25. kesäkuu 2014 07:53 kategorioissa Yhtiöuutiset, Tuoteuutiset

Talvirengas on kesällä hidas, kehno ja turvaton

Liikenteessä näkyy vielä kesäkuussakin yllättävän paljon autoja, joissa on talvirenkaat, joko kitkarenkaat tai nastarenkaat joista nastat on poistettu. Useimmissa tapauksissa valinta on tietoinen: säästösyistä kuluneet talvirenkaat halutaan ajaa loppuun kesän aikana. Kokonaan toinen asia on kuinka moni talvirenkailla kesällä ajavista tietää, että se on vaarallista. Vesiliirron riski kasvaa voimakkaasti, märkäpito on kehno, reagointi ohjausliikkeisiin hidasta ja ajovakaus laadukasta kesärengasta selkeästi heikompi.

Autonrengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin tekemissä rengasratsioissa on tullut ilmi, että talvirenkailla kesällä ajavat autoilijat perustelevat valintaansa usein taloudellisilla syillä. Lain vaatima renkaiden vähimmäisuransyvyys on talvella 3 mm, kun taas kesäkäytössä renkailta vaaditaan vain 1,6 mm:n uransyvyys. Kun talvirenkaiden uransyvyys lähentelee keväällä kolmea milliä, eivätkä ne enää seuraavalla talvikaudella ole lailliset, katsovat monet autoilijat saavansa renkaista irti kaiken mahdollisen hyödyn, kun ne ajetaan loppuun kesäkaudella. 

Yhtä tietoisia ei tunnuta olevan talvirenkaiden huonoista ajo-ominaisuuksista nopeasti vaihtelevissa kesäkeleissä. Talvirenkaiden, etenkin pohjoismaisten nastattomien talvirenkaiden kumisekoitus on pehmeämpi kuin kesärenkaiden ja tämä korostuu lämpimissä kesäoloissa. 

− Hyvän kesärenkaan tärkeimmät turvallisuusominaisuudet ovat hyvä märkäpito ja renkaan kyky vastustaa vesiliirtoa. Pohjoismaisen nastattoman talvirenkaan pehmeämpi kumisekoitus ja erilainen pintarakenne heikentävät renkaan märkäpito-ominaisuuksia ja auton vesiliirto saattaa alkaa kymmeniä kilometrejä alhaisemmalla nopeudella kuin laadukkailla, uusilla kesärenkailla varustetun auton vesiliirto. Myös kitkarenkaiden ohjattavuus, ajovakaus ja kulutuskestävyys ovat heikommat, opastaa Matti Morri, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö. 

Kitkarengas kesällä kelvoton

Talvirenkaiden ajo-ominaisuuksia kesäkelillä on tutkittu myös autolehtien kesärengastesteissä. Tekniikan Maailma (5/2014) testasi 14 kesärengasta ja teki lisäksi samat testit yhdelle pohjoismaiselle ja keskieurooppalaiselle kitkarenkaalle. TM kommentoi pohjoismaisen kitkarenkaan ja kesärenkaiden eroja seuraavasti:
”Pohjoismaiden talveen tehty kitkarengas on märällä asfaltilla suorastaan kelvoton ajettava. Sen jarrutuspito on huono ja ajettavuus vaikeaa”, kirjoittaa Tekniikan Maailma.

Myös kylmien testinumeroiden valossa erot ovat selvät. TM:n vesiliirtotestissä paras rengas Nokian Hakka Blue lähti vesiliirtoon 84,1 km/h nopeudessa, kun se pohjoismaisella kitkarenkaalla alkoi jo 69,5 km/h nopeudessa. 

Parhaan renkaan jarrutusmatka märällä 80 – 5 km/h oli 28,9 metriä, kun pohjoismainen kitkarengas vaati 43,7 metrin jarrutusmatkan eli lähes kolme autonmittaa pidemmän pysähtymismatkan.

Talvirenkaiden käyttö kesäkaudella tulisi kieltää

Tekniikan Maailman mielestä olisi perusteltua, että joko asetuksella, valistuksella tai pitovaatimuksilla löydettäisiin keinoja estää pehmeiden, jäälle ja lumelle optimoitujen nastattomien talvirenkaiden käyttö kesällä. 

Samoilla linjoilla on myös Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara. Hänen mukaansa autossa tulee kesällä olla kesärenkaat ja talvella talvirenkaat. 

− Mielestäni tulisi harkita talvirenkaiden käytön kieltämistä kesällä, samalla tavalla kuin kesärenkaiden käyttö on kielletty talvella. Tämä olisi myös autoilijoiden kannalta selvempää, koska nyt tuntuu monille olevan epäselvää, mitkä rengassäännöt ovat voimassa kesällä. Lisäksi tulisi myös miettiä kesärenkaiden alimman sallitun uransyvyyden nostamista. Nykyinen 1,6 millimetrin uransyvyys pääurissa on liikenneturvallisuuden kannalta aivan liian alhainen, sanoo Elovaara.

Kuvia ja infografiikka:
www.nokiantyres.com/summerseason-nordic

Renkaan käyttövinkkejä:
https://www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/kayttovinkkeja/

Usein kysyttyä renkaista:
https://www.nokianrenkaat.fi/asiakaspalvelu/

Rengasmääräykset Suomessa:
https://www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/rengasmaaraykset/

Lisätietoja: www.nokianrenkaat.fi

Nokian Renkaat Oyj,

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621 matti.morri(at)nokiantyres.com

www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi 
www.youtube.com/NokianTyresCom
https://twitter.com/NokianTyresCom
https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc