6. kesäkuu 2001 21:00 kategoriassa Tuoteuutiset
Tiedote huhtikuu 2001

SUOMEN PUOLUSTUSVOIMAT JA NOKIAN RENKAAT RÄÄTÄLÖIVÄT YHDESSÄ TUOTTEEN


Nokian Renkaat ja Suomen Puolustusvoimat ovat kehittäneet yhteistyössä uuden renkaan maastokuorma-autoihin ja panssariajoneuvoihin. Nopeasti edenneen hankkeen tuloksena syntyi Nokian MPT Agile. Se suunniteltiin vaativaan käyttöön, ja lähtökohtana pidettiin käyttäjien toiveita. Latinasta peräisin oleva renkaan nimi Agile tarkoittaa ketterää, nopealiikkeistä.

Huolellinen tavoitemäärittely loi haasteellisen, joskin selvän perustan renkaan tuotekehitystyölle. Tuoteuutuuden haluttiin olevan vielä parempi kuin edeltäjänsä eli 1980-luvun loppupuolella kehitetty Nokian MPT.

Vaativaan erikoiskäyttöön tarkoitetun renkaan ominaisuudet listattiin asiantuntijoita kuunnellen. Eri ajoneuvojen kuljettajat kiteyttivät näkemyksensä: renkaan pitää kantaa raskaita kuormia, sen tulee sopia nopeaan maantieajoon ja hankalaan, vaihtelevaan maastoajoon sekä toimia moitteettomasti talvella. Kustannustehokkuus eli renkaan erinomainen kulumiskesto ja luja rakenne kuuluivat tavoiteltaviin piirteisiin itsestään selvästi.

Testausta tositilanteissa talvella ja kesällä

Nokian MPT Agilen syntysanat lausuttiin helmikuussa 1999. Suunnittelu-ja prototyyppivaiheiden jälkeen rengasta päästiin testaamaan todellisissa käyttöympäristöissä niin kesä- kuin talvioloissa vuoden 2000 aikana.

Lumipito-ominaisuuksien selvittämiseksi ajettiin talvikokeita pakkautuneella lumella ja upottavassa lumessa. Talviset, uraiset ja jäiset tiet kuuluivat myös testiin.

Kesällä Nokian MPT Agilella ajettiin kangasmaastossa ja pellolla. Renkaan kulumiskestoa tutkittiin 6x6-maastokuorma-autokäytössä.

Käyttökokemuksia keräsivät Puolustusvoimain Lahden Moottorikoulun Hämeen Rykmentin ja Niinisalon varuskunnan miehet. He antoivat renkaista rohkaisevia ja jopa kiittäviä käyttäjäkommentteja. Myös monipuoliset ja perusteelliset testit osoittivat, että Nokian MPT Agilen kehitystyössä oli onnistuttu.

Nokian MPT Agilen ajotulos kiitettävä

Testeissä Nokian MPT Agilea verrattiin sen edeltäjään ja vastaavaan kilpailevaan renkaaseen. Selvimmin uusi tuote poikkeaa edukseen kulutuskestävyydessä. Nokian MPT Agilen kulutuskesto on 50% parempi kuin edeltäjässä.

Ajoneuvojen painon lisääntyessä renkaan kantavuusvaatimukset kasvavat. Nokian MPT Agilen kantavuutta kohennettiin 25 %:ia aikaisemmasta. Maantie- ja maastoajettavuus paranivat niin ikään olennaisesti.

Nokian MPT Agilessa yhdistyvät uudenlainen pintakuvio ja luja runkorakenne. Vaativaan käyttöön ihanteellisesti soveltuva kumisekoitus tekee renkaasta kestävän, pitävän ja repimislujan. Rengas sopii myös ketjukäyttöön. Renkaan nuolimaisesti suunnattuihin paloihin on haettu ihanteellista kokoa. Kuvio peittää hyvin koko renkaan pinnan, joten rengas kuluu tasaisesti hammastumatta.

Nokian MPT Agile kehitettiin yhteistyössä asiakkaan toiveiden mukaiseksi. Vaikka rengas suunniteltiinkin ensisijaisesti Suomen Puolustusvoimien tarpeisiin, se sopii yhtä hyvin myös erilaisiin ajoneuvoihin, joissa renkaalta vaaditaan hyvää ajettavuutta ja vankkaa kuormituskykyä, pitoa sekä erinomaista kulumiskestävyyttä.

Lisätietoja:

Markkinointipäällikkö Pertti Suuripää, Nokian Renkaat Oyj,
puh. (03) 340 7530,
sähköposti: [email protected]

Tuotekehityspäällikkö Teppo Siltanen, Nokian Renkaat Oyj,
puh. (03) 340 7709
sähköposti: [email protected]


Tästä Nokian MPT Agile tuotesivulle