentaa pitokykynsä nelikulmaisesta nastasta. Ympäristöystävällinen ja pitävä kulutuspinta sisältää pohjoismaista rypsiöljyä. Nokian Hakkapeliitta 4 suunnataan pohjoismaisille ja
venäläisille kuluttajille.

Nerokas nelikulmanasta tehostaa pitoa

Hyvässä nastarenkaassa nasta ja rengas toimivat saumattomasti yhdessä. Nokian Hakkapeliitta 4:ää kehitettäessä nasta suunniteltiin erityisen huolellisesti. Pohjoismaissa tehdyissä laajoissa vertailutesteissä havaittiin, että nelikulmainen nasta piti, kesti ja pysyi renkaassa paremmin kuin tavanomainen pyöreä nasta tai ovaalinmuotoinen nasta. Nokian Renkaiden omissa testeissä jääpitotulokset paranivat noin 8 % uuden nelikulmanastan ansiosta. Vertailurenkaana oli edeltäjä eli Nokian Hakkapeliitta 2.

Uuden nastan kovametallitappi ja alalaippa ovat nelikulmaiset. Alumiinirunkoinen ja tavallista suurempi nasta istuu tukevasti renkaassa. Nastatapin särmikkyys tehostaa jääpitoa. Nastamuotoilun ja uuden pintarakenteen ansiosta kuljettaja hallitsee autonsa entistä paremmin ääritilanteissa ja pidon rajalla.

Nokian Hakkapeliitta 4 -renkaassa nastat asennetaan 14 riviin. Leveä nastahajotus lisää renkaan pitoa ja hiljentää rengasmelua. Nastan alla oleva joustotyyny pehmentää nastan iskua tiehen, vaimentaa nastaääntä ja lisää nastan kestoa. Nastoituksessa nasta suunnataan oikeaan asentoon pidon ja nastojen pysyvyyden varmistamiseksi.

Uudenlainen nastoitusratkaisu kuluttaa tienpintaa vähemmän kuin perinteinen nastoitus. Nastainnovaatiota kutsutaan Nokian Eco Stud System 4:ksi. Keksinnölle haetaan patenttia.

Leveä kulutuspinta lisää ajovakautta

Moitteeton jääpito on turvallisen talvirenkaan perusominaisuus. Vaihtelevissa pohjoismaisissa talvioloissa renkaalta vaaditaan paljon muutakin. Autoilija arvostaa tasapainoista ja monipuolista talvirengasta, jolla voi ajaa vakaasti ja miellyttävästi olipa tie jäinen, kuiva, märkä tai sohjoinen.

Nokian Hakkapeliitta 4:n kulutuspintaa levennettiin noin 10 % edellisestä tuotteesta. Leveä ja suora kulutuspinta vakauttaa renkaan ajokäytöstä kuivalla tiellä sekä parantaa märkä- ja jääpitoa. Leveälle kulutuspinnalle nastat voidaan asentaa pidon tehostamiseksi mahdollisimman laajasti.

Keskipinnan ohjaustuntuma on tarkka ja jämäkkä silloinkin, kun tie on kuiva. Pohjakumin muotoilu uusittiin. Teräsvöitä lähellä olevan kovan kumikerroksen keskipintaa korotettiin, jotta renkaan kuivan kelin ohjaustunto paranee. Entistä leveämmät teräsvyöt varmistavat johdonmukaista ajotuntumaa ja kohentavat rakenteen kestävyyttä.

Uutuusrenkaassa on yli 2000 terävää lamellisärmää, jotka takaavat jää- ja lumipitoa. Renkaassa on ohuita, siksak-kuvioisina polveilevia lamelleja. Lamellit pureutuvat tiehen napakasti. Lisäksi renkaan kulutuspinnan reunalla olevat lamelliherättimet tehostavat lamellien toimintaa kaikkein liukkaimmilla keleillä.

Nokian Hakkapeliitta 4:n pintamalli rakentuu kulmikkaista kuviopaloista. Nuolikuvio ja voimakkaasti sivuille aukeavat urat pitävät renkaan puhtaana ja saavat sohjon väistymään renkaan kulku-uralta.

Pitävä pintasekoitus syntyy rypsiöljystä

Nokian Hakkapeliitta 4:n särmikkään tehokasta luonnetta pehmentävät kulutuspintasekoituksen luonnonmukaisuus ja ympäristöystävällisyys.
Huomattava osa kulutuspintasekoituksessa käytetystä öljystä on kotimaista rypsiöljyä. Aito luonnonöljy parantaa renkaan talvi- ja märkäpitoa ja lisää repimislujuutta.

Nokian talviuutuus on ympäristöystävällinen tuote, sillä sen kulutuspintasekoituksessa käytetään rypsiöljyn lisäksi vain matala-aromaattisia öljyjä eikä lainkaan korkea-aromaattisia, haitallisia öljyjä.

Urheilullisen talvirenkaan pikkuherkut

Merkittävien rakenne-, nasta- ja pintasekoitusuudistusten ohella Nokian Hakkapeliitta 4:ssä on muutamia pikku mukavuuksia arkiautoilun iloksi. Renkaan neljä kulumisvaroitinta kertoo selvin numeroin, montako millimetriä kulutuspintaa on jäljellä. Renkaan jalka-alueella on vannetta suojaava tiivistekehä, joka estää likaa, hiekkaa ja sohjoa pääsemästä renkaan ja vanteen väliin. Sivupinnassa oleva pelkistetty kaavio toimii paikkamuistina. Sen avulla autoilija voi merkitä renkaan oikean asennuspaikan kausisäilytyksen ajaksi.

Nokian Hakkapeliitta 4 on myös urheilullinen rengas. Kokovalikoima painottuu mataliin ja vannehalkaisijoiltaan 16-, 17- ja 18-tuumaisiin renkaisiin. Nykyaikaiset ja suorituskykyiset autot vaativat turvallisen talvirenkaan, joka on vakaa ja ajokäytökseltään tarkka. Nokian Hakkapeliitta 4 sopii vaativiin oloihin turvallisuudesta tinkimättä.

Lisätietoja: Nokian Renkaat Oyj

tuotekehityspäällikkö Teppo Huovila, puh. (03) 340 7701,
[email protected]

tekninen asiakaspalvelupäällikkö Matti Morri, puh. (03) 340 7621
[email protected]

Nokian Hakkapeliitta 4 -tuotesivulle